Češi zapomněli na miliardy. Jak najít akcie z kuponovky?

Na stovkách tisíc investičních účtů z období kuponové privatizace mají Češi i po téměř 30 letech majetek za bezmála 10 miliard korun. Velká část lidí totiž netuší, že se zapomenuté peníze mohou týkat i jich.

Kuponová privatizace se uskutečnila ve dvou vlnách v letech 1992 až 1994. Každý občan starší 18 let si mohl zakoupit kuponovou knížku a kolek v hodnotě tisíc korun. Tím se zapojil do směny investičních kuponů za akcie podniků. Obou kol privatizace se zúčastnilo kolem šesti milionů lidí.

Někteří Češi si na svou investici sice matně vzpomínají, ale zdá se jim příliš složité se k vlastním akciím a nárokům na dividendy dostat a zpeněžit je. Možností na ověření, zda je konkrétní člověk vlastníkem takzvaného nezařazeného majetkového účtu, na němž by mohl hodnotný majetek být, je přitom hned několik.

Cest je hned několik

O výpis lze například požádat přímo Centrální depozitář cenných papírů (CDCP), který spravuje a vede centrální evidenci cenných papírů na území České republiky.

Pokud chce někdo zjistit, zda nevlastní nějaké akcie z doby kuponové privatizace, může tak nově učinit online na stránkách Centrálního depozitáře cenných papírů.  Jedná se o službu „výpis z nezařazené evidence a cena služby je 90 korun,“ říká Jiří Kovařík, ředitel externí komunikace Centrálního depozitáře cenných papírů.

Další variantou, jak se k výpisu dostat, je požádat o něj u některého z účastníků CDCP. Jedná se například o banky či makléřské společnosti. Poplatky se mohou mezi jednotlivými účastníky lišit.

Pokud na výpisu nalezneme nějaké akcie, které jsou veřejně obchodované, snadno si jejich hodnotu ověříme na příslušném trhu, kde se obchodují – tedy na Burze cenných papírů Praha, případně na RMS,“ říká Kovařík. 

Jakmile člověk zapomenuté akcie objeví, založí si u banky či obchodníka s cennými papíry majetkový účet, na který se akcie připíšou. Pakliže bude dotyčný chtít cenné papíry prodat, je asistence některého z účastníků CDCP nezbytná, šťastný nálezce to provést sám nemůže.

On-line služba slibuje, že zařídí vše

Variantou je také on-line služba Zapomenuté miliardy. Ta slibuje, že zájemcům zjistí, zda účet mají. Pokud se ukáže, že ne, dotyčný nic neplatí. Jestliže akcie najde, bude si počítat maximálně 15 procent z ceny akcií.

Součástí služby Zapomenuté miliardy je i zajištění celého procesu zpeněžení akcií. Lidé se tak vyhnou složité administrativě a zároveň mají šanci na získání peněz i za ty akcie, jež jsou individuálně prakticky neprodejné. Využití nabídky na odkup nicméně není povinné. Pokud lidé chtějí, mohou si akcie ponechat, nebo s nimi nakládat po vlastní ose,“ uvedl zakladatel služby Daniel Surmař.

Za dva měsíce od spuštění se do služby Zapomenuté miliardy zaregistrovalo více než sto tisíc lidí. Nález hodnotných akcií pak podle Surmaře zaznamenal zhruba každý devátý. Průměrný věk nálezců je 62 let, což odpovídá obvyklému věku lidí, kteří se v 90. letech lety zapojili do kuponové privatizace. Nejčastěji se nalezená částka pohybovala mezi 25 a 30 tisíc korunami. Nejvyšší obnos, který zatím připadá na jednoho nálezce, činí 407 tisíc korun.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: Pixabay.com