Zkrácená doba oddlužení? 94 procent starostů je proti

Peníze za odpady, jízdné, vodné, stočné nebo například nájemné. Za tyto a další služby dluží lidé městům a obcím. S vymáháním dluhů by to přitom municipality mohly mít v budoucnu daleko složitější než dosud. Důvodem je chystaná novela insolvenčního zákona.

Připravovaná novela insolvenčního zákona by měla zkrátit dobu oddlužení z pěti let na tři roky. Mnoho dlužníků by takovouto změnu zřejmě přivítalo. Insolvence by se totiž zbavili za kratší dobu, a navíc by je to stálo méně peněz.

O poznání méně výhodná by však tato novinka byla pro věřitele. Z analýzy, kterou prezentovali experti Ministerstva spravedlnosti, a z výpočtů společnosti InsolCentrum, vyplývá, že namísto současných 56 % dlužné částky by se k věřitelům v rámci oddlužení dostalo jen 6,5 % (psali jsme ZDE). Věřiteli přitom nejsou pouze soukromé subjekty, ale také třeba města a obce.

Každý, kdo dluží obci, dluží i všem svým sousedům.
Radka Vladyková | výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR

Chystaný návrh se tedy přirozeně příliš nezamlouvá starostům. Pokud municipality dlužné částky od občanů nevymůžou, budou muset chybějící peníze vykrývat z jiných zdrojů. Podle starostů by to znamenalo, že zbylou část dluhů zaplatí ze své kapsy ostatní občané.

Pokud novela vejde v platnost, tak lidé, kteří dluží obcím, splatí v insolvenci absolutní minimum, a to je problém, protože ty peníze budou zkrátka muset zaplatit ostatní občané, tedy lidé, kteří žijí a fungují spořádaně,“ říká Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR.

Podle ní tak stát dává najevo, že dluhy není potřeba platit. „Je nutné položit si otázku, jaký signál tím vysíláme do společnosti. Opravdu předkladatelé podporují základní morální pravidla, na která jsme stavěly náš stát a demokratickou společnost?“

Pomoc ano, ale pouze zranitelným skupinám

Z dat, která 3. ledna 2023 prezentovala společnost InsolCentrum (více o průzkumu ZDE), vyplývá, že proti zmírňování podmínek oddlužení je celkem 94 procent z 564 oslovených starostů (GRAF 1). 

Pouze 5,9 % z dotázaných starostů je názoru, že doba oddlužení by se měla zkrátit plošně pro všechny.

Současně ovšem zhruba 70 procent dotázaných starostů připustilo, že u některých zranitelných skupin si zkrácené oddlužení přece jen představit dokáží. (GRAF 2)

Podle Jarmily Veselé, jednatelky společnosti InsolCentrum, jsou ale zranitelné skupiny dlužníků v menšině. „Zranitelné skupiny osob, jako jsou senioři, invalidé a matky samoživitelky, tvoří pouze čtvrtinu z celkového počtu zadlužených lidí. Téměř 380 tisíc potenciálních adeptů na oddlužení představují lidé v produktivním věku a bez zdravotního hendikepu. Z toho je 72 procent mužů," upozorňuje.

Pomoct zranitelným skupinám je na místě. Ale zkrátit insolvenci paušálně všem lidem v produktivním věku není správné. To by v konečném důsledku ublížilo všem.
Jarmila Veselá | jednatelka společnosti InsolCentrum

Pomoc těmto specifickým skupinám je podle Veselé potřebná, tuto podporu je však podle ní nutné přesně zacílit. „Určitě je potřeba mít k dispozici řešení, které bude pomáhat lidem, kteří jsou ohrožení, bezmocní. Ale lidem v produktivním věku, kteří jsou schopní splácet, takto výrazně ulevit nemůžeme. V konečném důsledku by totiž ublížilo nejen věřitelům, ale také těmto dlužníkům a společnosti jako celku.


Autor: Marie Sehnálková

Zdroj foto: Canva.com | JackF