Lidí s exekucí je méně. Přibylo ale neplatičů s vícečetnými dluhy

Dlužníků, od nichž vymáhá dluh exekutor, je opět méně. Podle Exekutorské komory počet povinných v roce 2021 klesl pod magickou hranici 700 tisíc.  Předloni mělo exekuci 719 503 lidí, což je o 21 tisíc více. Ubylo nezletilých dlužníků, neplatících seniorů i lidí s jednou exekucí.

Celkový počet řízení se nicméně loni ve srovnání s předcházejícím rokem mírně navýšil na 4 426 812. To znamená nárůst o pět tisíc případů.

Covid „zaparkoval“ exekuce

Jednoznačně se do toho promítla epidemie onemocnění COVID-19 a související protiepidemická opatření. V roce 2020 jsme nemohli provádět exekuce všemi způsoby, řádně je ukončovat, spousta jich zůstala takzvaně „zaparkovaná“. Do pohybu se mohly dát až po skončení moratorií,“ vysvětluje viceprezident Exekutorské komory Martin Tunkl.

Meziročně přibylo lidí, kteří mají osm a více exekucí. Naopak dlužníků s jednou exekucí bylo méně o 22 procent. Právě tito se svou situaci snaží řešit nejrychleji.
Lidé s mnohačetnými exekucemi častěji nereagují. Částečně nechtějí platit a částečně nemůžou,“ objasnil Tunkl.

Pokles počtu povinných je setrvalým trendem a nic by na tom neměla změnit ani rekordní inflace a energetická krize, která zvedla ceny elektřiny a plynu.
Stát dělá opatření a pomůže lidem dříve, než spadnou do dluhů. Spoustě lidem se navíc ztíží přístup k půjčkám a hypotékám,“ domnívá se Tunkl.

Do statistik v příštím roce se promítne takzvané Milostivé léto, během něhož se podařilo zastavit kolem padesáti tisíc řízení. Na podzim se navíc chystá jeho opakování. A od letošního ledna je rovněž možné zastavovat takzvané bagatelní exekuce, u nichž samotný dluh (bez penále a úroků) nepřesahuje 1500 korun, a kde se zároveň za poslední tři roky nic nevymohlo.

Nárůst lidí s osmi a více exekucemi není z hlediska věřitelů dobrou zprávou. Ostatní trendy jsou však potěšující.
Petra Kolářová | výkonná ředitelka ČAV

Průměrný dlužník má šest exekucí

Prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík uvedl, že průměrnému dlužníkovi bylo 45,8 roku a měl šest exekucí. „Průměrná vymáhaná suma činila 483 tisíc korun, proti předloňsku se zvedla o téměř 53 tisíc korun,“ vyčíslil.

Podle krajů je situace dlouhodobě stejná – nejvíce dlužníků pochází z Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje. Nejméně nesplácených pohledávek mají lidé na Vysočině, Zlínsku a Pardubicku.

Podle výkonné ředitelky České asociace věřitelů Petry Kolářové je klesající počet osob v exekuci dobrou zprávou. „Méně pozitivní je z pohledu věřitelů nárůst lidí s osmi a více exekucemi. Mnohdy jde o takzvané programové neplatiče, kteří vedle úvěrů neplatí ani náklady na další využívané služby včetně například plateb spojených s bydlením. To se negativně dotýká nejen velkých dodavatelů těchto služeb, ale i drobných nedobrovolných věřitelů například z řad bytových družstev a SVJ, jejichž dluhy zůstávají v čím dál větší míře nedobytné,“ upozornila Kolářová.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: www.ceska-justice.cz