Další šance pro dlužníky? Milostivé léto se má opakovat

Milostivé léto, během něhož se dlužníci zbaví exekuce za výhodnějších podmínek, by se mohlo na podzim zopakovat. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný (KDU-ČSL) oznámili, že na uspořádání další tříměsíční akce má vládní koalice shodu. Generální pardon by mohl odstartovat v září a trval by do konce listopadu.

První etapa milostivého léta skončila 28. ledna. Lidé s exekucí na dluh u veřejných institucí mohli uhradit jen jistinu (původní dlužnou částku) a odměnu exekutorovi. Penále a úroky jim pak byly odpuštěny. Kolik lidí akce využilo, není jasné. Exekutorská komora by mohla mít data během března.

Od počátku akci provázely potíže a nepředvídatelné okolnosti. Měsíc jsme řešili se zdravotními pojišťovnami, zda je penále jistina či příslušenství. Následně hledali někteří exekutoři kličky a snahy násobit zákonnou odměnu za zastavení exekucí. A do toho přišel dramatický růst cen a někteří dlužníci museli primárně myslet na uhrazení násobně vyšších složenek,“ shrnuje situaci Marek Výborný, který je předsedou poslaneckého podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. Prodloužení milostivého léta nebylo podle něj možné stihnout vzhledem k legislativním lhůtám.

Milostivé léto u VZP mohlo využít zhruba 230 tisíc dlužníků. K polovině ledna jsme v rámci této akce evidovali přibližně 4 500 ukončených exekucí.
Viktorie Plívová | mluvčí VZP

Projednání ve zrychleném řízení?

Shodli jsme se ale na tom, že by bylo možné ho zopakovat v podzimních měsících od září 2022,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ministerstvo spravedlnosti nyní analyzuje sporná výkladová místa zákonné úpravy a chce jednat i s opozicí, aby byl návrh projednán ve zrychleném řízení.

Podle údajů Exekutorské komory mělo loni na konci října v Česku exekuci 711 900 dlužníků. Do milostivého léta mohly spadat dluhy až poloviny z nich.

Zájem mezi klienty jsme registrovali. Na naše regionální pracoviště a telefonní infolinku se obracely řádově tisíce lidí s dotazy, ale i s žádostí o upřesnění výše jejich dluhu na zdravotním pojištění. Z pohledu VZP se tedy jeví, že mnozí lidé tedy možnost zbavit se exekucí v rámci akce milostivého léta minimálně zvažovali. Co se týká reálného výsledku, data zatím máme k půlce ledna, do té doby bylo ukončeno 4 500 exekucí. Podle předběžného odhadu splatili dlužníci pojišťovně jistiny v hodnotě asi 34 milionu korun,“ uvedla pro server Češi v právu Viktorie Plívová, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Plošné oddlužovací akce mohlo využít zhruba 230 tisíc dlužníků této největší české zdravotní pojišťovny.

Přesnými čísly zatím nedisponuje ani Sdružení dopravních podniků ČR. „Budeme je znát až po vyhodnocení akce někdy v průběhu února,“ uvedla mluvčí Linda Hailichová. Problém podle ní je, že spoustu dlužníků má u dopravních podniků více pokut a splatit původní jistinu pro ně mohl být problém. „Pokud by se akce milostivé léto na podzim zopakovala, je možné, že se dlužníci připraví dopředu a ušetří peníze na splacení dluhu,“ doufá.

Pro příklad uveďme čísla z pražského dopravního podniku. Podle analýzy pražského magistrátu evidoval dopravní podnik v metropoli k 10. lednu v rámci milostivého léta celkem 1976 zaplacených jistin v hodnotě zhruba dva až tři miliony korun. Od roku 1993 podnik vymáhá od černých pasažérů v exekuci asi 185 milionů korun.

V městech panují značné rozdíly

Značné rozdíly hlásí města. Například v Třinci oslovilo město 60 dlužníků osobním psaním. Velká část dopisů se vrátila zpět a na tuto výzvu reagovali jen tři lidé. V Karlových Varech si naopak zájem pochvalují.

Podle toho, kolik nám dorazilo do minulého týdne vyrozumění o splacení dluhu, usuzujeme, že milostivého léta mohly využít řádově desítky dlužníků, asi 50. Není to samozřejmě ještě číslo konečné,“ sdělil Jan Kopál, mluvčí karlovarské radnice. Město eviduje kolem 1 500 vedených exekucí, jsou mezi nimi i ty, na které se milostivé léto nevztahovalo - správní a daňové dluhy, dluhy právnických osob a podobně. 

Lidi z dluhových problémů nevyvedeme nahodilým a bezbřehým pardonováním. Naopak, potřebujeme pevná, promyšlená pravidla a finančně zodpovědné, gramotné obyvatele.
Pavel Staněk | prezident ČAV, poslanec

Exekutoři: Pokračování není vhodné

Například Exekutorská komora ale před opakováním oddlužovací akce varuje. „Není to vůbec dobrý signál pro společnost. Věřitelé se budou obávat půjčovat své peníze, pronajímat své nemovitosti a dlužníci nebudou platit svoje dluhy. Budou totiž doufat, že jim je časem někdo odpustí,“ uvedl Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory. Podle prvotních odhadů využila milostivé léto ta zodpovědnější část povinných. „Každé další opakování už se bude možná trochu míjet účinkem. A stát přitom přijde o obrovské finanční částky na příslušenství, na penále a na soudních výlohách,“ domnívá se.

Neopomněl připomenout, že pokud by se akce opakovala, měli by exekutoři dostat za svou práci adekvátně zaplaceno.  Ministr Blažek už zmínil, že by se odměna exekutorům mohla zvýšit, a to nejvýš do dvojnásobku nynější částky. Bez DPH tedy nepřesáhne 1 500 korun.

S opakováním milostivého léta nesouzní ani prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

 „Jednoznačně podporuji snahy o pomoc lidem, které trápí dluhy a problémy s nimi spojené. Aktivita ovšem musí vypadat úplně jinak než stávající milostivé léto.  To bylo uvedeno jako nástroj zcela mimořádný, a najednou ho tady máme mít zase. Je to špatný signál vůči řádně hospodařícím lidem a hazard se zodpovědností občanů obecně. Lidi z dluhových problémů nevyvedeme nahodilým a bezbřehým pardonováním. Naopak, potřebujeme pevná, promyšlená pravidla a finančně zodpovědné, gramotné obyvatele. Pracujme na tom,“ uvedl.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: www.canva.com

Přečtěte si také

Tříměsíční pardon pro statisíce dlužníků? Mnohdy o možnosti ani nevědí

Už za pár dní dostanou čeští dlužníci šanci, která se nemusí nikdy opakovat. Stačí, když splatí původní dluh, nízký poplatek exekutorovi, a zbaví se tak exekuce. Takzvané...

Exekutoři: Část lidí by chtěla Milostivé léto na všechny dluhy

Dlužníci se na Milostivé léto vyptávají a odpouštět by chtěli i dluhy, kterých se generální pardon netýká. Vyplynulo to z ankety mezi exekutory, kterou udělal server Češi v právu....

Milostivé léto? Odstraňováním některých nespravedlností se páchají křivdy nové

Když jsem se před časem chystal na konferenci Exekutorské komory k 20. výročí svého vzniku, kolegyně v kanceláři se mě ptaly, zda komora ke svému výročí chystá párty nebo parte....