Zkrácená doba oddlužení? 81 % hlasujících na sociálních sítích nesouhlasí

Jak dlouho má dlužník splácet v rámci oddlužení svůj dluh, než mu bude odpuštěn? Na tuto otázku jsme se ptali našich fanoušků na sociálních sítích. Nejvíce uživatelů hlasovalo pro variantu pěti let. Podstatná část respondentů je však přesvědčená, že by dlužníci měli svůj dluh splácet do té doby, než jej celý uhradí. Shrnutí výsledků hlasování, jež proběhlo na Facebooku a Twitteru Čechů v právu, jakož i na LinkedInu České asociace věřitelů, najdete v článku.

Oddlužení neboli osobní bankrot podle nynějších pravidel trvá standardně pět let (jen v některých případech je možné mít insolvenci i na tři roky). Podaří-li se dlužníkovi v rámci tohoto období splatit aspoň 30 procent dluhů, je mu zbytek prominut. Pokud se tak nestane, o případném odpuštění zbývající sumy rozhodne soud.

Chystaná novela insolvenčního zákona ovšem počítá s tím, že by se doba insolvence zkrátila plošně pro všechny na tři roky. Pro dlužníky by tato novinka zjednodušeně řečeno znamenala, že se insolvence zbaví dříve, a současně přitom zaplatí méně peněz.

Redakci webu Češi v právu v těchto dnech zajímá, co si o chystané změně myslí odborníci (anketu najdete  ZDE), ale také běžní občané. Ve spolupráci s Českou asociací věřitelů jsme proto na sociálních sítích vytvořili anketu, kterou jsme doplnili o modelový příklad vycházející z případu, jenž se před nedávnem objevil v naší bezplatné poradně:

Simona se před třemi lety přestěhovala, aby mohla pomáhat svým rodičům. Začala proto pronajímat svůj byt v Liberci. Smlouvu podepsala s 36letým Karlem. Ten ovšem po pár měsících přestal platit, domluva s ním nebyla možná, a jeho dluh vůči Simoně postupně narostl až na 450 000 Kč. Nyní se Simona dozvěděla, že Karel požádal o oddlužení. Jeho měsíční čistá mzda je 20 000 Kč. Insolvenční správce mu bude strhávat 994 Kč měsíčně. Za pět let trvání oddlužení zaplatí Karel Simoně celkem 59 640 Kč.

Následně měli respondenti odpovědět na otázku: „Jak dlouho má dlužník Karel splácet v rámci oddlužení svůj dluh Simoně, než mu bude zbytek odpuštěn?“ Na výběr přitom měli ze čtyř možností: A) 3 roky, B) 5 let, C) 10 let, D) dokud dluh nesplatí.

Výsledky

Do ankety se zapojili lidé na Facebooku a Twitteru Čechů v právu a také na LinkedIn České asociace věřitelů. (Na Twitteru z důvodu limitace počtu znaků hlasovali lidé o otázce bez kontextu příběhu z poradny.)

Z výsledků lze vyvozovat, že se současným stavem je spokojeno 36 % hlasujících, zatímco 45 % by dobu nutnou k oddlužení z aktuálně platných 5 let ještě prodloužilo. Pro zkrácenou tříletou variantu hlasovalo 19 % účastníků.


Autor: Marie Sehnálková

Zdroj foto: profimedia.cz