Staňura: Lidé by neměli řešit problémy půjčkou u lichváře, banky jim vyjdou vstříc

Některé banky v souvislosti s aktuální koronavirovou krizí umožní klientům odklad úvěrových splátek. Jednají tak na doporučení prezidia České bankovní asociace. Konkrétní podmínky si jednotlivé banky nastavují samy, obecně se však počítá s tříměsíčním odkladem pro občany, živnostníky i podnikatele. O tom, jaký je o dané opatření zájem, jak by měli lidé v aktuální situaci postupovat, ale i jak se vyvíjí poptávka po nových úvěrech, jsme se bavili s hlavním poradcem České bankovní asociace Vladimírem Staňurou.

V polovině března vydala Česká bankovní asociace doporučení, aby banky poskytly svým klientům možnost odkladu splátek úvěrů na tři měsíce. Kolik členů vaší asociace již k tomuto řešení přistoupilo?

My to úplně nesledujeme a ani nechceme, protože jsme dobrovolná organizace a nemůžeme svoje členy nutit k tomu, jestli splátky odloží, nebo ne. Dáváme pouze doporučení a já jsem přesvědčený, že se k tomuto doporučení, které vydalo naše prezidium, připojí všechny banky. Tedy abych nebyl tak namyšlený, tak přinejmenším se k tomu určitě přidá drtivá většina.

Jaké konkrétní podmínky doporučujete svým členům zavést?

Prezidium České bankovní asociace doporučilo tříměsíční odklad splátek a další podmínky jsme nestanovovali. Diskutovali jsme ale o tom, jakým způsobem mají klienti prokazovat, že byli opravdu postiženi koronavirem. Řešili jsme to velmi pečlivě a dlouze s Českou národní bankou a nakonec jsme se shodli na tom, že by to mohlo být na základě čestného prohlášení. Ve finále si to ale stejně bude muset rozhodnout každá jednotlivá banka sama.

Jaké jsou dosavadní reakce klientů? Zaznamenali vaši členové zájem o možnost odkladu?

Velký. Včera jsem se díval na čísla jednotlivých bank, které je zveřejňují na svých webových stránkách, a byly tam tisíce a tisíce žádostí a dotazů. Takže za celé bankovní odvětví jsou to v tuhle chvíli bezpochyby desetitisíce, už bych řekl i vyšší desetitisíce žádostí.

Můžeme ze strany bank čekat ve spojitosti s aktuální situací další opatření? Chystá ČBA nová doporučení pro své členy?

V tuhle chvíli to nejsou ani tak moc doporučení, ale spíš prosby na klienty a na veřejnost – pokud to jenom trochu půjde, tak prosím omezte návštěvy poboček. Jejich pracovníci jsou v první linii a jsou zrovna tak ohroženi jako například prodavačky, lékaři a tak dále. Další prosba je, že pokud jste se už rozhodli, že chcete se svým dluhem něco dělat, tak prosím nechoďte k lichvářům. A nakonec taková dlouhodobá prosba, kterou nás vlastně naučila tahle krize – my bychom potřebovali zvýšit finanční gramotnost a více spořit. V ČBA jsme si nedávno dělali průzkum, jaké mají lidé úspory, a 20 procent lidí mělo naspořeno jenom na měsíc a dalších 30 procent jenom na tři měsíce, a to je prostě málo.

Celý rozhovor naleznete ve videu.


Autor: REDAKCE

Přečtěte si také

Přelomový rozsudek: Nejvyšší správní soud podpořil onkologicky nemocného muže ve sporu o úhradu léčby

Spousta nových léků na závažné nemoci je velmi drahá a pojišťovny je odmítají hradit, ačkoliv by pacientům mohly zásadně pomoci. To je i případ pana Milana z Českých Budějovic,...

Odborníci o milostivém létě: Nekonečná telenovela i nemravná motivace

Dlužníci se budou moci opět snáze zbavit svých dluhů. Chystá se další kolo milostivého léta, které se bude tentokrát týkat zdravotních pojišťoven. Co si o čtvrtém kole...

Exkluzivně: Legislativní přehled pro čtvrtý únorový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro čtvrtý únorový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...