O náhradní výživné se přihlásily dva tisíce rodičů

O náhradní výživné požádalo za první měsíc fungování 1 821 sólorodičů. V polovině případů úřady práce dávku schválily a vyplatily celkem 1,8 milionu korun. V průměru obdrželi žadatelé v červenci 1 930 korun.

„Ostatní žádosti procházejí posouzením. Případně se čeká na dodání veškerých podkladů ze strany klientů,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Nejčastěji se jedná o případy, kdy žadatelé nedodali žádosti úplné, například bez návrhu na exekuci nebo soudního výkonu rozhodnutí či chybí doklad o přijatém výživném.

V 86 % žádali o finanční pomoc pro své dítě ženy, ve 14 % muži.

Náhradní výživné se zavedlo od 1. července jako nová sociální dávka. Rodičům, jimž expartner neposílá peníze na společného potomka, bude stát doplácet maximálně 3 000 korun po dobu dvou let. Úřady pak začnou po dlužníkovi nehrazené výživné samy vymáhat. Aby žadatel na novou podporu dosáhl, musí splňovat jednu zásadní podmínku: doložit, že se z expartnera aktivně snaží dlužnou sumu dostat. Buď v exekuci, nebo u soudu.

Sólorodiče míří za exekutory

Řada rodičů teď proto zavítala do kanceláří exekutorů. „Z vlastní praxe a praxe několika mých kolegů zaznamenáváme, že počet exekucí, kde se vymáhá výživné, stoupá. Důvodem je samozřejmě trošku i to, že úřady práce poučují samoživitele, aby začali svou situaci řešit a měli tak na náhradní výživné nárok,“ říká prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík. Podle něj se setkávají i s případy, kdy rodič neřešil situaci dlouhé roky – o svém expartnerovi nic neví, přičemž ten už má často novou rodinu a na svoje předchozí děti „zapomněl“. Mlynarčík proto apeloval, aby samoživitelé začali řešit svou situaci co nejdříve poté, co alimenty neobdrží. „Čím rychleji bude to vymáhání nebo respektive exekuce zahájena, tím je větší pravděpodobnost úspěchu a tedy i toho, že se potřebné peníze k dítěti dostanou,“ říká.

Dagmar Vogtová z projektu Vaše výživné se domnívá, že rodičů, kterým je dluženo výživné roky a situaci neřešili, není tak velké množství. „Početnější skupinou jsou lidé, kteří podali trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy a domnívali se, že dlužník pod pohrůžkou trestu uhradí, ale nestalo se tak. A nejpočetnější skupinou jsou rodiče, kteří začali situaci řešit včas, tedy v momentě, kdy dluh není až tak vysoký, ale dlužník s nimi přestal komunikovat nebo rovnou sdělil, že výživné hradit nebude. Tyto případy stále převažují. Z našich zkušeností vím, že náhradní výživné v mnohých případech urychlilo rozhodovací proces rodičů, zda zahájit exekuci či nikoli,“ popisuje.

Zájem potvrzuje předpoklady

Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve odhadovalo, že úřady by mohly ročně dostat asi 24 tisíc žádostí a vyplatily by asi 861,3 milionu korun.

„Za první měsíc účinnosti zákona o náhradním výživném lze konstatovat, že zájem o náhradní výživné potvrzuje předpoklady. Očekává se, že by na něj mělo dosáhnout přibližně 24 tisíc dětí ročně, což v praxi znamená cca 2 tisíce žádostí měsíčně. Data za červenec tedy ukazují, že tato očekávání se naplnila,“ napsal v tiskové zprávě resort.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Sólorodiče začali vyhledávat exekutory. Kvůli náhradnímu výživnému

Samoživitelé mohou od července žádat o takzvané náhradní výživné. Podmínkou ale je, že už výživné aktivně vymáhají. Na exekutory se tak začínají obracet i sólorodiče, kteří...

Otec synovi nic nekoupí a máme střídavou péči. Je šance na výživné?

„Pavel byl na peníze vždycky. Pamatuju si, jak našel u popelnice obouchané a zrezivělé dětské kolo a dva měsíce ho měl doma, než se mu podařilo ho za pětistovku prodat přes bazar,“...

Výživné nenáleží jen dětem. Kdy o něj pro sebe může žádat matka či otec?

Pod pojmem výživné si asi většina lidí představí povinnost rodiče platit stanovenou měsíční částku na svého potomka. Málokdo už ví, že vyživovací povinnost funguje i mezi...