Každý desátý Čech se chce kvůli dárkům zadlužit

Desetina Čechů plánuje, že si letos půjčí, aby si udělala hezčí Vánoce. Chuť utrácet nezměnila ani dlouhotrvající pandemie a panující nejistota. Podle průzkumu České bankovní asociace (ČBA), který pro ni realizovala výzkumná agentura Ipsos, si Češi plánují půjčit v průměru 10 600 korun.

Ačkoliv mají být Vánoce především svátky klidu a míru, tradičně znamenají nápor nejen na psychiku, ale také na peněženky. Stejné to bude i letos. Podle listopadového průzkumu ČBA plánují Češi utratit za dárky v průměru přes osm tisíc korun, dalších téměř tři a půl tisíce korun za jídlo a pití a přes tisíc korun za vánoční výzdobu. Celkem tak chtějí vydat za Vánoce v průměru 12 672 korun. Každý desátý si přitom na vánoční nákupy chce půjčit.

„Průzkum České bankovní asociace sice potvrdil, že naprostá většina Čechů považuje vánoční půjčky za špatný nápad. Přesto se každoročně najdou tací, kteří si nakonec úvěr vezmou. Než tak učiní, měli by se zamyslet nad tím, zda danou věc opravdu potřebují nebo ji jen chtějí. Také by si měli vyhodnotit, jestli úvěr budou v budoucnu schopni splácet, a to se všemi úroky a poplatky. Pokud se přesto rozhodnou půjčku si vzít, rozhodně doporučujeme porovnat si důvěryhodné nabídky na trhu a nejednat unáhleně,“ říká Lucie Nápravová, gestorka finančního vzdělávání ČBA. Upozorňuje, že v předvánočním období se častěji objevují rádoby výhodné reklamy na úvěry, které v konečném důsledku tak výhodné nejsou a člověka mohou snadno dostat do dluhové spirály.

Vede spotřební elektronika

Dvě třetiny Čechů, kteří už si někdy na Vánoce půjčily, nebo to mají v plánu, se nechtějí zadlužit více než 10 tisíc korunami. Jen sedm procent Čechů by bylo ochotno požádat o půjčku vyšší než 30 tisíc korun. Respondenti v průzkumu odpovídali také na otázku, co si za půjčené peníze plánují koupit. Zvítězila spotřební elektronika jako jsou mobilní telefony nebo počítače (57 procent lidí), ale také hračky pro děti (32 procent lidí). Na zážitky nebo dovolenou padnou půjčky u 10 procent lidí.

Nejčastěji by půjčky využili mladí lidé mezi 27 až 35 lety, a zároveň lidé s nižším vzděláním. To koresponduje s obecnými poznatky týkající se finanční gramotnosti populace, kde se rovněž ukazuje jako klíčová proměnná ve vztahu k nakládání s penězi právě vzdělání," popisuje Michal Straka, specialista agentury Ipsos na finanční trh.

Když pro půjčku, tak do banky

Podle něj mezi nejčastější důvody vánočních půjček patří nedostatek hotovosti (36 procent lidí) nebo to, že nechtějí čekat a střádat si peníze (24 procent). Patnáct procent lidí přiměje k půjčce fakt, že zboží je ve slevě. Každý čtrnáctý si podle průzkumu půjčí nebo to plánuje, aby rodině udělal pěkné svátky a jednou za rok si pořádně dopřál. „Ačkoliv je celkem pochopitelné, že chceme jednou za rok dopřát sobě i rodině hezké Vánoce a svátky, financovat je půjčkou není rozumné. Na zábavu a prožitky, které jsou krátkodobé, bychom si měli umět našetřit a rozhodně nepřeplácet jejich užitek,“ říká Nápravová s tím, že 57 procent lidí chce pro půjčku zamířit do banky a téměř pětina si půjčí u příbuzných nebo využije služeb jiné finanční společnosti než jsou banky.

Samostatnou kapitolou jsou pak pobyty v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních. Pokud jedete například na pracovní cestu, je možné se i nadále prokazovat PCR testem.

V případě, že je ubytování zakoupeno za jiným účelem (například rekreace), pak je opravdu třeba doložení očkování nebo prodělání onemocnění covid. Když nebudete moci ani jedno doložit, bude tak zřejmě na jednotlivých hotelech a jejich smluvních podmínkách, zda a případně v jaké výši budou účtovány storno poplatky,“ uzavřela Dajčarová.


Autor: Lucie Havlišová

Foto: Pexels