Chudí Češi si na školní potřeby půjčují nejčastěji v rodině

Na školní potřeby si české domácnosti nepůjčují, a pokud ano, tak v rámci rodiny. Zjištění vyplynulo z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Podle studie si na školní potřeby musí vzít úvěr jen necelá 4 % dotázaných. Pomůcky do školy řeší především ženy a pokud na výdaje spojené se začátkem školního roku nestačí, poprosí o peníze v rámci rodiny. Nejčastěji chybějí finanční prostředky v domácnostech, které mají dvě a více dětí, nebo u samoživitelů.

„Nákup školních pomůcek může, především u rodin s více dětmi, znamenat podstatný zásah do rozpočtu domácnosti. V našem průzkumu jsme zaznamenali i rodiny, kde si rodiče museli na školní výbavu pro své děti půjčit i více než 5 tisíc korun. Celkově jsou ale půjčky za tímto účelem naprosto výjimečné a při nedostatku financí zpravidla pomůže širší rodina,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Kromě nezaměstnaných rodičů si na školní pomůcky půjčují nejčastěji rodiče zaměstnaní na základě smlouvy o dílo nebo dohody o provedení práce.

„Není překvapením, že peníze na školní pomůcky potřebují především domácnosti, kterým jejich rozpočet často nevystačí ani na nejlevnější potraviny a oblečení. Rodiče, kteří žádají o úvěr na výbavu dětí do školy, mají navíc často i další závazky po splatnosti a nemají žádné úspory,“ dodává Palendalová.

Výbava vyjde nad 5 tisíc korun

Výbava pro dítě nastupující do první třídy často vyjde i na 5 tisíc korun a pokud rodič nekupuje nejlevnější věci, může to být ještě více. Další peníze stojí školní výlety, exkurze nebo povinné kurzy. Pandemie koronaviru navíc situaci ještě zkomplikovala. Rodiče museli kupovat i respirátory nebo zajistit notebook, aby se dítě mohlo přihlásit na on-line výuku.

„Zahájení školního roku je vždy finanční zátěží pro rodiče, a pro sólorodiče o to více. Řada z nich se snaží na tyto náklady šetřit již v průběhu roku, nicméně dlouhodobá náročná koronavirová situace v letošním roce způsobila, že hodně samoživitelů je v podstatě bez zdrojů na pokrytí výdajů souvisejících se školní docházkou dětí. Tyto výdaje jsou v řádech tisíců, tudíž se nejedná o zanedbatelnou položku,“ potvrzuje Dana Pavlousková, zakladatelka Klubu svobodných matek.

Organizace v polovině měsíce spustila program Back to school, v rámci kterého pomáhá se zajištěním notebooků, tabletů, školních batohů, drobné výbavy, ale i placením obědů ve školách.

„První žádosti o pomoc jsme začali dostávat v červenci, měsíčně jsou v řádech desítek a jejich počet lineárně vzrůstá tak, jak se blíží začátek školního roku. Sólo rodiče v nouzi mohou o pomoc požádat naši organizaci prostřednictvím formuláře na našich webových stránkách,“ radí ještě Dana Pavlousková.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Rady pro samoživitelky: kam pro pomoc v tíživé situaci

Epidemie koronaviru zasáhla do rozpočtů tisíců českých rodin. Mezi nejohroženější skupinu patří samoživitelé a samoživitelky. Jak potvrzují neziskové organizace, zájem o jejich...

Aby dostala půjčku, poslala podvodníkovi peníze dopředu

Chcete půjčku? Tak nám dopředu zaplaťte tisíce. Přestože většina lidí při této výzvě zpozorní, stále se najdou ti, kteří peníze zašlou. Příkladem je paní Aneta z Prahy (žena...

Manželské smlouvy nabírají na oblibě. Lidé se chrání před dluhy partnera

Počet svatebních obřadů sice loni kvůli pandemii koronaviru klesl, na uzavírání manželských smluv to ale mělo jen velmi malý dopad. Smlouvu si v roce 2020 nechalo u notáře sepsat celkem...