Vlastníte lístky do divadla a nejste očkovaní? Víme, na co máte nárok

Pokud nejste očkovaní proti covidu nebo jste v posledních šesti měsících nemoc neprodělali, s návštěvami divadel, restaurací, kulturních či sportovních akcí máte utrum. Takový vzkaz poslala Čechům vláda. Protiepidemická opatření vešla v platnost 22. listopadu a řadu lidí nesplňujících podmínky uvrhla do nejistoty, co s již zakoupenými vstupenkami, předplacenou službou nebo kurzovným. Mohou v takovém případě požadovat vrácení peněz po provozovateli?

Jestliže zrovna takový problém řešíte, zřejmě vás nepotěšíme. Jak serveru Češi v právu objasnila Alice Dajčarová z advokátní kanceláře Arrows, pořadatelé nemusejí zákazníkům vycházet vstříc. Situace je složitá i pro ně, a případná povinnost ke kompenzaci vstupného z důvodu protiepidemického opatření by pro některé z nich mohla být i likvidační.

Vstupné vracet nemusí

Pokud máte koupené vstupenky a nejste schopni prokázat splnění aktuálně stanovených podmínek, může vám například divadlo odmítnout vrátit vstupné. Takovýto postup divadla je podle mého názoru v souladu s aktuálně vydanými opatřeními. Mělo by být zcela na uvážení daného pořadatele, zda již zakoupené lístky nad rámec svých povinností bude kompenzovat, nebo ne,“ říká Dajčarová. Pakliže byste u provozovatele neuspěli, radí obrátit se s uplatněním nároku na Ministerstvo financí.

Podle průzkumu se většina kulturních institucí staví k divákům vstřícně. Převádějí vstupenky na pozdější termíny nebo vystavují vouchery. „Národní divadlo nabídne divákům, kteří nebudou ode dneška splňovat podmínky k návštěvě služeb a kulturních akcí, převedení zakoupených vstupenek na poukázku. Bude mít platnost rok a půjde vyměnit za nové vstupenky,“ uvedl pro České noviny mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Stejně jako je nabídnutí voucheru ze strany pořadatele na jeho uvážení, je na vás, jakožto na zákazníkovi, zda kompenzaci v této formě přijmete. Pokud byste s takovýmto řešením nesouhlasili, rada opět zní: uplatněte nárok u Ministerstva financí.

„Národní divadlo nabídne divákům, kteří nebudou od 22. listopadu 2021 splňovat podmínky k návštěvě služeb a kulturních akcí, převedení zakoupených vstupenek na poukázku. Bude mít platnost rok a půjde vyměnit za nové vstupenky.“
Tomáš Staněk, tiskový mluvčí Národního divadla

Když divadlo zruší představení, je to jinak

Řada divadel sama ruší představení například kvůli nemoci nebo karanténě v souboru. Liší se tato situace v něčem? „V případě, kdy by daná kulturní akce byla rovnou zrušena ze strany jejího pořadatele, pak by zde zřejmě povinnost ze strany divadla k nahrazení ceny vstupného již byla dána,“ říká Dajčarová.

Potíže mohou nastat ale i při návštěvách sportovních akcí nebo volnočasových aktivit. Na server Češi v právu se obrátila maminka půlročního chlapečka Kateřina, které se nezdá postup plavecké školy, do níž chodí s miminkem na kurz plavání. „Napsali nám, že pokud některý z rodičů nesplňuje podmínky vstupu, má poslat na plavání s dítětem někoho jiného. Že peníze za předem uhrazený kurz vracet nebudou. Manžel je přes den v práci a nemůžu přece poslat na plavání s tak malým dítětem někoho jiného, když na něj syn není zvyklý,“ stěžuje si Kateřina. Očkovat se nenechala z důvodu tehdejšího těhotenství a toho, že nyní kojí.

Podle Dajčarové se na volnočasové aktivity pro děti do 18 let vztahují specifická pravidla, v rámci nichž by doklad o očkování či o prodělání onemocnění neměl být vyžadován, pokud se aktivit účastní méně než 20 osob. „Zároveň by tyto povinnosti neměly platit ani v případě, kdy se jedná o pravidelné aktivity v neměnném kolektivu. Zde by měla být zachována pouze povinnost evidence účastníků,“ vysvětluje.

Pokud by výše uvedené výjimky nebyly naplněny, všechny osoby nad 12 let věku by se skutečně musely prokazovat certifikátem o očkování nebo potvrzením o prodělání nemoci. Stejně jako u jiných poskytovatelů služeb, nemá ani plavecký klub povinnost vracet odpovídající část ceny kurzu. Domáhat kompenzace by se tak Kateřina musela opět u již zmiňovaného Ministerstva financí.

Hotely? Záleží na smluvních podmínkách

Samostatnou kapitolou jsou pak pobyty v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních. Pokud jedete například na pracovní cestu, je možné se i nadále prokazovat PCR testem.

V případě, že je ubytování zakoupeno za jiným účelem (například rekreace), pak je opravdu třeba doložení očkování nebo prodělání onemocnění covid. Když nebudete moci ani jedno doložit, bude tak zřejmě na jednotlivých hotelech a jejich smluvních podmínkách, zda a případně v jaké výši budou účtovány storno poplatky,“ uzavřela Dajčarová.


Autor: Lucie Havlišová

Foto: Pierre Blaché, Pexels