O tom, jak ušetřit na právníkovi může stát miliony

Za právníka není vždy nutné platit. Je možné stáhnout si šikovný vzor na internetu a ušetřit tak tisíce korun. Ano, může to být pravda. Připomíná mi to ovšem příspěvek z facebookové skupiny „Stavíme svépomocí“, kde se jeden člen ptal: „Podle plánů to vypadá, že ta příčka je nosná, takže bychom ji asi neměli bourat. Má někdo jiný názor?“ A stejné je to i s právníkem. Můžete sice ušetřit pár tisíc, ale ve výsledku vás to může přijít velice draho.

Ve své praxi se prakticky denně setkávám s případy, kdy lidé chtěli ušetřit za právníky. Většinou jde o ten samý scénář – chtěli si nejprve poradit sami, jenže poté zjistili, že se kýžený výsledek nedostavil, a tak teď chtějí pomoc ode mne. O celém dalším zástupu podobných případů vím i z doslechu od jiných advokátů a věřte mi, že jsou to leckdy velice smutné osudy.

V posledním měsíci to byl například pán, který napůjčoval miliony korun svému známému na podnikání na burze. Úrok 12 % ročně. No neberte to. První rok šlo všechno dobře, svou slíbenou odměnu dostal. Další rok také, a proto tuto rozumnou investici doporučil svému známému. A co se nestalo… Třetí rok se už neplatilo nic. Onen „investor“ totiž na žádné burze neinvestoval. Prostě jen tahal z lidí peníze a část jim vracel na oněch „úrocích“. To znamená, že je jenom tahal na vařené nudli a ony „úroky“ byly jen jejich vlastní peníze. Jejich zbytek pak projezdil po výletech, koupil si nové auto, platil milence plastiky.

Klient si sám napsal směnku podle návodu z internetu… neplatnou. Když šlo do tuhého, tak uznání dluhu… taky neplatné. Když se konečně obrátil na advokáta, byla už jeho pohledávka promlčená a dlužník si mohl mnout ruce. Kdyby se přišel zeptat před půjčením peněz, ušetřil by doslova miliony a nemusel teď lítat po policistech a podávat trestní oznámení pro podvod. Dlužník už mezitím nic nemá, nic si na něm nevezme. Jeho celoživotní úspory jsou pryč.

Ono obecně jsou lidi s tím půjčováním peněz poslední dobou nějací ochotní. Slyšel jsem o případu pána, který rovněž půjčil miliony, ale ten už byl opatrnější. Půjčenou sumu si totiž zajistil zástavním právem. To zná každý z hypotéky a nebyl by to v principu určitě špatný nápad. Zástavní právo bylo navíc na akcie jedné stavební firmy, což by také nemuselo být zlé. Půjčka byla na 16 milionů, ale smlouvu si sepsal sám na jednu stranu A4. To se mu ještě relativně povedlo, ale co se týče zástavního práva k akciím… špatně, neplatně. Zástavní právo by se totiž muselo na akcie vyznačit, což pán neprovedl. Ušetřil pár tisíc za právníka a o své peníze přišel. To máme jen dva příklady a už dvakrát někdo přišel o celoživotní úspory. Není to smutné?

Mohl bych pokračovat dál a dál, jak se daly ušetřit desetitisíce a miliony, ale to by bohužel lidé nesměli hned od začátku přemýšlet nad tím, jak ušetřit na právníkovi. To se prostě nevyplatí. Chcete na právníkovi ušetřit? Dám vám radu: vybírejte si. Je to v podstatě služba jako každá jiná (ač velmi odborná). Ptejte se, nechte si říct, kolik co bude stát a jak dlouho co bude trvat. Pak budete jistě mile překvapeni, že vám pár tisícovek může ušetřit hromadu problémů a peněz.

Navzdory uvedeným příkladům musím říct, že jsem opravdu pyšný na to, že je i spousta klientů, kteří si nechají poradit dopředu. Jsme schopni pomoci i těm, co přijdou „za pět dvanáct“. Vždy ale platí, že „čím dříve člověk přijde, tím je právník levnější.“


Autor: Jakub Dohnal
             Advokát a partner Arrows advokátní kancelář