Lukáš Jícha: Ekonomická krize se zatím v exekucích neprojevila

Česko prochází složitým ekonomickým obdobím. Po covidu přišla energetická krize, a situaci dále zhoršily mezinárodní dopady ruské vojenské agrese na Ukrajině. Jak se vysoká inflace a plošné zdražování promítá do oblasti exekucí? Ptali jsme se odborníka.

Podle soudního exekutora Lukáše Jíchy se zatím v oblasti exekucí nic zásadního neděje, jelikož exekuční prostředí funguje se značnou setrvačností.

Je potřeba si uvědomit, že než se konkrétní dluh dostane do exekuce, může to trvat i roky, proto pokud dnes někdo do exekuce vstupuje, jsou to často pohledávky, které vznikly ještě před covidem,“ uvedl.

Proces od zesplatnění dluhu, přes jeho vyžalování u soudu až po zahájení exekuce může trvat i roky, aktuálně se proto často zabýváme teprve pohledávkami vzniklými ještě před covidem.
Lukáš Jícha | Soudní exekutor

Podle Jíchy se může stát, že lidé v exekucích upřednostní před splácením dluhu úhradu životních potřeb, jako je například placení čím dál dražších energií – jednoduše kvůli tomu, aby od nich nebyli odpojeni. Ve větším měřítku však k tomu podle něj aktuálně nedochází.

Co se měsíční splácené částky týká, ani tady exekutoři zatím dle Jíchy žádné změny neregistrují. V této oblasti však vývoj může být turbulentnější. Více napoví podzim a další měsíce.


Autor: Redakce, Lucie Havlišová

Zdroj foto/video: Češi v právu