Zájem o Milostivé léto byl podle exekutorů mizivý

Soudní exekutoři zastavili během druhého kola Milostivého léta 9 000 exekucí. Jde tedy jen o necelé procento těch, na které se akce vztahovala. Podle šéfa poslanců KDU- ČSL Marka Výborného se i přesto jedná o úspěch.

Akce Milostivé léto II se vztahovala na dluhy u veřejnoprávních subjektů – například dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, měst či obcí. Takových řízení vedou exekutoři 950 tisíc. Pokud dotyčný chtěl, stačilo, aby splatil jistinu (původní dluh) a ostatní mu bylo prominuto.

Soudní exekutoři svými rozhodnutími odpustili úroky, úroky z prodlení, náklady řízení a penále ve výši 370 milionů korun,“ vysvětlila mluvčí Exekutorské komory Eva Railichová s tím, že zájem dlužníků byl od počátku daleko nižší než v prvním kole Milostivého léta.

Vliv mělo i zastavování bagatelních exekucí

Velký vliv mělo podle Railichové zastavování marných bagatelních exekucí, ke kterému došlo v první polovině loňského roku. Ze systému tak vypadla velká část exekucí vedených například k vymožení pokut za černé jízdy.

Exekutoři na jistinách dluhů během druhého kola oddlužovací akce vymohli věřitelům celkově asi 120 milionů korun. Oproti prvnímu kolu Milostivého léta se mírně zvedla výše odpuštěné částky na příslušenství, a to o šest tisíc na 43 tisíc korun.

Větší příslušenství obvykle mají větší exekuce s většími jistinami, a vzhledem k tomu, že malé exekuce s menšími jistinami a menším příslušenstvím se u aktivních dlužníků zastavovaly už v prvním Milostivém létě, teď došlo na ty větší,“ objasnil prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík. Ten dlouhodobě upozorňoval na to, že jde o nesystémové řešení. „Chápeme snahu politiků zmírnit napětí ve společnosti a ulevit lidem v obtížné situaci. Ukázalo se ale, že řada dlužníků řešit svoje závazky vůbec nechce,“ doplnil.

Milostivé léto je nesystémové řešení. Zájem o něj byl malý. Energie a prostředky věnované na tuto akci se mohly věnovat změnám, které by měly větší efekt.
Jan Mlynarčík | prezident Exekutorské komory

Do budoucna by bylo podle jeho názoru vhodné zabývat se otázkou vzniku těchto dluhů a nikoli věc řešit s mnohaletým zpožděním, a to navíc až na samém konci celého řetězce.

Zarážející je poměr mezi počtem ukončených exekucí (9 104) a počtem řízení, která mohla být zastavena (946 514). Lidé s dlouhodobými problémy si samozřejmě zaslouží pomoc. Ale i podruhé se potvrdilo, že Milostivé léto není nejvhodnější způsob,“ uvedla výkonná ředitelka České asociace věřitelů Petra Kolářová.

První kolo Milostivého léta se konalo od konce října 2021 do 31. ledna 2022. Podařilo se během něj ukončit 52 tisíc exekucí. Pokračování oddlužovací akce odstartovalo loni na podzim, konkrétně 1. září. Trvalo rovněž tři měsíce. Počet splacených dluhů se ale zastavil na výše zmíněném čísle 9 104.

Zarážející je poměr mezi počtem ukončených exekucí (9 104) a počtem řízení, která mohla být zastavena (946 514).
Petra Kolářová | výkonná ředitelka ČAV

Výborný: Nejde o neúspěch

Nicméně podle spoluautora Milostivého léta, šéfa poslanců KDU- ČSL Marka Výborného, akci jako neúspěšnou hodnotit nelze. „Je skvělé, že se podařilo ukončit exekuce u více než 9 000 dlužníků, kteří se tak vrátili do standardních socioekonomických vztahů, a že se věřitelům v této těžké době vrátily dlužné jistiny, které by jinak neviděli,“ řekl deníku Právo Výborný. Část lidí podle něj nemohla závazky uhradit kvůli energetické a inflační krizi.

Akce měla velkou informační a mediální podporu. Například v pražském metru upozorňovala na Milostivé léto hlasová smyčka. „Ve srovnání s prvním kolem Milostivého léta ho tentokrát využil jen zlomek pasažérů,“ uvedl šéf komunikace pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík s tím, že celková čísla budou mít k dispozici v následujících dnech. Přes to i on vnímá výsledek pozitivně. „Každý ukončený případ je samozřejmě úspěch,“ doplnil.

V prvním kole oddlužovací akce se svých pohledávek u DPP vymáhaných exekutory zbavilo 13 846 dlužníků. Na zaplacených jistinách podnik získal celkem 14,5 milionu korun. Nebýt Milostivého léta, zaplatili by tito dlužníci celkovou částku 146 milionů. Kromě jistin zahrnovala penále, poplatky advokátům, soudům či exekutorům.

Je skvělé, že se podařilo ukončit exekuce u více než 9 000 dlužníků.
Marek Výborný (KDU-ČSL) | autor Milostivého léta

Chystá se pokračování

Akce se vztahovala také na dluhy, které eviduje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). V prvním kole bylo ukončeno 15 400 exekucí, které se týkaly v součtu zhruba 10 700 dlužníků. VZP tak na penále odpustila 880 milionů a 230 milionů korun získala zpět na dlužném pojistném. V případě pokračování Milostivého léta bylo do konce ledna vydáno 4 300 usnesení o zastavení exekucí u  2 700 dlužníků. Na penále pojištovna prominula 190 milionů korunu a od pojištěcnců dostala 96 milionů korun. Čísla ještě nejsou konečná.

 „Naše klienty jsme o možnosti zapojit se do akce aktivně informovali. Nabízeli jsme i podrobný návod, jak postupovat. Z dat ale vyplývá, že se potenciál akce mezi našimi pojištěnci z části vyčerpal už právě během prvního kola Milostivého léta. Přesto akci hodnotíme příznivě. Pokud je použita jaka mimořádná příležitost, která umožní lidem začít nový život s čistým štítem, jistě má smysl,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Vláda už posvětila další, v pořadí třetí pokračování odlužovací akce. Konat by se měla v průběhu letošního roku. Tentokrát se však bude vztahovat na daňové a správní exekuce vedené přímo státem.


Autor: Jitka Hradilová

Zdroj foto: bellapresentations | Canva.com

Přečtěte si také

Milostivé léto II skončilo, chystá se další pardon. Pro koho bude?

V Česku po třech měsících skončilo druhé kolo takzvaného Milostivého léta, během nějž se lidé mohli zalevno zbavit exekucí na dluh u veřejných institucí. Podle odhadů Exekutorské...

Milostivé léto zastavilo 42 tisíc exekucí. Autoři zákona čísla zpochybňují

Milostivé léto zbavilo 15 tisíc lidí všech exekucí. Celkově bylo podle Exekutorské komory zastaveno 42 tisíc řízení. Tedy přibližně 3,2 procenta těch, kterých se akce týkala....

Milostivé léto obcím moc nepomohlo. Někde získali od dlužníků zpět jen „drobné“

Statisíce dlužníků dostaly po dobu tří měsíců šanci, jak se levně zbavit svých exekucí. Kolik jich takzvané Milostivé léto využilo, zatím není jasné. Exekutorská komora slíbila...