Vánoce na splátky? Pozor, ať nejsou strašákem do dalších let!

Jak zjistil nedávný průzkum ČBA, na dárky si letos půjčí každý desátý Čech, přestože 95 % dotazovaných si myslí, že to není dobrý nápad (psali jsme zde). Půjčit si peníze je v dnešní době velmi snadné, reklamy na výhodné půjčky na nás vyskakují na každém rohu a tlak konzumní společnosti na bohaté Vánoce může být pro někoho až neúnosný. Přinášíme vám několik pravidel, které by vám o Vánocích měly pomoci s finančně odpovědným chováním.  

Na co myslet, než začnete nakupovat:

1) Určete si finanční hranici a tu nepřekračujte, pomocí vám může být i stanovení vánočního rozpočtu, jehož limity za všech okolností dodržíte.  

2) Porovnávejte ceny, využijte online srovnávače a zajděte si i do kamenných obchodů. Je běžnou praxí, že obchodníci před Vánocemi cenu zboží nadsadí, aby takzvaná sleva byla markantnější.

3) Všechny výdaje si dopředu rozmyslete a rozhodně se vyhněte spontánním nákupům. Udělejte si seznam obdarovávaných osob a k nim přiřaďte dárky, případně jejich varianty, které chcete zakoupit a toho se držte.

4) Je-li to možné, zkuste se na dárky složit s ostatními členy rodiny.

5) Pokud je to ve vašich silách, spořte si na Vánoce i během roku, klidně do prasátka. Využít můžete samozřejmě i spořící účty, nicméně zde si dejte pozor, aby se jednalo opravdu o spořící účet, který bude vedený zdarma a bez výpovědní lhůty. Hlavně nesplést s terminovaným vkladem, kde není možné peníze vybrat dle potřeby.

Na co myslet, než si půjčíte

Pokud přeci jenom patříte mezi 10 % Čechů, kteří si na Vánoce půjčují, posloužíme vám alespoň následujícími radami.

1) Zvažte, zda si půjčku či úvěr můžete dovolit a spočítejte si, kolik vás daná věc bude se všemi poplatky a úroky ve finále stát.

2) Půjčujte si u seriózní, ověřené společnosti, nejlépe třeba banky, u které máte svůj běžný účet. Přečtěte si recenze a nevěřte společnostem, které půjčí kdykoliv, komukoliv.

3) Pečlivě si přečtěte smlouvu a její obchodní podmínky, nechte si vše vysvětlit a dejte si čas na rozmyšlenou. Nevěřte tomu, že se jedná o nabídku, která se nebude nikdy opakovat.

4) Obzvlášť se zaměřte na případné sankce a penále, nemusí sice hrozit, že půjčku nezvládnete splácet, ale buďte připraveni na všechno. 

5) Nezapomeňte na RPSN. RPSN je Roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr a ukáže vám, jaké celkové náklady včetně úroků, poplatků, provizí a podobně jsou spojené s půjčkou a kolik vás to bude celkem stát. Poskytovatelé úvěrů mají ze zákona povinnost tuto sazbu uvádět, přičemž obecně platí, že čím je sazba RPSN nižší, tím je nabídka výhodnější.

6)Pozor na nízké úroky, může se jednat o marketingový trik. Úroky vypadají lákavě, ale RPSN je přesto velmi vysoká, což se v závěru prodraží.

7) Při sjednávání úvěru uvádějte pouze pravdivé údaje, nenadsazujte výši vašich příjmů ani netajte případné závazky. Kromě toho, že se můžete dostat do obtížně řešitelné dluhové pasti, tak se ještě vystavujete nebezpečí trestního stíhání. Za trestný čin úvěrového podvodu hrozí v nejzávaznějších případech až 10 let trestu odnětí svobody.

8) Pokud jste uzavřeli nebo plánujete uzavřít spotřebitelský úvěr, můžete o informace či pomoc požádat některou z poraden spotřebitelských organizací. Seznam těchto poraden rozdělený podle jednotlivých krajů je veden Ministerstvem průmyslu a obchodu a vy jej můžete najít kliknutím na tento odkaz.

A rada na závěr? Nestresujte se při nákupu drahých a mnohdy i zbytečných dárků a užijte si vánoční pohodu a klid. Ušetříte nejen peníze, ale i čas a nervy a budete svým dětem dobrým příkladem. Pokud si přece jen na dárky půjčíte, potom ať jde alespoň o věci, jejichž životnost je delší, než doba jejich splácení.   


Autor: Petra Andresová

Foto: Canva.com