Ceny rostou, a mateřská nestačí. Jaké jsou možnosti přivýdělku pro ženy?

Paní Martina je na mateřské dovolené se svým druhým dítětem. Doposud s manželem vycházeli po finanční stránce poměrně dobře, ale s rostoucími cenami energií, pohonných hmot a dalším zdražováním se jejich finanční zásoby tenčí. Paní Martina by se proto ráda více podílela na přispívání do rodinného rozpočtu, avšak stále čerpá peněžitou pomoc v mateřství. Může vůbec legálně pracovat, aniž by o ni přišla?

Doma jsem už skoro čtvrtým rokem. První syn chodí do školky a druhý má tři měsíce. S manželem splácíme hypotéku na byt a půjčku na auto. Nežijeme si nijak nad poměry, ale jinak to zvládáme docela dobře. Vzhledem k tomu, jak se najednou vše zdražilo, s penězi sice vyjdeme, ale nezvládneme už nic ušetřit. Bojím se, že kdyby nastala nějaká nečekaná událost, tak bychom na ni neměli peníze,“ vypráví paní Martina.

Dělala jsem asistentku prodeje v mezinárodní firmě, kam se určitě chci vrátit. Mluvila jsem se šéfem a prý bych mohla na částečný úvazek pracovat už teď. Akorát bych nerada přišla o mateřskou nebo rodičovskou. Zároveň chci být primárně ještě se synem doma,“ dodává.

Co je mateřská?

Peněžitá pomoc v mateřství, lidově mateřská, je finanční dávka ze systému nemocenského pojištění, která je poskytována 28 týdnů. Obvykle se s jejím vyplácením začíná 6 – 8 týdnů před termínem porodu a zbytek obdrží matka po narození dítěte. Po skončení na ni plynule naváže rodičovský příspěvek. V tomto článku se budeme dále zabývat pouze pomocí v mateřství.

Práce při čerpání mateřské

Pracovat při čerpání peněžité pomoci v mateřství je možné za splnění dvou podmínek.

  • První podmínkou je, že nelze pokračovat v činnosti, ze které náleží peněžitá pomoc v mateřství. To zjednodušeně řečeno znamená, že není možné pracovat pro svého zaměstnavatele na tutéž smlouvu ani vykonávat stejnou samostatně výdělečnou činnost jako před nástupem na mateřskou.

    Kdo byl před nástupem na mateřskou dovolenou zaměstnaný a chtěl by vykonávat stejnou práci u stejného zaměstnavatele, může si udělat živnostenský list a práci vykonávat jako OSVČ. Pro účely zdravotního a sociálního pojištění by se jednalo o takzvanou vedlejší činnost,“ upřesňuje advokát Pavel Kužílek„Pokud jste byla již před nástupem na mateřskou OSVČ, tak můžete pokračovat. Abyste měla nárok i na mateřskou, je ale nutné, abyste činnost nevykonávala osobně, ale prostřednictvím svých zaměstnanců nebo spolupracující osoby. To může být typicky manžel, kamarádka a podobně, záleží samozřejmě na druhu podnikání,“ doplňuje Kužílek.

    A co pokračování v práci u téhož zaměstnavatele, jak by to chtěla paní Martina? I to je možné. Jen je potřeba se s ním domluvit, aby vás zaměstnal na jinou pozici, a tedy i na jinou pracovní smlouvu.
    V případě zaměstnaneckého poměru pro jiného zaměstnavatele je nutné písemné schválení od zaměstnavatele stávajícího, z jehož pracovního poměru je čerpána mateřská.
     
  • Druhou podmínkou je, aby byla zajištěna péče o dítě. Může se jednat například o jesle, dětskou skupinu a podobně. Pro zachování nároku na výplatu peněžité pomoci v mateřství tato péče ale nesmí přesáhnout 92 hodin měsíčně.
     
  • Opatrnosti je také potřeba ve vztahu k práci konané v době takzvaného šestinedělí. Zákon sice matce pracovat v tomto období striktně nezakazuje, je ale potřeba dbát ustanovení, která se snaží ženám-matkám (a nejen jim) zajistit ochranu. Kupříkladu jde o § 103 odst. 1, § 195 odst. 5 a § 198 odst. 2  zákoníku práce či také o § 32 odst. 1, písm. e) zákona o nemocenském pojištění. 
Zákon práci během mateřské dovolené umožňuje, zároveň však myslí na zachování základní funkce mateřské. Tou je trávení času s novorozeným dítětem.

Práce během mateřské dovolené je tedy možná, ale jen za splnění určitých podmínek, které jsou poměrně férově nastaveny. Matkám, jež mají zájem si přivydělat, je to umožněno a zároveň je splněn primární účel mateřské dovolené – trávení času s novorozeným dítětem. Nebojte se zkusit něco nového, co může být třeba jen zajímavou zkušeností, ale možná i novým směrem ve vaší kariéře.


Autor: Petra Andresová

Foto:  Kaspars Grinvalds | Canva.com