Mladí si na dovolenou nepůjčují. V krizi omezí výlety

Když nejsou peníze, omezí mladí lidé jako první výdaje na dovolenou nebo výlety. Téměř 94 procent Čechů ve věku 18 až 30 let navíc odmítá, že by uvažovali o půjčce za účelem rekreace, pokud by neměli našetřeno dostatek peněz. Data vyplývají z průzkumu agentury Stem/Mark pro společnost Kruk, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

„Odmítání dovolených na dluh a omezení výdajů na cestování a výlety v případě nedostatku úspor svědčí o zodpovědnosti mladých lidí při řízení vlastních financí. Pokud už si půjčují, jde v naprosté většině o hypotéky a úvěry spojené s vlastním bydlením,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

„Když se mladí lidé dostanou do finančních potíží, omezí jako první výdaje na dovolenou a cestování, poté náklady na kulturu a zábavu, oblečení a zboží dlouhodobé spotřeby. Až jako poslední výdaje na vzdělání a zájmové aktivity dětí,“ doplňuje.

Na dovolenou si v minulosti půjčilo nějaké peníze pouze jedno procento mladých do 30 let. Zhruba stejný počet lidí považuje pořízení dovolené za rozumný důvod k půjčce. Nejčastěji uvažují o prázdninách na dluh muži ve věku 18 až 22 let, kteří mají jen základní vzdělání a žijí ve městech do 20 000 obyvatel. Právě věková skupina do 22 let ale bere půjčky jako běžnou součást života. Podle únorového průzkumu agentury Stem/Mark má polovina z nich dvě až tři půjčky najednou. Nejčastěji žádají banky nebo rodiče. Často se obracejí i na nebankovní společnosti, známé nebo kamarády.

Omezit náklady na dovolenou kvůli koronaviru letos plánují všechny věkové kategorie. Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere utratily české domácnosti v loňském roce za letní rekreaci v průměru 23 000 korun. Letos chtějí Češi za prázdniny zaplatit nejčastěji od 5 000 do 10 000 korun. Přes 20 000 korun deklaruje dát jen necelých 8 procent dotázaných. Jde především o domácnosti s příjmem nad 50 000 korun měsíčně.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...