Banky odloží splátky některým klientům, exekutoři zřejmě omezí mobiliární exekuce

Možností požádat o odklad splátek úvěrů na tři měsíce chtějí některé tuzemské banky odlehčit svým klientům v současné tíživé situaci. Opatření by se podle doporučení prezidia České bankovní asociace (ČBA) mělo dotknout občanů, živnostníků a malých podnikatelů. O odklad by mělo být možné požádat u hypoték, spotřebitelských úvěrů a leasingových půjček. Podle ČBA má opatření širokou podporu mezi bankami, které nyní pracují na nastavení konkrétních procesů a podmínek. Na aktuální nouzovou situaci již zareagovala také Exekutorská komora, která exekutorům doporučila mj. neprovádět soupisy a zabavování movitých věcí.

Již minulý týden doporučilo vedení ČBA svým členům, mezi které patří většina bank na českém trhu, umožnit v odůvodněných případech klientům z řad spotřebitelů a živnostníků tříměsíční odklad splátek úvěrů. Po pondělním jednání s Českou národní bankou bylo upřesněno, že by se opatření mohlo týkat i malých a středních podnikatelů a mohlo by být uplatněno na hypoteční, spotřebitelské a leasingové půjčky.

Opatření doporučené prezidiem ČBA je dobrovolné, záleží tedy na každé bance, zda odklad splátek klientům skutečně umožní a jaké konkrétní podmínky pro něj nastaví. Podle údajů ČBA si nicméně opatření již získalo podporu mnoha členských bankovních institucí, které nyní pracují na systémech přístupu k jednotlivým žádostem a nastavení souvisejících procesů.

Jako jedna z prvních potvrdila umožnění odkladu splátek Česká spořitelna. Ve svém dnešním prohlášení pak upřesnila, že dané úlevy mohou klienti využít u spotřebitelských půjček, hypoték, úvěrů ze stavebního spoření, leasingových a firemních úvěrů. „Klienti, kteří využijí možnosti odkladu, budou moci na své úvěry na tři měsíce zcela zapomenout. Nebudou muset v průběhu tří měsíců platit žádné splátky ani poplatky. Mají-li sjednané pojištění schopnosti splácet, plně je za ně po dobu odkladu uhradíme,“ uvedl k opatření předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon.

O odklad mohou klienti České spořitelny žádat ode dneška do konce dubna prostřednictvím online formuláře na jejích webových stránkách. „K doložení žádosti budeme od klientů požadovat popis toho, jak konkrétně probíhající pandemie zhoršila jejich schopnost splácet. Musíme eliminovat riziko zneužití odkladu, abychom tak mohli poskytnout odklad maximálnímu počtu skutečně postižených klientů," upřesnil Salomon. Ve výčtu důvodů, na jejichž základě klientům bude přiznána možnost odkladu splátek, spořitelna uvádí například onemocnění koronavirem, nařízenou karanténu, ošetřování dítěte, pokles příjmů, výpadek zaměstnanců či zrušené zakázky.

Umožnění odkladu splátek pro občany, živnostníky i podnikatele potvrdila již minulý týden také Komerční banka. „Aktuální situace vyžaduje vysokou míru společenské i osobní solidarity. Rozhodnutí umožnit odklad splátek klientům, kteří se dostanou do potíží se svými příjmy, chápu proto jako zcela logický krok,“ uvedl v dané souvislosti Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

K opatření se mezitím kladně vyjádřily také ČSOB, Fio banka, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank či UniCredit Bank. Sberbank je ochotna umožnit svým klientům v individuálních případech snížení splátek.

K ohleduplnému jednání vyzvala již minulý týden i Exekutorská komora ČR, která doporučuje všem exekutorským úřadům neprovádět tzv. mobiliární exekuce, tedy soupis a zajišťování osobního majetku dlužníka v místě bydliště. Zároveň exekutorům doporučila omezit úřední i pokladní hodiny pro veřejnost na nezbytně nutné minimum a současně posílit kapacity pro telefonický kontakt.

O tom, kolik exekutorských úřadů se daným doporučením skutečně řídí, nemá komora dle svého vyjádření s ohledem na povinnost mlčenlivosti konkrétní informace. Dle dostupných údajů přistoupil k pozastavení mobiliárních exekucí o víkendu až do odvolání exekutorský úřad v Přerově, který patří mezi největší v republice. „Plně respektujeme závažnost aktuální situace a chceme v maximální možné míře ochránit zdraví našich zaměstnanců, povinných i dalších spoluobčanů. Zároveň si uvědomujeme, že současný stav znamená pro řadu občanů již sám o sobě značně stresovou situaci, kterou nechceme prohlubovat,“ okomentoval své rozhodnutí přerovský soudní exekutor Lukáš Jícha.


Autor: REDAKCE

Přečtěte si také

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...

Exkluzivně: Legislativní přehled pro první dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro první dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...