Oddlužovací šmejdi dostali pokuty. Dlužníky obírají o tisíce

Ministerstvo spravedlnosti si posvítilo na takzvané oddlužovací šmejdy. Třicet jedna subjektů, které neoprávněně poskytovaly právní služby v oddlužení, by měly státu zaplatit celkem 1,448 milionu korun. Další resortem uložené pokuty ve výši 276 tisíc jsou nepravomocné.

Podávat návrhy na povolení oddlužení a poskytovat s tím spojené služby mohou kromě neziskových organizací a charit pouze soudní exekutoři, advokáti, notáři a insolvenční správci. Zákon navíc stanovuje maximální výši odměny za sepsání návrhu – ta činí 4 tisíce korun bez DPH pro jednotlivce a 6 tisíc bez DPH za pár.

Oddlužovací šmejdi ale často neznalým dlužníkům vnutí služby, které vůbec nepotřebují nebo jsou smyšlené. „Dlužníkovi tak v souvislosti se vstupem do oddlužení vzniknou podstatně vyšší náklady, než jaké předpokládá zákon,“ říká Jan Benýšek, ředitel odboru insolvenčních a soudních znalců na ministerstvu spravedlnosti.

Podle něj tyto subjekty začaly své služby vydávat za finanční poradenství či školení, případně nabízejí dlužníkům takzvanou následnou péči, která má spočívat například v kontrole insolvenčního rejstříku. Ve skutečnosti však lidem v nouzi primárně poskytují právě služby nezbytně spojené se sepsáním a podáním návrhu na povolení oddlužení. „Tedy například zjištění aktuálního stavu dluhů a celkových majetkových poměrů dlužníka, prověření příslušných rejstříků, registrů a evidencí, a konečně vyhodnocení, zda je dlužník v úpadku nebo mu úpadek hrozí a zda splňuje podmínky pro povolení oddlužení,“ doplnil Benýšek.

Insolvenční šmejdi spolupracují s advokáty

Ministerstvo zároveň upozornilo, že zmíněné oddlužovací agentury často spolupracují s někým, kdo insolvenční návrh na rozdíl od nich podat může. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky se úřad setkává s tím, že návrhy kompletně připravené oddlužovacími šmejdy posléze podepisuje a podává advokát, jehož jméno dlužník ani nezaregistroval.

„Často takto jediný advokát dlouhodobě a ve vysokém počtu podává neoprávněnou osobou připravené návrhy za mnoho dlužníků z různých koutů republiky, aniž se tito dlužníci s advokátem vůbec setkají. Oddlužovací agentury pak vybírají od dlužníků nemalé hotovostní částky před podáním návrhu nebo bezprostředně po jeho podání, případně ve splátkách. Advokát zároveň uplatňuje svou odměnu v insolvenčním řízení, případně se lze vzhledem k okolnostem domnívat, že jeho kancelář participuje na odměně vybrané oddlužovací agenturou od dlužníka,“ popsal Benýšek.

Ministerstvo už tato zjištění předalo České advokátní komoře. Jak sdělil předseda insolvenční sekce komory Michal Žižlavský, systémový problém nezaznamenali.

Na koho se v případě oddlužení obracet?Seznam všech akreditovaných osob najdou zájemci na sako.justice.cz. Zdarma sepíšou návrh na oddlužení některé neziskové organizace jako například Člověk v tísni, Diecézní charita Brno či Poradna při finanční tísni. Ministerstvo navíc připravilo speciální video, které má za cíl přiblížit veřejnosti srozumitelnou formou proces vstupu do oddlužení a zároveň varovat zájemce o oddlužení před praktikami oddlužovacích šmejdů. Ke shlédnutí je zde.

„Pokud by advokát nepostupoval podle zákona, řeší se takové případy v kárném řízení. Kárné řízení může zahájit buď ministr spravedlnosti, nebo kárný žalobce České advokátní komory. Současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která je ve funkci tři roky, nepodala z tohoto důvodu žádnou kárnou žalobu. Její předchůdce Jan Kněžínek také ne. Z toho plyne, že ministerstvo spravedlnosti nezaznamenalo v posledních letech závažná pochybení na 

straně advokátů, jinak by nebylo nečinné,“ reagoval s tím, že pochybení v jednotlivém případě samozřejmě nelze nikdy vyloučit. „V případě zjištění pochybení proběhne standardní kárný proces s možností soudního přezkumu. V praxi ale bude problém spíše v tom, že služby poskytují nadále osoby, které nejsou advokáty a nemají oprávnění návrhy sepisovat. Řešení takových případů je v pravomoci ministerstva spravedlnosti,“ vysvětlil.

Po dlužníkovi chtěli trojnásobek

Na nekalé praktiky oddlužovacích firem nedávno upozornila i Agentura pro sociální začleňování. Ta formou takzvaného mystery shoppingu zkoumala 60 subjektů a odhalila, že 15 % soukromých oddlužovacích společností a dvě ze šesti zkoumaných advokátních kanceláří využívají tíživé situace svých klientů a těží z jejich neznalosti. Některé společnosti si od dlužníků místo zmíněných 4 tisíc vzaly i 15 tisíc korun.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Šestina dlužníků přijme dar, aby mohla vstoupit do oddlužení

Pětapadesátiletý Robert z Brna dluží víc než 600 tisíc korun. Je zcela zdráv, přesto osm let oficiálně nepracuje. Protože by se dluhu rád zbavil, požádal o insolvenci. K tomu, aby...

Byznys s oddlužením. Firmy si účtují víc, než povoluje zákon

Zájemci o oddlužení mnohdy platí oddlužovacím společnostem několikanásobně více, než stanovuje zákon. Místo stanovených 4 000 korun bez DPH za sepsání návrhu dají někteří...

Aby dostala půjčku, poslala podvodníkovi peníze dopředu

Chcete půjčku? Tak nám dopředu zaplaťte tisíce. Přestože většina lidí při této výzvě zpozorní, stále se najdou ti, kteří peníze zašlou. Příkladem je paní Aneta z Prahy (žena...