Milostivé léto II skončilo, chystá se další pardon. Pro koho bude?

V Česku po třech měsících skončilo druhé kolo takzvaného Milostivého léta, během nějž se lidé mohli zalevno zbavit exekucí na dluh u veřejných institucí. Podle odhadů Exekutorské komory jej ale využilo podstatně méně dlužníků, než tomu bylo, když akce probíhala poprvé.

Ti, kteří se oddlužit chtěli a mohli, využili podle mého názoru už to první kolo, opakování mířilo na stejnou skupinu. Těch aktivních dlužníků jednoduše bylo méně, protože se o řešení své dluhové situace postarali během Milostivého léta loni na podzim,“ uvedl prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík. Mezi nejčastější problémy podle něj patřilo, že zájem projevili lidé, na které se plošná oddlužovací akce nevztahovala. „Dlužníci se také často zapomínali identifikovat především při korespondenci prostřednictvím e-mailu a v neposlední řadě se objevily i případy, kdy si stáhli špatný formulář,“ doplnil Mlynarčík. Přesné statistiky, kolik exekucí se zastavilo, bude mít Exekutorská komora až na začátku března příštího roku.

Jak ale vyplynulo z ankety, kterou mezi exekutory v polovině října udělal server Češi v právu, zájem projevil zhruba jeden dlužník z tisíce.  Na konci listopadu 2022 jsme se na předběžné výsledky zeptali například plzeňského exekutora Jiřího Proška. U něj se pokračování Milostivého léta mohlo týkat 35 tisíc vedených řízení. „Na konci akce máme vydané usnesení u 203 případů. To je třikrát méně ve srovnání s prvním Milostivým létem. Akci u nás využilo půl procenta dlužníků.”

V prvním kole Milostivého léta, které se konalo od října 2021 do konce ledna 2022, zastavili exekutoři 42 tisíc případů. Zcela se exekucí zbavilo 15 tisíc lidí.

Na konci akce máme vydané usnesení u 203 případů. To je třikrát méně ve srovnání s prvním Milostivým létem. Akci u nás využilo půl procenta dlužníků.
Jiří Prošek | Exekutorský úřad Plzeň-město

Výborný je s akcí spokojen

Autor Milostivého léta a šéf sněmovního podvýboru pro problematiku exekucí Marek Výborný (KDU-ČSL) zhodnotil pokračování akce jako úspěšné. „Pomohli jsme tisícům zájemců o oddlužení. Jedná se o mnoho konkrétních příběhů lidí, kteří se dostali do dluhové pasti často v útlém věku, mnohdy nikoli vlastním přičiněním. Nyní měli šanci navrátit se do normálního života,“ řekl po skončení akce. Připomněl, že u části lidí dluhy vznikly například po krachu rodinného života, kdy matky zůstaly samy s dětmi a do dluhů spadli i lidé, kteří jako mladiství jeli v MHD načerno, následně neuhradili pokutu a celá situace vyústila až v exekuci.

Milostivé léto loni využilo devět dříve mladistvých dlužníků, kteří uhradili 27 udělených pokut z doby před nabytím plnoletosti a další již z dospělosti. Druhé kolo nevyužil žádný dříve mladistvý dlužník," informovala například mluvčí olomouckého dopravního podniku Anna Sýkorová.

Server Češi v právu zajímalo, jaký úspěch zaznamenali v pražském dopravním podniku. Ten totiž o možnosti využití Milostivého léta aktivně informoval cestující například hlasovou smyčkou v pražském metru. „Nynější čísla bohužel ještě nemáme k dispozici, očekáváme je kolem poloviny prosince,“ sdělila na dotaz Aneta Řehková, mluvčí pražského dopravního podniku. Připomněla, že v prvním kole akce úspěšně uzavřeli 10 908 případů. Exekuce byla ukončena u 6,3 procenta černých pasažérů, a jednalo se tak o výrazně vyšší úspěšnost než u jiných dopravních podniků v Česku.

Výkonná ředitelka České asociace věřitelů Petra Kolářová dosavadní výsledky akce pozitivně nevidí. „Z dosud známých údajů vyplývá, že druhá vlna Milostivého léta nepřinesla větší zájem o tuto oddlužovací akci, spíše naopak. Měl by to být varovný signál pro její další opakování, který dokládá, že jde o akci neuváženou a špatně načasovanou.” uvedla.

Ještě jedna oddlužovací akce je nezbytná, protože při těch dosavadních se nemyslelo na daňové a správní exekuce.
Marek Výborný (KDU-ČSL) | autor Milostivého léta

Na řadu přijdou daňové a správní exekuce

Další plošná akce na dluh u veřejných institucí, během níž by stačilo uhradit jistinu a poplatek exekutorovi, přičemž penále či pokuty by byly dlužníkovi odpuštěny, se nechystá.  Ministerstva práce a financí ale pro příští rok připravuje pardon na dluhy na sociálních odvodech či z daňových nedoplatků. Při splacení ve stanovené lhůtě by stát úroky či penále odpustil. Návrhy zákonů ještě musí projednat vláda a Parlament.

Bude se to týkat dluhů na sociálním pojištění, to znamená dluhů vůči České správě sociálního zabezpečení, a také dluhů daňových, tedy těch, které jsou vymáhány takzvanými daňovými exekucemi přes finanční správuK těmto dvěma institucím se pak budou moci připojit, pokud budou chtít a vydají k tomu svoji vyhlášku, ještě třeba obce a města či kraje.  Také ministerstvo spravedlnosti už avizovalo, že to umožní u justičních pohledávek a podobně,“ objasnil pro server Češi v právu Výborný na Fóru věřitelů.

Podle jeho názoru je třetí oddlužovací akce nezbytná, protože dosavadní dvě nemyslely na všechny. Považuji to za správné, protože část dluhů je v České republice vymáhaná jinak, než přes soudní exekutory. Bylo nám vyčítáno, že na tyto lidi jsme v Milostivém létě nemysleli.“

Výborný zároveň nevyloučil, že rezorty budou pracovat s již zažitou značkou, a oddlužovací akce tak bude mít rovněž v názvu Milostivé léto.

Autoři Milostivého léta avizovali, že se jedná o naprosto mimořádnou pomoc, která se nebude opakovat dříve než za 50 let. Během jednoho roku se ale konala dvakrát, a chystá se potřetí. To mi přijde zcela nesystémové. Je to hazard s platební morálkou
Petra Kolářová| výkonná ředitelka ČAV

Petra Kolářová z České asociace věřitelů se k další oddlužovací akci staví kriticky. „Už loni autoři Milostivého léta avizovali, že se jedná o naprosto mimořádnou pomoc, která se nebude opakovat dříve než za 50 let. Během jednoho roku se ale konala dvakrát, a chystá se potřetí. To mi přijde zcela nesystémové. Je to hazard s platební morálkou. Zákonodárce dává najevo, že neplatit neznamená žádný problém. Vzniká zde absolutní nerovnost mezi lidmi, kteří dodržují pravidla a své dluhy platí, a mezi těmi, kteří své povinnosti ignorují.


Autor: Jitka Hradilová

Zdroj foto: profimedia.cz