Kde obce zavřely herny, klesl počet problematických dlužníků

Ve městech, která výrazně omezila počet heren s hracími automaty, poklesl počet lidí nezvládajících platit svoje závazky. Alespoň to vyplývá z dat společnosti M.B.A Finance, která spravuje pohledávky velkých firem. V obcích, kde vyhlásili nulovou toleranci hernám na svém území a hazard zakázali úplně, počet neplatičů spadl až o pětinu.

„Například ve Žďáru nad Sázavou se za tři roky snížil počet obyvatel s problémy platit své závazky o 18 procent na současných 93 neplatičů na 10 000 obyvatel,“ uvedl Vratislav Kopačka z firmy M.B.A. Finance.

Zlepšení je ve městě znatelné. „Na první pohled je zřejmé, že se situace výrazně zlepšila. Jestli ale hráči jezdí do jiných měst, samozřejmě nevíme,“ popisuje mluvčí radnice ve Žďáru nad Sázavou Matěj Papáček.

Podobně je na tom i Praha-západ, kde je ve stejném poměru 106 neplatičů. I ve Frýdku Místku, který má dlouhodobě problémy s nezaměstnaností a nižšími příjmy části obyvatel, poklesl počet neplatících dlužníků na 110 na 10 000 obyvatel.

„Hazard často vede k páchání trestné činnosti a také ničí rodinné vazby a partnerské vztahy. Město ho zakázalo před devíti lety. Přichází tak o desítky milionů korun. Nicméně bezpečnost, ale také klidné a pozitivní rodinné vztahy jsou přednější, takže miliony z hazardu město oželí,“ říká Jana Matějíková, mluvčí Frýdku-Místku.

Naopak ve městech, která se potýkají s podobnými sociodemografickými problémy a neregulují hazard dostatečně, jsou počty neplatičů nejvyšší v republice. Pro srovnání: v Teplicích je v provozu 32 kamenných provozoven a počet problematických dlužníků je tu podle čísel M.B.A Finance 281 na 10 000 obyvatel. Most má 24 provozoven a 269 neplatičů na stejný počet obyvatel. Obdobně je na tom i Sokolov nebo Cheb.

„Je evidentní, že omezení hazardu má kladný efekt na zadlužení určité skupiny obyvatelstva, která v automatech nechávala většinu svých příjmů,“ domnívá se Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance.

Češi prosázeli 389 miliard korun

Hazard významně regulovalo ke konci loňského roku 706 obcí. Zatímco v roce 2011 bylo v českých obcích 8 367 kamenných heren, nyní je to 1 162. Právě herny mají na hazardu více než čtyřicetiprocentní podíl. Odborníci odhadují, že rizikovým hraním je postiženo odhadem 1,6 procenta populace starší 18 let.

Podle výroční zprávy o hazardním hraní, kterou každoročně zpracovává Národní monitorovací středisko pro drogy a závislost, bylo loni téměř 90 procent patologických hráčů předluženo. Průměrně dlužili 794 000 korun, léčbu ale vyhledal i člověk, který se zadlužil až do výše 7 milionů korun. Oficiálně přitom pracuje jen polovina gamblerů. Ostatní hry financují drobnou kriminalitou nebo půjčkami. Polovina hráčů přiznává, že měla myšlenky na sebevraždu.

Přestože počet heren výrazně poklesl, Češi v loňském roce prosázeli ve všech formách hazardu 389 miliard korun, což je o polovinu více než v roce 2018.

Od letošního prosince čekají hráče změny. Začne fungovat rejstřík osob vyloučených z účasti na hrách, od příštího roku bude povinná elektronická identifikace hráče a lidé pobírající sociální dávky, neplatiči alimentů a další dlužníci by se tak k hazardu neměli dostat.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...