Další novela insolvenčního zákona chce ulehčit lidem s dluhy z dětství

Poslanecká sněmovna dnes ve zrychleném řízení jednohlasně schválila novelu insolvenčního zákona, podle které by měli mít lidé s dluhy z dětství možnost oddlužit se ve zkráceném tříletém režimu. Novela by mohla platit od září, čeká se ještě na posouzení návrhu senátem a následný podpis prezidenta.

Novelu předložila skupina poslanců všech devíti sněmovních stran v čele s Kateřinou Valachovou (ČSSD), a navázala tak na již dříve předloženou novelu o přecházení dluhů dětí do patnácti let na jejich zákonné zástupce, kterou aktuálně projednává sněmovna. Návrh zároveň rozšiřuje novelu insolvenčního zákona, která od 1. června tohoto roku přinesla zásadní změny ve fungování a podmínkách osobního bankrotu.

Dříve měli lidé možnost se oddlužit po pěti letech, během kterých museli splatit aspoň 30 % svého dluhu. Od června byla podmínka 30 % zrušena, a dlužník tedy může být úspěšně oddlužen i v případě, kdy věřitelům splatí méně, pakliže soud uzná, že v průběhu oddlužení vynaložil ke splácení veškeré své úsilí. Co se výše splaceného dluhu týče, jedinou podmínkou pro úspěšné oddlužení dnes zůstává, že dlužník musí svým věřitelům splatit minimálně stejně vysokou částku, jakou činí poplatek insolvenčnímu správci, což je zhruba 1000 Kč měsíčně.

Červnová novela dále zavedla možnost zvýhodněného oddlužení pro zdravotně postižené a seniory ve starobním důchodu. Ti se mohou rovněž oddlužit za popsaných podmínek, ale již po 3 letech. Stejná možnost by nyní mohla platit také pro osoby s dluhy z dětství.

Nová pravidla oddlužení by se měla týkat lidí, kterým aspoň dvě třetiny dluhů vznikly před dovršením plnoletosti. Oddlužení by se zároveň mělo vztahovat i na příslušenství, které k dluhu narostlo později. Využít tuto možnost by mohli také lidé, kterým po dosažení plnoletosti do věku 21 let narostly další dluhy, a to v případě, že byly tyto finance využity k umoření dluhů, které vznikly před jejich 18. rokem.


Autor: REDAKCE

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled za čtvrtý březnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení za čtvrtý březnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Nechci oživovat: Dříve vyslovené přání umožňuje pacientům odmítnout léčbu

Chcete být až do konce života léčeni pouze tak, jak si přejete, nebo třeba nechcete být léčeni vůbec? Náš právní řád umožňuje připravit dokument zvaný „dříve vyslovené...

Odborník: Kvůli nefunkčním srážkám tratí věřitelé i dlužníci. Změny nepomohly

Srážky ze mzdy jsou nejefektivnější a nejméně invazivní způsob vedení exekuce. V poslední době však nelze tento postup u celé řady dlužníků efektivně využít. Může za to...