Lidí s exekucemi loni opět ubylo. Letos se může trend obrátit

Počet lidí s exekucemi v loňském roce klesl. Snížil se rovněž celkový počet řízení, která exekutoři vedou. K pozitivnímu trendu přispěla hlavně legislativní změna umožňující zastavování vymáhání menších dlužných částek.

V Česku mělo loni exekuci 666 420 dlužníků, což je o 31 608 méně než v roce 2021. Celkový počet řízení poklesl meziročně o zhruba 324 tisíc a exekutoři tak řešili zhruba 4,1 milionů případů.

Pokles v počtu exekucí sledujeme dlouhodobě, v loňském roce na tom mělo lví podíl především zastavování bagatelních exekucí.  V praxi probíhalo bez větších problémů a podle kvalifikovaného odhadu komory soudní exekutoři takto zastavili na 450 tisíc případů,“ uvedl Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory.

Takzvané bagatelní exekuce, u kterých samotný dluh bez penále a úroků nepřesahuje 1500 korun a za poslední tři roky se nic nevymohlo, je možné zastavovat od ledna 2022. Věřitel získá 30 procent ze své pohledávky, a to ve slevě na dani.

K menšímu počtu exekucí přispělo rovněž takzvané Milostivé léto. První kolo trvalo od října 2021 do konce ledna 2022 a druhé kolo následně od září do listopadu 2022. V případě, že dlužníci zaplatili jistinu (původní dluh), byli osvobozeni od dalšího příslušenství, kam spadaly například úroky či penále.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nedávno na twitteru publikoval souhrnná data za obě kola oddlužovací akce. Podle něj se zastavilo asi 61 tisíc exekucí vedených kvůli dluhům u veřejnoprávních institucí. Mlynarčík na středeční tiskové konferenci čísla potvrdil.

Pozitivní rovněž je, že rok od roku ubývá nezletilých dlužníků v exekuci. Na konci roku 2022 evidovala komora 910 takových případů. Pro srovnání: v letech 2021 a 2020 jich bylo 1574, respektive 2284. K poklesu přispěla především legislativní změna, která platí od července 2021. Dluhy nezletilého podle ní přecházejí na zákonného zástupce.

Přibyde dlužníků kvůli ekonomické krizi

Predikce pro letošek ale už tak pozitivní nejsou. Exekutoři odhadují, že počet lidí, kteří uvíznou v dluhové smyčce, přibyde. Na konci roku by se do statistik mohla promítnout horší ekonomická situace a všeobecné zdražování. Spoustu exekucí navíc exekutoři nebudou schopni uzavřít. A to zejména proto, že se zvýšila nezabavitelná částka. To je suma, která musí dlužníkovi zůstat na živobytí. Jen loni došlo ke zvednutí této částky pětkrát.  Pro ilustraci: ještě v roce 2018 činila u člověka s čistou mzdou 25 tisíc korun 12 452 korun, na začátku ledna letošního roku 21 213 korun.  O tématu jsme psali zde.

V současné době kvůli opakovanému zvyšování nezabavitelných částek není možné některým dlužníkům srážet ze mzdy, a to ani na výživné. Zkrátka přijdou i oběti trestných činů,“ upozorňuje viceprezident Exekutorské komory Martin Tunkl. Popsal, že zatímco dříve trvalo v některých případech vymožení dluhu 15 měsíců, nyní je to 30 a více. Zvýšení nezabavitelné částky, ale nemusí být výhodné ani pro dlužníky. „Pokud nemůže exekutor srážet ze mzdy, musí přistoupit k více invazivním krokům, například mobiliárním exekucích (prodej movitého majetku) nebo dokonce k dražbě nemovitosti,“ popsal Tunkl.


Autor: Jitka Hradilová

Zdroj foto: www.ceska-justice.cz

Přečtěte si také

Nezabavitelná částka roste. Srážky ze mzdy přestávají plnit účel

Srážky ze mzdy jsou považovány za nejúčinnější a nejméně invazivní způsob provedení exekuce. Jenže strhávat lidem peníze přímo z výplaty se stává stále těžší. Proto...

Odborníci: Srážet v exekuci ze mzdy nula korun je nevýchovné

Nezabavitelná částka v exekučním řízení poslední roky setrvale roste. Její výše se naposledy změnila v lednu 2023. Již před touto změnou nebylo možné mnoha dlužníkům srážet...

Zkrácená doba oddlužení? 94 procent starostů je proti

Peníze za odpady, jízdné, vodné, stočné nebo například nájemné. Za tyto a další služby dluží lidé městům a obcím. S vymáháním dluhů by to přitom municipality mohly mít v...