Lidí v exekuci je meziročně opět méně. Co ohrožuje pozitivní vývoj?

V Česku je přesně 711 939 lidí v exekuci. To je o 8 tisíc méně než loni v listopadu. Experti přitom predikovali, že v souvislosti s epidemií koronaviru bude dlužníků přibývat. „Tyto scénáře se naštěstí nenaplnily, což je určitě dobrá zpráva. Samotný počet exekucí se sice mírně navýšil, ale to se vzhledem ke všem vládním i samoregulačním opatřením muselo očekávat. Kvůli zákonům Lex covid nebylo možné exekuce efektivně provádět a ukončovat,“ říká Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory ČR.

Zatímco loni bylo vedeno 4,3 milionu exekucí, letos se číslo vyšplhalo na 4,5 milionu. Nárůst se projevil u dlužníků s vícečetnými exekucemi. V průměru vychází na jednoho povinného 6,43 exekucí. Fyzických osob s jednou exekucí je o 4 procenta méně než loni.

Pozitivní zprávou rovněž je, že výrazně klesl počet nezletilých dlužníků. Na konci roku 2020 se s dluhy potýkalo 2 220 dětí, letos je jich 1723.  

To je velmi pozitivní trend, který se dá připisovat veřejnému tlaku na věřitele, kteří takové exekuce vedli, relevantní judikatuře a v neposlední řadě také nedávné a dlouho očekávané změně občanského zákoníku. Ať už jsou důvody jakékoliv, je jasné, že dochází k poměrně rychlému zastavování exekucí vůči nezletilým. Pokles o 23 procent je bezpochyby dokladem toho, že se situace začíná vyvíjet správným směrem,“ komentoval Mlynarčík.

Ekonomové a analytici ale celkové nadšení mírní. Problémy se splácením závazků podle nich teprve přijdou. A to v souvislosti s rapidním zdražováním energií, pohonných hmot a růstu úrokových sazeb.

Spousta lidí jede takzvaně na krev a proto nemusí být schopni splácet. Zcela jistě dojde k nárůstu problematických nesplácených úvěrů, lidí a firem v delikventní situaci, či exekucí,“ řekl ve videorozhovoru pro server Češi v právu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Odkaz na rozhovor zde:

Samoživitelé už si berou půjčky

Zdražování už začíná dopadat na samoživitele. Klub svobodných matek (KSM) si v polovině října udělal průzkum, kterého se zúčastnilo 1078 sólo rodičů. Čtvrtina lidí uvedla, že už si kvůli zdražování musela vzít půjčku.

Komu se podařilo po koronavirové krizi stabilizovat svou situaci, tak se ocitá opět pod tlakem, tentokrát v důsledku plošného zdražování. Začíná to být nekonečný boj,“ uvedla šéfka KSM Dana Pavlousková. Podle ní organizace dostává nyní řadu žádostí o pomoc. Dvě pětiny dotázaných uvedly, že se jim v posledních měsících zvedl nájem. Téměř 90 procent rodičů se obává zdražování potravin a polovině domácností podle průzkumu již nyní vzrostly měsíční výdaje za jídlo o 20 procent.

A tíživá situace dopadá i na seniory. Podle dat iniciativy Za bydlení se aktuálně v bytové nouzi nachází 5,5 tisíce seniorských domácností a dalších 20 tisíc domácností je bezprostředně ohroženo ztrátou bydlení. Dalších zhruba 130 tisíc seniorských domácností pak vynakládá na bydlení více než 40 procent svých příjmů. Kvůli energetické krizi tedy hrozí, že se počet ohrožených seniorských domácností téměř zdvojnásobí. „Problémy s bydlením by tak mohly zasáhnout pětinu všech seniorských domácností v Česku,“ upozorňuje analytik Jan Klusáček z iniciativy Za bydlení. „Pokud se ceny energií zvednou o třetinu, jak v našich modelech předpokládáme, povede to zřejmě k dalšímu stěhování seniorů na ubytovny,“ doplňuje Klusáček.

Obavu mají i senioři

Někteří bezradní senioři už se obracejí s prosbou o pomoc na linku organizace ŽIVOT 90. „Zavolala nám například paní, která se roztřeseným hlasem ptala, kolik je teď životní minimum. Konzultantka jí odpověděla a ptala se, co paní trápí. Ta se svěřila, s tím, že nemá na zaplacení energií, že její původní dodavatel energií zkrachoval a jí teď přišlo vyúčtování od nového dodavatele na 15 000 korun měsíčně, které není schopna ze svého důchodu zaplatit. To už neměla daleko k pláči. Bojí se, co s ní teď bude. Žije totiž sama, je nemocná a rodinu nemá,” popisuje Aneta Mundok Nitschová, vedoucí Senior telefonu – linky.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: Pixabay.com