Insolvenční správce: Zkrátit délku oddlužení z pěti let na tři roky? Hodně neuvážený krok

Česká republika se zavázala implementovat evropskou směrnici, která zkracuje délku oddlužení pro podnikatele z pěti let na tři roky. Při té příležitosti stát uvažuje, že zkrácení doby oddlužení rozšíří na všechny osoby, které oddlužením procházejí, tedy nejen na podnikatele. Mnozí odborníci to však kritizují, mezi nimi i insolvenční správce Pavel Fabian. Toho jsme se také zeptali, jaké procento lidí zvládne projít oddlužením úspěšně, a zajímalo nás i to, jak dlužníci zvládají insolvenci v ekonomicky dramatické současnosti.

Evropská směrnice nepočítá s tím, že by se zkrácení délky oddlužení z pěti let na tři roky vztahovalo i na spotřebitele, má se týkat pouze oddlužení podnikatelů. Snahu českých zákonodárců vnímám jako hodně neuváženou a politicky motivovanou,“ říká ve videorozhovoru insolvenční správce Pavel Fabian.

Plošné zkrácení délky oddlužení z pěti let na tři roky pro všechny je podle něj prosazováno horkou jehlou a bez větší společenské debaty. A to i přes to, že si čeští zákonodárci dávají na čas. Evropská směrnice měla být do českého práva implementována již na konci července 2022, stále se tak však nestalo.

Zkrácení délky oddlužení se dle směrnice má týkat pouze podnikatelů, tedy jen 4 % všech oddlužení. Rozšířit to i na zbylých 96 % případů je neuvážená snaha českých zákonodárců.
Pavel Fabian | Insolvenční správce

Ve videorozhovoru se dále dozvíte:

  • jak si vedou lidé procházející insolvencí na prahu ekonomické krize?
  • jak funguje přerušení a prodloužení oddlužení?
  • kolik lidí procházejících insolvencí se reálně oddluží?

Autor: Redakce, Lucie Havlišová

Zdroj foto/video: Češi v právu