Půjčil si od kamaráda, ale vracet se mu nechtělo. Smutný konec jednoho letitého přátelství

Nejhorší je, když se jeden topí, a přitom s sebou stahuje druhého, který je rovněž v nesnázích. U dlužníků častá písnička. Tomáš F. ze severních Čech po čtvrtstoletí úspěšného podnikání coby majitel cestovky nezvládl souhru více špatných okolností a začal krachovat. Půjčil si sto tisíc od letitého kamaráda Jirky z Prahy, který se zrovna rozváděl a sám měl nervy na dranc. Letité přátelství zanedlouho nenávratně skončilo a mělo dohru, která může být radou ostatním. Týká se mj. ručitelství.

Tomáš F. a jeho syn Marek spolu vedli úspěšnou rodinnou cestovní kancelář. Dařilo se jim, jezdili na dovolené, Marek koupil velký rodinný dům, který splácel. Karta se ale jednoho dne obrátila. Firma se začala sypat a do toho od Marka za smutných okolností odešla manželka a matka jejich dvou malých dětí, zřejmě zklamaná ze ztráty svého někdejšího nadstandardu. 

Menší půjčky nejprve vracel

Otec se synem se snažili podnik všemožně zachránit. „Znali jsme se asi patnáct let. Bylo to peklo. Půjčku spláceli půjčkou. Šlo hlavně o ten barák. Říkal jsem jim, ať ho ještě zavčas prodají, že jim pořád zbyde na malý byt, kde se bude moct Marek znovu odrazit,“ vzpomíná dnes už bývalý rodinný přítel Jirka. Místo toho si od něho Tomáš F. půjčil. Nejprve dvacet tisíc. Za dva týdny je vrátil, jak slíbil. Pak třicet, a opět je vrátil.

Do toho se i Jirka rozváděl. „Manželka vyžadovala čím dál tím víc peněz a zamykala mi děti u svých prarodičů. Také měla potíže z „nadbytku“, stejně jako Markova bývalá. Mne a Marka to v ten čas vlastně spojovalo. A jeho táta Tomáš mi říkal: my ti tvoje peníze schováme, u nás je dobře investuješ. Prý ať mu půjčím sto tisíc na půl roku, že za ně koupí letenky, že prý má kšeft na zájezd k moři pro odbory. A sám mi nabídl pět procent měsíčně,“ vzpomíná Jirka.

Kamaráde, raději si ode mne nepůjčuj..

I půjčku v rodině či kamarádovi si zajistěte smlouvou
Zkušenost s půjčkou příbuznému či známému přiznává většina Čechů a velká část z nich na to doplatila. Kvůli dobrým vztahům se totiž zdráhali trvat na smluvním zajištění půjčky. Právě smlouva o půjčení peněz je přitom nejlepší pojistkou pro případ, že by dlužník později nechtěl peníze vrátit. Pokud jste se sami dostali do této situace a potřebujete poradit, jak své peníze získat zpět, přečtěte si tento článek.

Říkal jsem mu, ať si ode mne raději nepůjčuje, že když to nevrátí, riskuje, že přijde o kamaráda,“ dodává smutně. Sepsali smlouvu. Jirka-věřitel, pan Tomáš-dlužník a jeho syn Marek byl v záhlaví uveden jako ručitel, tedy osoba, na kterou dluh padá, jestliže dlužník selže. „Vzhledem k tomu, že byl stále většinovým vlastníkem rodinného domu, se to zdálo jako dobrá pojistka,“ myslel si Jirka.

První měsíc přišla splátka v pořádku, druhý měsíc už se zpožděním, třetí vůbec. Ve čtvrtém měsíci přestávali být Tomáš s Markem dostupní. Poté věřitel Jirka u právníka zjistil, že smlouva je špatně: ručitel Marek nebyl v pozici ručitele, i když tak byl uveden v záhlaví smlouvy o půjčce.

Ručitelství musí být vymezeno i v textu smlouvy

Ručitelské prohlášení je platné, pokud splňuje veškeré zákonem stanovené náležitosti, mezi které patří mj. písemná forma, správné označení věřitele, dlužníka a ručitele, jasné a nezaměnitelné vymezení závazku, k jehož zajištění ručení slouží, a v neposlední řadě také výslovný projev vůle ručitele, že tento závazek uspokojí, pokud tak dlužník neučiní. Oproti dřívější právní úpravě zákon dnes navíc vyžaduje i výslovný akceptační projev věřitele, že ručitele přijímá. V opačném případě by věřitel po ručiteli nemohl nic požadovat,“ vysvětluje advokát Pavel Staněk z České asociace věřitelů.

Jirka se proto rozjel do severních Čech. „Našel jsem je v jejich zavřené firmě, jak dumali nad nějakým utopistickým projektem, jenž se týkal druhotných surovin. Položil jsem před ně dodatek smlouvy a řekl jim, že splatnost prodloužím o tři měsíce, ale podepíší mi jasně vymezené ručitelství Marka. Naštěstí ještě měli aspoň zbytek slušnosti a podepsali,“ vzpomíná Jirka. Od té doby je už nikdy neviděl ani neslyšel. O nich ale slyšel dost...

Prodloužená doba splatnosti půjčky marně uplynula, Jirkovi nepřišla ani jediná splátka. Mobily dlužníci nezvedali, ani jeden. Pouze přes Facebook vedl Marek jakési smysl postrádající půtky se svojí exmanželkou o to, kdo je lepší a horší rodič jejich dětí. Trumfovali se „lepšími fotkami z lepších míst“ – z čeho tyto výlety a zábavu až po uši zadlužený Marek financoval, se už Jirka asi nikdy nedozví.

Sám jsem se smiřoval s tím, že své děti uvidím málokdy, i když jsem jim nic neprovedl. Můj rozvod trval tři roky. Věc s Tomášem a Markem jsem nakonec vyřešil tak, že jsem pohledávku prodal inkasní firmě. Neměl jsem sílu, abych ještě kvůli tomu obesílal soudy a čekal, až mne z toho vyseká exekutor. Ještě že jsem měl podepsaný ten dodatek s ručitelstvím, jinak by do toho inkasní agentura nešla,“ popisuje Jirka.

Zhruba za rok se dozvěděl, že jak ta původně jeho, tak i mnohé další pohledávky na duo Tomáš a Marek jsou již v soudem potvrzených exekucích. Byli v tom celkem asi za dva milióny.

Za dalšího asi dva a půl roku přišla Jirkovi od pana Tomáše smska, kde mu napsal, že chce vše, co mezi nimi bylo, srovnat a že je mu líto, že syn Marek přišel o kamaráda. „Odpověděl jsem mu lakonicky, že mně už nic nedluží,“ uzavírá Jirka.


Autor: Lukáš Tuček, spolupracovník redakce

Přečtěte si také

Co dělat, když vám nájemník neplatí nájem?

Placení nájemného a služeb spojených s obýváním nemovitosti je základní povinností každého nájemníka. Pokud se nacházíte v situaci, kdy vám nájemník přestal nájemné platit,...

Horáková: Kdyby politici žili v běžných bytových domech, problém s neplatiči by řešili ochotněji

Svaz českých a moravských bytových družstev dlouhodobě upozorňuje na problémy s neplatiči v bytových domech. Členové bytových družstev a vlastníci bytů ve společenstvích vlastníků...

Jednou mu byly dluhy odpuštěny a už zase dluží za nájem. Klasika, o které se nemluví

Politickou reprezentací v Praze je všeobecně šířen názor, že osobní bankrot neboli oddlužení umožňuje neplatičům vrátit se do normálního života, a proto se jim musí, když...