Rychlé oddlužení pro všechny jde proti podnikání, tvrdí experti

Nepřijímejme novou insolvenční novelu, dokud o ní nebylo odborně diskutováno, a vyčkejme na vyhodnocení dopadů té předchozí. Na kulatém stolu, který zorganizovala Hospodářská komora, se na tom shodli zástupci podnikatelů, věřitelů a expertů z insolvenční oblasti.

Ve Sněmovně se nyní má schvalovat předloha, která do legislativy přenáší evropskou směrnici. Ta ukládá povinnost do zákonů vepsat zkrácení doby oddlužení z 5 let na 3 roky u podnikatelských dluhů. Předloha z pera ministerstva spravedlnosti jde ale nad rámec a počítá s umožněním tříletého oddlužení i u spotřebitelů.

Z 56 na 24 procent

„Implementovat směrnici, která říká, že se má zavést oddlužení podnikatelů zkrácené na tři roky tak, že to rozšíříme na spotřebitele, připomíná situaci vrtěti psem. Pro minoritu se zavádí jakési řešení pro všechny, které nemá logiku. Do té doby, než byla v roce 2019 přijata insolvenční novela, dostávali věřitelé zaplaceno zpět v průměru 56 procent pohledávek. Toto procento se po přijetí novely snížilo na 41,4 procenta. Pokud by tříleté oddlužení bylo pro všechny, vychází to na 24,8 procenta,“ upozornil člen představenstva České advokátní komory Michal Žižlavský.

Oddlužení nyní a dle nového návrhu

Pokud by předloha prošla, proces oddlužení by u všech lidí mohl trvat jen 3 roky a jeho splnění by nebylo podmíněno uhrazením určitého minimálního procenta pohledávek. V současnosti platí 3 varianty oddlužení. Z té základní pětileté vloni vypadla dosavadní povinnost splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhů. Pokud se to dlužníkovi podaří, bere se jeho oddlužení automaticky jako úspěšné. Pokud věřitelům za 5 let splatí méně, rozhoduje o jeho oddlužení na konci procesu soud. Stačí přitom, když věřitelům uhradí alespoň tolik, kolik činí náklady a odměna insolvenčního správce, a zároveň vynaloží veškeré úsilí, aby splatil co nejvíce. Druhá varianta trvá 3 roky a lidé v ní musí uhradit minimálně 60 procent svých dluhů. Senioři, zdravotně postižení lidé a lidé s dluhy z dětství mají zvýhodněný tříletý režim, který není podmíněný žádnou minimální procentuální úhradou.

Jestliže je cílem směrnice podpora podnikání, návrh ministerstva spravedlnosti jde podle něj přímo proti. „Pokud se má pomoci podnikatelům a živnostníkům, tak ti mají své zákazníky, a pokud jim zákazníci nebudou platit, podnikatele to poškodí a nepomůže jim to,“ doplnil.

Toho se obává i ředitel právní služby zdravotní pojišťovny RBP Pavel Konečný. Pojišťovna by pohledávky vymohla v menší míře.

Prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk poukázal mimo jiné na fakt, že novela insolvenčního zákona platí pouhý rok a půl a již dochází k návrhu na její změnu, aniž by byly zhodnoceny její dopady. Novou předlohu označil za dluhovou amnestii.

Typický dlužník není senior ani samoživitelka

Podle Jarmily Veselé ze společnosti InsolCentrum by se návrh měl stáhnout a stát by měl především získat data o dlužnících. 

Doporučuje rovněž posílit prevenci a monitorovat „dlužnickou scénu“ po koronaviru. Média, neziskové organizace a některé politické strany popisují podle ní jako typické dlužníky seniory a samoživitelky. Když se ale snažila získat od ministerstev či Správy sociálního zabezpečení údaje o tom, zda tomu tak je, nepochodila. Nikdo totiž statistiky nevede.

InsolCentrum proto zkoumalo asi 208 000 případů lidí s exekucemi. Výsledek? Dvě třetiny zadlužených jsou lidé s dluhy z přelomu století, přičemž převažovali muži. Zhruba 85 procent je v produktivním věku. „Vypadá to, že jsou lidé, kteří klidně 10, 15 či 20 let uvázli v postavení dlužníků. Nebyli schopni zaplatit všechno, tak zůstali v tomto stavu. Po prvním šoku se už naučili asi reagovat i na exekuce,“ uvedla Veselá. Podle ní se nezdá, že by za dluhy byly „nekalé praktiky“ věřitelů. Zhruba dvě pětiny dlužníků měly víc než 16 věřitelů a průměrný dluh činil 1,7 milionu korun.

Třetinu pak tvořili lidé s dluhy z posledních 5 let, převládaly ženy a průměrná dlužná částka dosahovala 670 000 korun. „V bezvýchodné hmotné nouzi se nachází jen malá část z dlužnického spektra,“ doplnila Veselá s odkazem na vyplacené dávky v hmotné nouzi. 

Za posledních 13 let vstoupilo do oddlužení 240 000 lidí, asi 115 000 osob se nyní oddlužuje. Z nich jsou to ze 72 procent občané a ze 28 procent živnostníci.

Velmi rychlé projednávání

Ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič kritizoval, že vláda chtěla novelu projednávat v Poslanecké sněmovně velmi narychlo, ve stavu legislativní nouze. „Neměli jsme příležitost k diskuzím. Novela prošla relativně rychle fázemi legislativního procesu, které předcházejí projednávání na parlamentní půdě,“ zmínil.

Širší diskuze chyběla i poslanci Marku Výbornému (KDU-ČSL), který působí jako předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. Ten zároveň potvrdil, že sněmovna by se novelou měla zabývat na nynější schůzi, ale vzhledem k množství agendy, není jasné, kdy k tomu dojde.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Dluhy se budou za pár let odpouštět ve velkém. Zásahy do exekucí a insolvencí to musí reflektovat

V týdnu začíná další schůze sněmovny a jejím dominantním tématem přirozeně bude koronavirová pandemie. Původně se poslanci měli ve druhém čtení věnovat i novelám, které mohou...

Beňák: „Komerční“ poradny si berou za oddlužení i desetitisícové částky

Lichva v sociálně vyloučených lokalitách stále přetrvává. Jen se o ní tolik nemluví. Lidé tu nemají své problémy s kým zkonzultovat a dluhové poradny hlásí omezené kapacity....

Další novela insolvenčního zákona chce ulehčit lidem s dluhy z dětství

Poslanecká sněmovna dnes ve zrychleném řízení jednohlasně schválila novelu insolvenčního zákona, podle které by měli mít lidé s dluhy z dětství možnost oddlužit se ve zkráceném...