Starostové proti tříletému oddlužení: Za dlužníky budou platit všichni

Starostové měst a obcí jsou znepokojeni návrhem novely insolvenčního zákona, který počítá s plošným oddlužením pro všechny již za tři roky. Unáhlené oddlužení podle nich dopadne na všechny obyvatele Česka. „V případě, kdy je věřitelem město, obec či stát, stává se věřitelem každý jeho občan,“ uvedl Svaz měst a obcí ČR.

Ten společně s InsolCentrem udělal mezi starosty průzkum. Ankety se zúčastnilo 564 respondentů napříč kraji a vyplývá z ní, že 94 procent starostů považuje plošné oddlužení za tři roky za nesprávné. Návrhem novely se nyní zabývá Sněmovna. Předloha do legislativy přenáší evropskou směrnici, která ukládá povinnost do zákonů vepsat zkrácení doby oddlužení z 5 let na 3 roky u podnikatelských dluhů. Resort spravedlnosti šel ještě nad rámec a počítá s umožněním tříletého oddlužení i spotřebitelů. Při vynaložení veškerého úsilí by tak podle expertů dlužníkovi stačilo splatit věřitelům necelých 40 000 korun bez ohledu na to, jak vysoké dluhy nasekal.

Za tři roky si dlužníci nic neuvědomí

„Zkrácením oddlužení popleteme dlužníkům hlavu. Vysíláme signál o tom, že dluhy se odpouštějí, což je navíc extrémně nefér vůči poctivě splácejícím. Na jedné straně tu jsou třeba staří lidé v obcích, kteří s vypětím všech sil platí poctivě všechny složenky. Na druhé pak může být mladý soused, který si napůjčoval miliony a za tři roky z nich splatí jen minimum. V obci musíme hradit komunální odpad, elektřinu, plyn, vodu. Pokud někdo neplatí, tak to musí zaplatit ostatní,“ říká starosta František Kroutil z obce Telnice.

„Dopady zkrácení doby oddlužení dlužníků do morálního povědomí našich občanů budou zásadní,“ doplňuje starosta města Kyjov František Lukl. Upozorňuje, že tříleté oddlužení není vhodné ani podle odborníků na sociální práci. V enormně krátké tříleté lhůtě si dlužníci nemohou uvědomit závažnost zadlužení a zvyknout si na režim úsporného živobytí.

Starostové by odpouštěli úroky a penále

Co se týká odpouštění dluhů v insolvenci, 57 procent zástupců měst se domnívá, že dlužník by měl splatit alespoň jistinu. Úroky a penále by mu mohly být odpuštěny. Zhruba 16,5 procenta starostů je pro, aby dlužník splatil 75 procent dluhu. Na 16 procent respondentů se přiklání ke splacení poloviny dluhů a jen zhruba 5 procent by umožnilo oddlužení bez ohledu na to, jak velkou část pohledávek dotyčný splatí.

Podle Kroutila je plošný způsob oddlužení pro starosty nepřijatelný. Starostové jsou dlužníkům blíž, znají jejich problémy, důvody zadlužení i schopnosti splácení. Důraz by měl být kladen na to, aby se dluhům předcházelo. Telnice například již několik let bojuje proti podomnímu prodeji. I přes jeho zákaz do obce vyrážejí takzvaní energošmejdi, kteří se snaží zejména seniory podvodně přimět ke změně dodavatele energie. „Pokud nám občan zavolá, do pár minut jsme u něj. U lidí, kteří už nevýhodnou smlouvu podepsali, se snažíme ve 14denní lhůtě odstoupit,“ popsal Kroutil, jak se konkrétně snaží, aby obyvatelé obce nepadali do dluhů.

Nekalé praktiky věřitelů uvádí jako prvotní příčinu dluhových problémů necelých 8 procent starostů. Téměř polovina vidí za dluhy především vlastní nezodpovědnost občanů. 34 procent respondentů se pak domnívá, že za zadlužením stojí nízká finanční gramotnost a u zhruba 15 procent to může být hmotná a sociální nouze občanů.

Z odpovědí starostů podle InsolCentra vyplývá, že je potřeba volit uvážlivý přístup k pomoci dlužníkům, a to na základě dat a odborných znalostí problematiky.

Starostové mají cennou zkušenost z terénu

„Politici by měli starostům více naslouchat, mají cennou zkušenost z terénu. Jinak naučíme část české populace neplatit dluhy a spoléhat na oddlužení či sociální podporu státu. Heslo „půjčím si, vždyť o nic nejde“ může v konečném důsledku vydělit dlužníky na okraj společnosti. Jejich dluhy nakonec zaplatí jiní,“ míní jednatelka InsolCentra Jarmila Veselá.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) loni v listopadu uvedla, že novela může pomoci i vzhledem k dopadům epidemie koronaviru. Ekonomické potíže s ní spojené

totiž dopadají i na střední třídu. Hlavním cílem je tedy rychlejší a efektivnější osvobození od dluhů.

Jak také odpověděli starostové

Plošné oddlužení za tři roky při významném snížení minimální hranice splacených dluhů je přístupem, který…

  • 53,9 %: je přijatelný pouze ve výjimečných případech, ze závažných sociálních důvodů
  • 27,7 %: je morálně naprosto nepřijatelný, nezodpovědný vůči věřitelům a samotným dlužníkům
  • 12,6 % by měl být využíván pouze u ekonomicky slabších skupin dlužníků
  • 5,9 % je v každém případě morálně správný

Představuje zadlužení Vašich občanů a jejich exekuce či insolvence pro obec/město významný problém?

  • 41,8 %: Spíše ne
  • 30,1 %: Spíše ano
  • 14,5 %: Rozhodně ano
  • 13,6 %: Ne

Jak důležité je pro Vaši obec/město mít přehledné informace o občanech, kteří se ocitnou v exekucích a insolvencích?

  • 48,2 %: Spíše důležité
  • 25,5 %: Velmi důležité
  • 22,5 %: Spíše nedůležité
  • 3,7 %: Nepodstatné

Zdroj: InsolCentrum


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Nové oddlužení: Pomoc z dluhů, nebo investice století?

Nejsou to ještě ani dva roky, co začala platit tzv. oddlužovací novela insolvenčního zákona, která výrazně zmírnila podmínky osobního bankrotu. Její dopady zatím nebylo možné...

Rok s oddlužovací novelou. Prvotní dvojnásobný nárůst osobních bankrotů vystřídal pokles

Oddlužovací novela insolvenčního zákona, která měla díky zmírnění podmínek pro vstup do osobního bankrotu umožnit oddlužení více lidem, je účinná již od loňského června....

Fabian: Zmírnění pravidel oddlužení nahrává dlužníkům, jejichž cílem je uhradit věřitelům co nejméně

Možnosti zbavit se dluhů cestou osobního bankrotu využilo od loňského června dvakrát více lidí než v předchozím roce. Důvodem je tzv. oddlužovací novela, která zjednodušila jeho...