Byznys s oddlužením. Firmy si účtují víc, než povoluje zákon

Zájemci o oddlužení mnohdy platí oddlužovacím společnostem několikanásobně více, než stanovuje zákon. Místo stanovených 4 000 korun bez DPH za sepsání návrhu dají někteří dlužníci i třikrát tolik. Se zjištěním přišla Agentura pro sociální začleňování. Ta formou takzvaného mystery shoppingu zkoumala 60 subjektů. Odhalila přitom, že 15 procent soukromých oddlužovacích společností a dvě ze šesti zkoumaných advokátních kanceláří využívají tíživé situace svých klientů a těží z jejich neznalosti. Část dlužníků nechávají hradit „nadstandardní“ služby, které ale člověk nepotřebuje.

„Po osobním jednání s dlužníkem obchodní zástupce vyhodnotí, nakolik je dlužník neznalý celého procesu, a podle toho mu buď budou nabídnuty právní služby jako volitelná možnost, nebo dostane k podpisu smlouvu přímo s poplatkem zahrnujícím právní služby, školení nebo ochranu před věřiteli. Poté si od dlužníka vezme zálohu za služby, čímž se dlužníkovi zásadně snižuje možnost v průběhu procesu od dané společnosti odejít,“ říká Petr Šeda, expert na oblast zadluženosti z Agentury pro sociální začleňování.

„Poskytovatelé vědí, že proces je velmi náročný a většina dlužníků se v něm neorientuje,“ doplňuje David Beňák, ředitel Agentury.

Na vlastníky nemovitostí jdou jinak

Když oddlužovací společnost zjistí, že klient vlastní nemovitost, chování se mnohdy dramaticky mění. Poskytovatel často oddlužení nedoporučí a nabízí financování pohledávek formou odkupu či zástavy jejich majetku. Tím se ale lidé vystavují riziku, že o majetek přijdou.

Pro osoby v existenční nouzi, které hledají rychlé řešení svého problému, je nabídka odkupu nemovitosti s navýšením za zprostředkování služby rychlé řešení jejich situace a pro oddlužovací společnosti je to zároveň možnost vyššího a rychlého výdělku,“ popisuje Šeda.

Zákon stanovuje, že návrh na oddlužení smí stát 4 000 korun bez DPH pro jednotlivce a 6 000 korun bez DPH pro manžele. Některé společnosti si od dlužníků vzaly i 15 000 korun. Kromě advokátů, notářů, soudních exekutorů a insolvenčních správců mohou návrhy zpracovávat i akreditované poradny, které to dělají zdarma. Dlužník nicméně musí často počítat s delší čekací lhůtou.

Pozor na internetové nabídky

„Obvykle klientům, kteří se dopustí chyby, vyčítám, že když si jdou koupit brambory, projdou deset akčních letáků a poté vyrazí pro ty nejlevnější. A vedle toho jsou schopni reagovat na jakékoli internetové půjčky, shání peníze přes počítač a tímto způsobem hledají i cestu ven. Pak snadno narazí na neseriózní firmy. Ty často platí za internetovou inzerci desetitisíce či statisíce měsíčně a tyto peníze pochopitelně vybírají na dlužnících. I když je to v rozporu se zákonem,“ popisuje Ondřej Malý, ohlášený společník insolvenčního správce AAA insolvence OK.

Varuje zejména před různými internetovými firmami slibujícími levné oddlužení. Naopak doporučuje insolvenci řešit s právníky nebo insolvenčními správci, kteří mají nad sebou dohled. „Může se stát, že žadatel zaplatí u právníka něco navíc za právní rozbor situace, ale rozhodně by to nemělo být víc než jednou tolik, než kolik je regulovaná cena návrhu na oddlužení,“ dodává.

„Setkala jsem se s tím u jednoho dlužníka, který říkal, že po něm chtěli nějaké peníze ještě před posláním dokladů a další potom případně později. Ale asi o tom nemáme moc co říct, nijak zvlášť se s tím nesetkáváme,“ uvedla na dotaz ohledně nekalých praktik Eva Gergelová z kanceláře insolvenčního správce Pavla Fabiana.

Podle poradny, která se snaží dlužníkům bezplatně pomoci, nahrává stávající prostředí vytahování peněz z kapes vystresovaných dlužníků, kteří se chytají každého stébla. Ti místo věřitelům, případně svým strádajícím rodinám, platí enormní sumy za služby, které ve skutečnosti pro zpracování a podání návrhu nejsou vůbec potřeba. „Je v zájmu věřitelů získat ze své nedobytné pohledávky co nejvíc. Je na jejich analýze a volbě, jestli budou postupovat formou mimosoudního a soudního vymáhání, nebo si spočítají, že více získají rychlým oddlužením svého neplatícího klienta. To věřitelé nejlépe provedou odkazem takového klienta na prověřenou insolvenční akreditovanou poradnu, se kterou mají dlouhodobě pozitivní zkušenost. Čím dříve to udělají, tím více z insolvenčních splátek získají. Při větším počtu klientů se jedná o milionové částky,“ domnívá se David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Zkrácení doby oddlužení? Sociální pracovníci by ho naopak prodloužili

Zkrátit plošně délku oddlužení z pěti na tři roky? Poslanci zatím o vládním návrhu nerozhodli, pokud by ale verdikt ležel na sociálních pracovnících, ti mají jasno: tři čtvrtiny z...

Lidi v oddlužení musíme učit zacházet s penězi, jinak do dluhů spadnou znovu

Rozdělit dlužníky do různých skupin je velice složité. Vždy záleží na úhlu pohledu a období zadluženosti, ve kterém se dlužník nachází. Jedná se tedy o poměrně individuální...

Aby dostala půjčku, poslala podvodníkovi peníze dopředu

Chcete půjčku? Tak nám dopředu zaplaťte tisíce. Přestože většina lidí při této výzvě zpozorní, stále se najdou ti, kteří peníze zašlou. Příkladem je paní Aneta z Prahy (žena...