Veroniku okradli na internetovém bazaru. Vyplatí se to řešit?

Z lákavé nabídky na internetovém bazaru se vyklubal podvod. Prodejce po odeslání částky přestal komunikovat a kupující na zboží čekal marně. Příběh, který se opakuje snad dennodenně. Jednou z obětí je i Veronika z Tábora.

Na internetové prodejní platformě jsem našla hračku pro dítě, která už není v obchodech k dostání. Paní chtěla platbu dopředu. Poslala jsem jí 800 korun a slíbila, že prasátko s mincemi hned druhý den odešle. To se ale nestalo a na dotazy, kdy to hodlá udělat, už neodpovídá. Jsem naštvaná, že jsem takto naletěla a nechci to nechat být. Pro někoho je 800 korun nízká částka, ale pro matku na rodičovské dovolené jako jsem já, ne. Poradíte, jak postupovat?“ ptá se.

Server Češi v právu proto oslovil advokáta Michala Žďánského z AZ LEGAL s dotazem, jaké má Veronika možnosti a šance, že své peníze ještě uvidí.

 „Z mého pohledu investovaný čas, starosti a další náklady nestojí za získání takto nízké částky zpět. Pokud by však někdo z principu chtěl jít soudní cestou, bude ve hře více faktorů. Je-li pachatelem právnická osoba se sídlem v zahraničí, vložený čas do řešení se nevyplatí. Pokud se podvodného jednání dopustila fyzická osoba, jejíž totožnost lze zjistit, šance na získání peněz zpět je samozřejmě vyšší. Když je pachatelova totožnost přímo známa, pravděpodobně nebude složité získat rozhodnutí soudu, kterým bude částka 800 korun přiznána. Je však třeba mít na paměti i dobytnost nároku. Jak se říká: Kde nic není, ani smrt nebere,“ upozorňuje.

Pro spáchání trestného činu podvodu musí být splněny podmínky vyjádřené v trestním zákoníku. Podvod bude spáchán, pokud by pachatel poškozeného obral úmyslně. Tedy jeho prvotním záměrem bylo obohacení se na úkor druhých a zároveň způsobil škodu „nikoliv nepatrnou“. Tou se dnes rozumí škoda dosahující částky nejméně 10 tisíc korun.

Najít více poškozených se může vyplatit

To znamená, že škoda způsobená podvodným jednáním v takto nízké částce, jako uvádí paní Veronika, není trestným činem. Jestliže by však v souhrnu poškozených bylo více a celková částka by dosáhla požadovaných 10 tisíc korun, trestný čin by již spáchán byl.

Společný postup vícero poškozených se jeví mnohem účelnější, a proto lze doporučit, aby se lidé pokusili najít například přes sociální sítě,“ radí Žďánský.

To nejmenší, co může člověk, který přišel o peníze, udělat, je podání trestního oznámení. Lze ho podat ústně i písemně (například emailem) či osobně na kterékoliv služebně policie. Když se shromáždí více poškozených a škoda přesáhne 10 tisíc korun, musí se tím policie zabývat. Jestliže by případ skončil až před soudem, mohou všichni poškození požadovat své nároky v takzvaném adhézním řízení v rámci hlavního trestního řízení.

Jakmile policie obdrží oznámení vůči konkrétní osobě, bude tak zpravidla označována jako podezřelý. Tuto osobu vyzvou k podání vysvětlení, dále shromažďují z úřední povinnosti veškeré důkazy a stopy nasvědčující spáchání trestného činu.

Mohou si pozvat samozřejmě i oznamovatele trestného činu. Pokud dostatek důkazů nashromáždí, je proti podezřelé osobě zahájeno trestní stíhání a podezřelý se stává obviněným. Posléze se předává spis státnímu zástupci a ten může podat obžalobu k soudu. Chce-li být oznamovatel trestního oznámení informován o úkonech policie, musí o to výslovně požádat při podávání trestního oznámení. Policie jej musí do 30 dnů vyrozumět,“ vysvětluje advokát.

Jak na náhradu škody?

Obtížnější to bude s domáháním se náhrady škody. Jednou z možností je již zmíněné požadování částky v rámci trestního řízení, kdy by při odsouzení pachatele mohlo dojít i k uložení povinnosti uhradit poškozeným způsobenou škodu.

Druhou možností je podat proti pachateli žalobu na náhradu škody. Právní služby jsou často samozřejmě dražší. Existují ale i advokáti, kteří jsou honorováni tím, co jim na náhradě nákladů přizná soud a v takovém případě by teoreticky bylo i možné dosáhnout svého záměru s právní pomocí. Případně je možností i využití internetu a přes šablony předžalobních výzev, žalob a jiných podání zkusit svoje štěstí u soudu po vlastní ose,“ říká Žďánský.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: pixelshot