Milostivé léto se od září zopakuje, kývla vláda

Lidé s exekucí kvůli dluhu u veřejných institucí a státních a polostátních firem, dostanou další šanci. Vláda kývla na opakování takzvaného Milostivého léta. Během něj budou moct dlužníci splatit exekuce bez úroků.

Pokud Sněmovna návrh schválí, začne plošná oddlužovací akce 1.září a potrvá tři měsíce. Vztahovat se bude na exekuce u státu, měst a obcí, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, České televize či rozhlasu.

Jde o poslední šanci,“ upozornil na tiskové konferenci Marek Výborný (KDU-ČSL), autor Milostivého léta a předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení.

Může pomoci hlavně těm, kteří se do akce nemohli zapojit loni. Například proto, že peněžní prostředky, se kterými mohli volně disponovat, použili na úhradu zvýšených cen za energie,“ doplnil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

První Milostivé léto se konalo od konce loňského října do letošního 28.ledna. Exekutoři během něj zastavili přibližně 42 tisíce případů. To znamená 3,2 procenta z těch, kterých se to mohlo týkat. Exekuce se díky generálnímu pardonu zbavilo okolo 15 tisíc lidí.

Pro tyto dlužníky je to poslední šance. V příštím roce bychom ale chtěli pomoct ještě lidem v takzvaných daňových exekucích.
Marek Výborný (KDU-ČSL) | autor Milostivého léta

Experti: Opakování bude méně úspěšné

Oslovení experti odhadují, že pokračování bude ještě méně úspěšné. „Můj dojem je, že bez důsledné kampaně a informování prostřednictvím úřadů, neziskových organizací a samotných věřitelů se nepodaří dosáhnout stejného úspěchu jako na jaře. Ti dlužníci, kteří tuto možnost využít chtěli, se již mohli přihlásit. Na druhou stranu mají dlužníci více času na přípravu tak, aby měli dost prostředků na splátku jistiny,“ domnívá se David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Pokud vláda vyhlásí druhé kolo Milostivého léta jen přes média a webové stránky zainteresovaných organizací, dá se očekávat, že výsledek bude stejný a moc lidí v exekuci šanci nevyužije. Většinu dlužníků musíme k aktivní komunikaci dotlačit. Musíme s nimi osobně, nebo alespoň po telefonu mluvit, protože více jak dvě třetiny z nich na písemné výzvy, e-maily, nebo sms zprávy nereagují,“ popisuje Jakub Zetek, ředitel inkasní společnosti M.B.A Finance. Z jejich dlouhodobých statistik vychází, že pokud oslovují podruhé stejnou skupinu dlužníků, úspěšnost vymáhání klesá až o sedmdesát procent.

Zásadní důvody pro opakování Milostivého léta, navíc po tak krátkém čase, nevidí ani výkonná ředitelka České asociace věřitelů, Petra Kolářová. „Nejsme proti krokům, které mají pomoci dlužníkům. Jen je třeba dělat je na základě celospolečenské debaty a předchozích důkladných analýz stávajícího stavu. Překotně připravovaná legislativa v takto složité a citlivé agendě jen těžko přinese spokojenost a úspěch, a už vůbec ne společenský smír. Peníze, které budou chybět v rozpočtech, totiž nakonec zaplatí všichni poctiví občané,“ uvedl.

Překotně připravovaná legislativa v takto složité a citlivé agendě jen těžko přinese spokojenost a úspěch, a už vůbec ne společenský smír.
Petra Kolářová | výkonná ředitelka České asociace věřitelů

Poplatek exekutorovi bude 1500 korun bez DPH

Postup zůstane pro dlužníka stejný:
přes exekutora, případně věřitele, si zjistí výši jistiny. Následně exekutorovi písemně sdělí, že žádá o zahájení postupu podle pravidel Milostivého léta a původní dluh osvobozený od sankcí, penále a úroků zaplatí. Povinností je rovněž uhradit drobný poplatek exekutorovi - takzvanou paušální náhradu nákladů exekuce. Ten ve srovnání s minulým Milostivým létem mírně narostl a činit bude 1500 korun bez DPH. Pro část exekutorů je i tak náhrada nedostačující.

Nikdo z exekutorů není součástí státní správy a nepobírá plat jako státní zaměstnanec. Exekutoři nejsou veřejnoprávními subjekty. Jsou vnímáni jako podnikatelé. Přesto stát dlužníkům v rámci Milostivého léta odpouští náklady na exekutory a advokáty. Mnoho mých kolegů říká, že kvůli tomu vážně uvažuje o ukončení exekutorské praxe,“ říká Martin Štika, soudní exekutor a přidružený člen Právní a legislativní komise Exekutorské komory ČR.

Daňové a správní exekuce za rok

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby Sněmovna návrh odsouhlasila už v prvním čtení. Výborný odhaduje, že poslanci by se návrhem mohli zabývat na schůzi začínající 30.května. Na příští rok pak připravuje novelu, která má pomoci lidem ve správních exekucích a dlužníkům na pojistném. „Jsme si vědomi toho, že zde zanecháváme určitý dluh vůči těm dlužníkům, jejichž dluhy jsou vymáhány v takzvané daňové exekuci. V souladu se stanoviskem vlády proto v příštím roce připravíme novelu daňového řádu,“ doplnil. Dohoda podle něj panuje na úrovni celé vládní koalice.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: Canva.com