Finanční gramotnost Čechů se zvýšila. Dvě třetiny populace si pravidelně spoří

Schopnost porozumět svým financím a správně s nimi zacházet se u Čechů rok od roku zlepšuje. Dokládá to i průzkum, který si zadalo Ministerstvo financí, a jehož první část, zaměřenou na oblast domácího rozpočtu a tvorbu finančních rezerv, zveřejnilo v červnu letošního roku.

Z výsledků průzkumu, který byl uskutečněn letos v lednu, je patrné, že Češi si v porovnání s rokem 2015, kdy proběhl podobný průzkum, vylepšili svou finanční gramotnost. Zejména velmi výrazně narostlo procento lidí, kteří si začali spořit, a aktivněji tak přistupovat ke svým financím. V roce 2020 si spoří 69 procent lidí, zatímco před pěti lety to bylo pouhých 35 procent dospělé populace.

Češi dávají přednost konzervativnímu spoření před investováním

Trend se pozitivně obrací směrem ke spořicím účtům jako prostředku pro ukládání finančních rezerv, využívá je 31 procent domácností, v roce 2015 tak činilo 18 procent z nich. Běžné účty pro spoření využívalo před pěti lety 33 procent lidí, dnes už jen 28 procent populace. Konzervativní Češi příliš neinvestují, průzkum nám ukazuje, že pouhých 5 procent lidí investuje do akcií nebo podílových listů. Překvapivým závěrem pak může být skutečnost, že 58 procent lidí si spoří v hotovosti, což je o 24 procent více než před pěti lety.

Náhlé výdaje Češi zvládají lépe díky finančním rezervám

Průzkum mezi respondenty dále zjišťoval, jak by zvládli zaplatit neočekávaný výdaj ve výši jejich měsíčního příjmu bez nutnosti si půjčit. Před pěti lety by se se situací vypořádalo 55 procent domácností, dnes již číslo poskočilo na 62 procent. V případě náhlých výdajů se zadlužují zejména lidé s nižší finanční gramotností, občané s nízkými příjmy, mladí lidé, ale také lidé, kteří žijí v domácnosti sami. V případě ztráty hlavního příjmu je schopna polovina domácností vyžít ze svých úspor tři měsíce a déle, 27 procent lidí dokonce déle jak šest měsíců. Ani jeden měsíc by pak s penězi nevyšlo 16 procent lidí.

Ženy drží domácí kasu, obávají se však nedostatku financí při odchodu do důchodu

Rozpočty si plánuje 43 procent domácností. Zajímavostí je, že je zpravidla nesestavují muži, ale naopak ženy. Ty se také obávají, zda se dokáží dostatečně finančně zabezpečit na odchod do důchodu. Oproti roku 2015 vzrostla důvěra ve státní důchod, neboť 95 procent lidí věří, že jejich důchod bude částečně financován státem. Přesto se zvyšuje podíl osob, které chtějí svůj důchod financovat ze svých úspor.


Autor: REDAKCE, tisková zpráva Ministerstva financí

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Přelomový rozsudek: Nejvyšší správní soud podpořil onkologicky nemocného muže ve sporu o úhradu léčby

Spousta nových léků na závažné nemoci je velmi drahá a pojišťovny je odmítají hradit, ačkoliv by pacientům mohly zásadně pomoci. To je i případ pana Milana z Českých Budějovic,...

Odborníci o milostivém létě: Nekonečná telenovela i nemravná motivace

Dlužníci se budou moci opět snáze zbavit svých dluhů. Chystá se další kolo milostivého léta, které se bude tentokrát týkat zdravotních pojišťoven. Co si o čtvrtém kole...

Exkluzivně: Legislativní přehled pro čtvrtý únorový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro čtvrtý únorový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...