Januš: Bez nového a jednoduchého systému exekucí a insolvencí dluhy už nikdo platit nebude

Exekuční a insolvenční právo a zejména povědomí o tom, co se může a co nikoli, bylo rozbité ještě před propuknutím koronavirové krize, nyní jsme ale jednotlivé střepy rozšlapali napadrť, kterou už nikdy nedáme dohromady. Přitom by možná stačilo, kdyby se na celý problém s řešením dluhů podíval někdo opravdu komplexně. V první chvíli se neztrácel v detailech, ale jen si vypsal hlavní argumenty všech stran a na jejich základě vytvořil poměrně obecný návrh zákona, který by počítal s tím, že konkrétní problémy vyřeší soudy či soudní exekutoři. Celou analýzu, z níž je tato ukázka, najdete v listopadovém čísle Magazínu I.

Komentář vyšel na partnerském portálu Info.cz.

Obávat se takovéhoto systému není důvodné, čistě z hlediska teorie normotvorby má takto fungovat už nyní a navíc právě na exekutory přece stát přenáší své související pravomoci. Pokud bychom přece jen chtěli učinit určité pojistky, můžeme zpřísnit kárnou odpovědnost exekutorů (a i soudců) a v případě zneužití jejich postavení je funkcí rychle zbavovat. 

Zrušme tak stávající překombinovaná, tisíckrát zalepovaná a přesto pořád děravá pravidla. Nahraďme je co možná nejobecnějším řádem založeným na posuzování jednotlivostí jednotlivci, kteří jim opravdu rozumějí. Nad nimi pak budou stát samozvaní morální arbitrové dneška, neziskové organizace. Ty na konkrétnosti rovněž dohlédnou. Ideálně ale také zamezme šikaně, k níž můžeme některé jejich dnešní výpady vůči exekutorům či advokátům občas přirovnat.

Když nedojde k zásadním změnám, vrátíme se do 90. let, kdy prakticky neexistovala efektivní možnost, jak dlužníky přimět k placení. I když nejnovější čísla Exekutorské komory ČR svědčí o  pozitivním trendu – v exekuci bylo v listopadu meziročně o 70 tisíc lidí méně –, tento kvůli aktuální situaci dlouho nevydrží. Povinných je nyní podle komory stále 720 tisíc a toto číslo zřejmě poroste, protože vláda teď svými kroky zadlužuje všechny a všechno. 

Přichází také evropská směrnice o restrukturalizaci přinášející ještě benevolentnější pravidla pro vypořádání stávajících dluhů „nulou“. A do toho ten nekonečný a neustále prodlužovaný legislativní zmatek, který u soudů také spíše poslouží dlužníkům než komukoliv jinému. Tedy jak stojí s trochou nadsázky v titulku: Bez nového a jednoduchého systému exekucí dluhy už nikdo platit nebude.


Zdroj foto: archiv Jana Januše

Autor: Jan Januš

redaktor Info.cz

Přečtěte si také

Dluhy se budou za pár let odpouštět ve velkém. Zásahy do exekucí a insolvencí to musí reflektovat

V týdnu začíná další schůze sněmovny a jejím dominantním tématem přirozeně bude koronavirová pandemie. Původně se poslanci měli ve druhém čtení věnovat i novelám, které mohou...

Přehled: Kdo v Česku vede exekuce a s jakou úspěšností

Je to již půl roku, co začala platit tzv. oddlužovací novela insolvenčního zákona, která umožnila vstup do osobního bankrotu i těm dlužníkům, kteří do té doby nebyli schopni...

Ptáme se odborníků: Jak vyřešit problém starých exekucí, které se nedají vymoct?

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby byly zastaveny takzvané marné exekuce, při kterých se během posledních tří let nepodařilo nic vymoct. Pokračovaly by pouze v případě, že věřitel...