Zkrácení doby oddlužení? Sociální pracovníci by ho naopak prodloužili

Zkrátit plošně délku oddlužení z pěti na tři roky? Poslanci zatím o vládním návrhu nerozhodli, pokud by ale verdikt ležel na sociálních pracovnících, ti mají jasno: tři čtvrtiny z nich by proces oddlužení u vysokých dluhů ještě prodloužily. Průzkum si nechal na podzim loňského roku udělat spolek Lighthouse pomáhající dlužníkům. Spolupracoval na něm s pražským magistrátem.

Šetření se zúčastnilo více než 400 sociálních pracovníků a kurátorů obcí s rozšířenou působností. Tito odborníci garantují pomoc každému občanovi, který se ocitl v tíživé situaci, a komplexně posuzují jeho sociální poměry.

„Sociální pracovníci a kurátoři se obecně přiklánějí k podmínce minimální úhrady dluhů ve výši 30 procent, se kterou se již opakovaně pracovalo v různých variantách v posledních novelách. Nižší než tento poměr uhrazených dluhů vnímá jako správný 18 procent respondentů. V případě vysokých dluhů, kdy by dlužník neuhradil ani 5 procent závazků, se 74,1 procent respondentů přiklánělo k variantě prodloužení doby trvání oddlužení nad 5 let,“ shrnuje výsledky průzkumu Marika Jelínková, metodička sociální práce odboru sociálních věcí pražského magistrátu.

Sociální pracovníci a kurátoři nejen že vyhodnocují, jaký mají dluhy dopad na dlužníkův život, ale rovněž mapují, jak se klienti k situaci staví. Zda jsou zodpovědní nebo ne.

Zadlužují se i další generace

„Zkracování doby oddlužení znamená, že se zkracuje i čas, kdy může sociální pracovník s dlužníkem systematicky pracovat na řešení jeho sociální situace a předcházet tak dluhové recidivě. Často se totiž setkáváme s takzvanými chronickými dlužníky, pro které jde o dlouhodobý problém,“ upozorňuje předseda spolku Lighthouse Petr Schneedörfler. To podle něj vytváří podmínky i pro mezigenerační zadlužování. Přes 90 procent z respondentů průzkumu se již ve své práci setkalo se zadlužováním druhé generace v rodinách svých klientů.

„V dlužnících bychom měli podporovat odpovědnost a poctivý přístup ke splácení. Jen tak, pokud si budou uvědomovat reálné příčiny svého zadlužení, mohou vystoupit z bludného kruhu svých dluhů,“ doplnil Schneedörfler.

Pokud by předloha prošla, proces oddlužení by u všech lidí mohl trvat jen tři roky a jeho splnění by nebylo podmíněno uhrazením určitého minimálního procenta pohledávek.

Po zkrácení doby oddlužení volají některé poradny pro dlužníky. „Tříleté oddlužení pro ty, kteří se z různých důvodů dostali do finančních problémů, výrazně pomůže k jejich rychlému znovuzačlenění do ekonomiky,” uvedla v tiskové zprávě například Pavla Aschermannová, dluhová expertka a vedoucí programu Zadluženost organizace RUBIKON Centrum.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Rychlé oddlužení pro všechny jde proti podnikání, tvrdí experti

Nepřijímejme novou insolvenční novelu, dokud o ní nebylo odborně diskutováno, a vyčkejme na vyhodnocení dopadů té předchozí. Na kulatém stolu, který zorganizovala Hospodářská...

Beňák: „Komerční“ poradny si berou za oddlužení i desetitisícové částky

Lichva v sociálně vyloučených lokalitách stále přetrvává. Jen se o ní tolik nemluví. Lidé tu nemají své problémy s kým zkonzultovat a dluhové poradny hlásí omezené kapacity....

Nové oddlužení: Pomoc z dluhů, nebo investice století?

Nejsou to ještě ani dva roky, co začala platit tzv. oddlužovací novela insolvenčního zákona, která výrazně zmírnila podmínky osobního bankrotu. Její dopady zatím nebylo možné...