ANKETA: Měla by se zkrátit doba oddlužení z 5 let na 3 roky pro všechny?

Připravovaná novela insolvenčního zákona by měla zkrátit dobu oddlužení z pěti let na tři roky. Mnoho dlužníků by takovouto změnu patrně přivítalo. Insolvence by se totiž zbavili za kratší dobu, a navíc by je to stálo méně peněz. Co ovšem na takový krok říkají odborníci?

Proces oddlužení neboli osobní bankrot podle nynějších pravidel trvá standardně pět let (jen v některých případech je možné mít insolvenci i na tři roky). Během této doby musí dlužník splatit alespoň 30 procent celkové částky svého dluhu. Pokud se tak nestane, o případném prominutí zbývající sumy rozhodne soud. Ten přihlédne i k tomu, zda se dlužník o splacení dostatečně snažil.

Chystaná novela insolvenčního zákona ale počítá s tím, že by se v budoucnu doba insolvence zkrátila plošně pro všechny na tři roky. Pro dlužníky to zjednodušeně řečeno znamená, že by se insolvence zbavili dříve, a zaplatili přitom méně peněz. Nepříznivě by se tak připravovaná novinka dotkla věřitelů. Ti by vlivem novely dostali podle odborníků splaceno v průměru o dvě pětiny méně než doposud.

Z analýz InsolCentra a Ministerstva spravedlnosti dokonce vyplývá, že se uspokojení věřitelů sníží na pouhých 5 – 6 % z hodnoty jejich pohledávek. Průměrné uspokojení věřitelů z oddlužení v letech 2015 až 2018 přitom dosahovalo 56 %,“ uvedl na začátku října Michael Fanta, senior analytik CETA a výzkumný pracovník UJEP (více zde).

Příčinou je evropská směrnice

Důvodem chystané novely je již existující evropská směrnice, která je závazná pro všechny členské státy, a Česká republika ji tak musí implementovat do svého práva. V evropské směrnici se ovšem hovoří pouze o zkrácení doby oddlužení pro podnikatele, které má pomoci lidem rychleji překonat podnikatelský neúspěch.

Členské státy zajistí, aby doba, po jejímž uplynutí mohou být podnikatelé v úpadku zcela oddluženi, nebyla delší než tři roky,“ stojí v ní. V Česku se ale plánuje zkrácení doby oddlužení pro všechny, tedy vedle podnikatelů i pro běžné občany.

Co na tento krok říkají odborníci?I když to asi není vlídné, tak musím říct, že nesouhlasím se zkrácením doby oddlužení. Nemyslím si, že je moudré zasahovat do nynějšího systému, který se zdá funkční,“ uvedl v anketě pro web Češi v právu například soudce Nejvyššího soudu Roman Fiala. Na názory dalších odborníků se můžete podívat ve videu. Anketa vznikla v rámci Fóra věřitelů 2022.

Respondenti ankety:

Roman Fiala, soudce nejvyššího soudu
Ivan Kocmánek, jednatel LogiCall ČR
Milan Dzurjanik, účastník konference
David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni
Pavel Staněk, poslanec (ODS)
Lukáš Bažanovský, finanční ředitel Grosamová exekuce
Marek Výborný, poslanec KDU-ČSL
Lukáš Jícha, soudní exekutor
Andrej Lošonczi, Rekenber
Alexandr Procházka, AB Pohledávky


Autor: Redakce, Marie Sehnálková

Zdroj foto: Canva.com