Oddlužovací akce i na daňové a správní exekuce? Věřím, že bude příští rok, říká Výborný

Nechci spekulovat, jestli bude úspěchem, když se díky Milostivému létu zbaví exekuce deset tisíc lidí nebo padesát tisíc. Každý příběh, kdy se podařilo pomoct člověku, pro kterého byla exekuce dennodenním strašákem, mi říká, že Milostivé léto mělo smysl,“ vysvětluje v rozhovoru předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení Marek Výborný (KDU-ČSL).

Kolik přesně dlužníků generálního pardonu využilo, budou exekutoři vědět v březnu. Už teď se ale připravuje opakování oddlužovací akce. Na podzim by ji znovu mohli využít lidé se soudem nařízenou exekucí. A v příštím roce možná dojde i na dlužníky s daňovými a správními exekucemi.

Věřím, že v průběhu tohoto roku se najde mechanismus, kterým bychom provedli stručnou novelu daňového řádu a pravděpodobně pro rok 2023 připravili narovnání toho stavu. Protože já to vnímám jako nespravedlnost, někomu to dovolíme, někomu to nedovolíme. Bude to ale zase platit jenom pro exekuce daňové a správní, nikoliv zpětně ještě jednou potřetí pro soudní exekuce, kterých je mimochodem většina.  Prostřednictvím soudních exekutorů je vymáháno 90 procent exekucí, na daňové a správní připadá nějakých 10 procent,vysvětluje Výborný.

Nebojí se, že by mohli neplatiči oddlužovacích akcí zneužívat?
A proč změnil názor na to, že Milostivé léto mělo být jednorázové?

Více ve videorozhovoru níže:


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto/video: Češi v právu