Lidí v insolvenci ubylo. Na obzoru je však rekordní nárůst

Za poslední čtvrtletí ubylo lidí v oddlužení. Vyplývá to z dat, jež zveřejnila analytická společnost InsolCentrum. Podle odborníků se ovšem jedná pouze o dočasný trend. Třaskavá kombinace v podobě chystané novely insolvenčního zákona, inflace a energetické krize by mohla způsobit, že dojde k rekordnímu nárůstu oddlužení i insolvencí obecně.

Celkový počet podaných insolvenčních návrhů ve třetím čtvrtletí oproti tomu minulému poklesl o 23 procent. Podáno jich bylo celkem 4 552, což je nejméně od nástupu covidu. Podle Jarmily Veselé z analytické společnosti InsolCentrum však čísla v budoucnu pravděpodobně porostou. Přispět by k tomu mohla také chystaná novela insolvenčního zákona. Ta počítá s plošným zkrácením doby oddlužení fyzických osob z pěti let na tři roky.

Pouze dočasný stav

Nízké číslo insolvencí ve třetím kvartále 2022 je předzvěstí dramatických změn, v příštích letech lze očekávat rekordy v množství insolvenčních řízení. Počty firemních bankrotů budou pravděpodobně narůstat postupně, s vrcholy až v letech 2024 a 2025,“ upozorňuje Veselá.

Novela insolvenčního zákona by navíc mohla do oddlužení přivést lidi, kteří své dluhy dosud řeší v exekucích. Zkrácení oddlužení na tři roky je totiž potenciálně velmi lákavé.

V exekucích se nacházejí stovky tisíc lidí v produktivním věku, kteří doposud neměli zájem do oddlužení vstoupit. Nelze vyloučit zahlcení soudů i negativní dopad do ekonomiky věřitelů, z nichž významné postavení zaujímá stát,“ dodává Veselá.  

Významná část dlužníků takticky vyčkává na avizované změkčení podmínek oddlužení.
Petra Kolářová| výkonná ředitelka ČAV

Podobně na situaci nahlíží také ředitelka České asociace věřitelů Petra Kolářová: „Významná část dlužníků takticky vyčkává na avizované změkčení podmínek oddlužení.“ Podle Kolářové však nejde o jediný faktor, který by mohl přispět k narůstajícímu počtu insolvenčních návrhů. „V době inflační a energetické krize se dá očekávat, že v předlužení nebo platební neschopnosti bude končit více lidí i firem než v předchozím období ekonomického růstu,“ uvedla.

Odnesou to věřitelé

Oddlužení neboli osobní bankrot podle nynějších pravidel trvá standardně pět let (jen v některých případech je možné mít insolvenci i na tři roky). Podaří-li se dlužníkovi v rámci tohoto období splatit aspoň 30 procent dluhů, je mu zbytek prominut. Pokud se tak nestane, o případném odpuštění zbývající sumy rozhodne soud. 

Z analýz InsolCentra i Ministerstva spravedlnosti vyplývá, že při plošném snížení doby oddlužení na tři roky se sníží uspokojení věřitelů na pět až šest procent z hodnoty jejich pohledávek.
Michael Fanta | senior analytik CETA

Chystaná novela insolvenčního zákona ovšem počítá s tím, že by se doba insolvence zkrátila plošně pro všechny na tři roky. Pro dlužníky by tato novinka zjednodušeně řečeno znamenala, že se insolvence zbaví dříve, a současně přitom zaplatí méně peněz. Analytik Centra ekonomických a tržních analýz Michael Fanta upozorňuje, že věřitelé by v takovém případě byli zásadně znevýhodnění.

 „Z analýz InsolCentra i Ministerstva spravedlnosti vyplývá, že při plošném snížení doby oddlužení na tři roky se sníží uspokojení věřitelů na pět až šest procent z hodnoty jejich pohledávek. Celkový propad v bilanci věřitelské sféry tak může dosahovat až 100 miliard Kč,“ uvedl.


Autor: Redakce

Zdroj foto: Canva.com