O Milostivé léto II je malý zájem. Exekutory o něj žádá jeden dlužník z tisíce

O pokračování Milostivého léta, v rámci něhož se mohou dlužníci výhodně zbavit některých exekucí, je menší zájem než poprvé. Vyplynulo to z ankety, kterou udělal server Češi v právu mezi soudními exekutory. Ti se shodují, že pokles zájemců je zatím rapidní. Oddlužovací akce trvá až do konce listopadu, a dlužníci tak mají šanci se exekutorům ještě přihlásit.

Jedná se o velmi zanedbatelné množství dlužníků. Potvrzuje se teze, že ti, co Milostivého léta chtěli využít, učinili tak v rámci jeho prvního kola,“ říká Martin Štika, soudní exekutor z Hradce Králové.

Podobnou zkušenost má i Petr Polanský, soudní exekutor z Liberce. „Zájem je naprosto minimální. Evidujeme průměrně jednu žádost o vyčíslení jistiny za den. Úhrad je do pěti kusů celkem,“ popsal Polanský. Milostivé léto by se konkrétně u něj mohlo týkat devíti tisíc řízení. A to včetně případů věřitele z telekomunikační oblasti, který se k akci dobrovolně připojil.

Přidaly se i banky

Celoplošná oddlužovací akce se týká exekucí na dluzích vůči státu, krajům či obcím nebo organizacím, v nichž mají stát nebo samospráva podíl.

Je tedy možné se zbavit závazků vůči dopravním podnikům, veřejným nemocnicím, některým energetickým podnikům, zdravotní pojišťovně, obcím za nájem v obecních bytech nebo dluhů z nezaplacených koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu. Navíc se k akci dobrovolně přidaly některé další firmy a banky.

Jestliže dlužník u dluhu uhradí jistinu a nízký poplatek exekutorovi, smažou se mu úroky, penále a další poplatky.

Zatím mě požádalo o vyčíslení jistiny asi 50 povinných.  Z toho ale jen 15 dotazů se týkalo řízení, kde Milostivé léto využít lze, a to ze zhruba 6 tisíc případů. Z 15 dotazů již uhradilo 13 tazatelů,“ popisuje Vojtěch Jaroš soudní exekutor ze Znojma. Dopady pokračování akce považuje za marginální. „Vzhledem k tomu, že jsme zhruba v polovině celé akce, tak očekávám, že ho využije asi 30 až 40 lidí. To odpovídá zhruba 10 až 15 procentům minulého kola,“ doplnil Jaroš.

Nezájem registruje také plzeňský exekutor Jiří Prošek. Dle jejich databáze by Milostivého léto připadalo v úvahu u zhruba 35 tisíc vedených řízení. K minulému týdnu ale Prošek vydal usnesení o Milostivém létě ve 42 případech. Zájem má tedy zhruba jeden dlužník z tisíce. „Tato usnesení s ohledem na malý počet vydáváme prakticky do druhého dne po zaplacení. Loni to bylo za obdobnou dobu asi pětkrát větší množství žadatelů,“ řekl serveru Češi v právu.

Ze zhruba 6 tisíc případů, kde Milostivé léto využít lze, nás zatím o vyčíslení jistiny požádalo 15 dlužníků.
Vojtěch Jaroš | soudní exekutor, Znojmo

Dotazy na exekutory bez vědomí dlužníka

V prvním kole oddlužovací akce, které se konalo od konce října 2021 do konce ledna 2022, zastavili exekutoři 42 tisíc případů. Exekucí se zcela zbavilo 15 tisíc lidí. Šance se chytli spíše lidé s menším množstvím dluhů.

Na rozdíl od prvního kola, kde příležitost využilo výrazně více aktivních dlužníků nebo byla prováděna exekuce, je nyní procento těchto lidí o něco nižší. Respektive se zvýšilo procento těch, kteří do této chvíle neuhradili nic, nebo kde byla exekuce doposud neúspěšná. V tuto chvíli je podíl obou skupin u mého úřadu zhruba 50:50,“ říká Pavel Tintěra, soudní exekutor z Rakovníka. Ten nyní řeší desítky žádostí o Milostivé léto. Vzhledem k počtu případů, kterých by se mohlo týkat, je ale zájem zhruba jednoprocentní.

Exekutoři ovšem uvádějí, že se objevují i čerstvé případy, kde si dlužníci na pokračování akce zjevně počkali. Chtěli totiž dosáhnout toho, aby nemuseli platit věřiteli soudní poplatek a náklady na advokáta, přičemž by se jinak pohledávka vymohla celá. Hradecký exekutor Štika se navíc setkává s tím, že dotazy za dlužníka podávají třetí osoby, aniž by o tom povinný věděl. „Tomuto negativnímu jevu bohužel napomáhá nezdařilá legislativní úprava Milostivého léta II v části doručování žádosti,“ posteskl si.

Mám řadu ohlasů a některé jsou velmi pozitivní.
Marek Výborný (KDU-ČSL) | autor Milostivého léta

Autor Milostivého léta a předseda poslaneckého podvýboru pro exekuce, insolvence a oddlužení Marek Výborný (KDU-ČSL) je s průběhem naopak zatím spokojen.

Mám řadu ohlasů a některé jsou velmi pozitivní. Píší lidé, kteří využili Milostivé léto a jsou to výrazy poděkování. Jedná se často o extrémní případy, například maminek - samoživitelek a díky akci se dokáží zbavit exekucí, které jim zůstaly po nějakém krachu rodinného života a podobně. Kolik lidí dosud pokračování Milostivého léta využilo, nevíme. Zvýšily se nicméně až dvojnásobně počty lidí, kteří volají na helplinky charit či Člověka v tísni a informují se,“ uvedl Výborný pro server Češi v právu.

Do zdárného konce - zbavení se exekuce za výhodných podmínek, to ale dotáhne málokdo.

Když klient zjistí, že musí najednou splatit jistinu, raději uvažuje o oddlužení. Stále však vyřizujeme dotazy, jaké jsou podmínky a jak postupovat. Také předáváme formulář dotazu na exekutora. Klienty tlačí růst cen a především energií k rozpouštění rezerv. Příprava dlužníků na splacení jistiny v Milostivém létu II je minimální. Ti, co tuto možnost chtěli využít, tak již učinili. Ti, kteří neměli na splacení jistiny, nenalézají prostředky ani nyní,“ popsal David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Města vyčlenila peníze z rozpočtů

Výkonná ředitelka České asociace věřitelů Petra Kolářová nechce úspěšnost hodnotit do doby, než budou zveřejněna oficiální čísla.

Dosavadní data nicméně ukazují, že Milostivé léto se skutečně potýká se značným nezájmem veřejnosti, a to navzdory masivní informační kampani. Kdyby se prostředky vynaložené na veškerou reklamu v médiích, tisk plakátů nebo zasílání výzev o Milostivém létě do datových schránek použily rovnou na pomoc konkrétním osobám v dluhové nouzi, bylo by to efektivnější. Nebyl by zbytečně zatěžován celý aparát,“ uvedla.

Oddlužovací akce, která by se podle Výborného již do třetice opakovat neměla, dostává poměrně velký prostor v médiích. Podporu ji věnují ale i města a obce. Například pražský magistrát daroval organizaci Člověk v tísni tři miliony korun. Sloužit mají k pokrytí jistin pro Pražany, kteří chtějí svou situaci řešit a nemohou si aktuálně dovolit jednorázově složit danou částku. Ostrava poskytla dva miliony korun. Ty budou sloužit rovněž na splacení původního dluhů lidí snažících se vymanit z dluhové spirály.  Charita dokonce spustila sbírku. A o milostivém létě například informuje i zvuková smyčka v pražském metru.


Autor: Jitka Hradilová

Zdroj foto: profimedia.cz