ANKETA: Měla by být činnost inkasních agentur regulovaná zákonem?

Měla by být činnost inkasních agentur regulovaná zákonem? V rámci Fóra věřitelů 2022 jsme se ptali politiků, dluhových poradců a také zástupců inkasních společností. Video najdete na konci textu.

Přestože jsou inkasní agentury v České republice poměrně rozšířené, jejich činnost u nás nepodléhá žádné zastřešující zákonné úpravě. Segment je odkázán na samoreguaci, o níž se stará zejména Asociace inkasních agentur. 

Podle jejího prezidenta, Radka Laštovičky, by však přijetí zákonného rámce pro činnost inkasních společností bylo velmi žádoucí.
Jasnou zákonnou úpravu bychom si velmi přáliJednak proto, aby se zamezilo nekalým praktikám, kterých se dopouštějí některé agentury, a jednak proto, aby se jasně nastavila míra přípustných nákladů na vymáhání,“ uvedl v rozhovoru pro server Češi v právu. Celý rozhovor najdete zde.

Na obzoru se aktuálně sice objevila evropská směrnice o správcích úvěrů a obchodnících s úvěry, kterou bude muset Česká republika promítnout do svého právního řádu, podle Laštovičky však evropská norma zdaleka neřeší vše, co by bylo potřeba.

Měla by být činnost inkasních agentur regulovaná zákonem? Na Fóru věřitelů 2022 jsme se ptali politiků, dluhových poradců a také zástupců inkasních společností.

Respondenti ankety:

Ivan Kocmánek, jednatel LogiCall ČR
Jaroslava Palendalová, ředitelka KRUK ČR a SR
Pavel Staněk, poslanec (ODS)
Martin Ralbovský, jednatel Cash Collectors
Alexandr Procházka, AB Pohledávky
Lukáš Jícha, soudní exekutor
Martin Musil, prezident Asociace slovenských inkasních společností
Milena Nosková, Asociace slovenských inkasních společností (ASINS)
Marek Výborný, poslanec (KDU-ČSL)
Andrej Lošonczi, Rekenber
Lukáš Bažanovský, finanční ředitel Grosamová exekuce
David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni


Autor: Redakce, Václav Havlík

Zdroj foto: Canva.com