Rok s oddlužovací novelou. Prvotní dvojnásobný nárůst osobních bankrotů vystřídal pokles

Oddlužovací novela insolvenčního zákona, která měla díky zmírnění podmínek pro vstup do osobního bankrotu umožnit oddlužení více lidem, je účinná již od loňského června. Očekávání však splnila jen částečně. Někteří odborníci předpokládali, že se díky ní zájem o oddlužení zvýší až na desetinásobek. Ve skutečnosti mírnějších pravidel v prvním roce využilo jen zhruba dvojnásobně více dlužníků než před novelou. V posledních měsících pak zájem o oddlužení setrvale klesá.

Bezprostředně po nabytí účinnosti novely byl o oddlužení rekordní zájem, a to zejména v červenci. „Tento měsíc bylo podáno 2 650 návrhů na osobní bankrot a soudy vyhlásily 2 101 osobních bankrotů. Ještě v dubnu a květnu téhož roku nepřesahoval zájem o oddlužení ani hranici jednoho tisíce návrhů,“ říká Věra Kameníčková, analytička ze společnosti CRIF, která každý měsíc mapuje a zveřejňuje aktuální data o počtu podaných a schválených insolvenčních návrhů.

Přes 20 tisíc bankrotů za rok

Během posledních 12 měsíců bylo podáno 23 117 návrhů na osobní bankrot, což je o 10 272 (80 procent) více než v předešlém období. Schváleno jich bylo 20 936, meziročně tedy o 7 973 (62 procent) více.

Původní odhady, že do oddlužení přejdou až statisíce lidí, kteří čelí vícečetným exekucím, se nenaplnily. „Domnívám se, že důvodů je hned několik. Jedním z nich jsou zákonné srážky. Dlužníci mohli nabýt dojmu, že budou v insolvenci platit pouze minimální splátku bez ohledu na své příjmy, tak tomu ale není. Pro některé je tak výhodnější zůstat v exekuci, kde nejsou srážky tak vysoké jako v insolvenci,“ zhodnocuje výsledky prvního roku novely insolvenční správce Pavel Fabian.

Díky oddlužovací novele dosáhne na podmínky osobního bankrotu více dlužníků. Při žádosti již nemusí dokazovat, že v průběhu oddlužovacího procesu zvládnou splatit minimálně 30 procent dluhu. Pokud splatí méně, přihlíží se k jejich snaze splatit maximum. Novela dále zavedla zkrácené tříleté oddlužení pro osoby, které za dané období zvládnou splatit 60 procent dluhu, a lidi ve starobním či invalidním důchodu. Kompletní přehled změn jsme popsali v tomto článku.

V posledních měsících zájem opadá

Od června až do listopadu loňského roku bylo každý měsíc podáno i schváleno přes 2 000 osobních bankrotů. Od prosince již tato hranice nebyla překonána ani v jediném měsíci a od března počty návrhů výrazně klesají.

Konkrétně bylo v březnu podáno 1863 návrhů na osobní bankrot, v dubnu šlo již jen o 1 139 návrhů a v květnu 1 215 návrhů, což je zhruba srovnatelné se situací před novelou.

Zdroj: data společnosti CRIF

Pokles počtu podaných návrhů na oddlužení fyzických osob souvisí s omezujícími podmínkami v době vyhlášení krizového stavu. Ten ovlivnil i práci soudů a institucí, které fyzickým osobám pomáhají s vypracováním návrhů na osobní bankrot. Dalším faktorem může být i vyčkávání osob s finančními problémy na konkrétní obsah pomoci státu, a to buď přímo fyzickým osobám v podobě například ošetřovného, nebo firmám ve formě příspěvků na mzdy,“ vysvětluje Věra Kameníčková.

Výhodnějších podmínek oddlužení mohou nově využít i dlužníci, jejichž insolvence byla zahájena ještě za starých podmínek před účinností novely a byli postiženi koronakrizí.

Přijde na podzim opětovný růst?

Věra Kameníčková očekává, že v dalších měsících dojde k opětovnému zvýšení počtu vyhlášených osobních bankrotů i návrhů na ně, a to v závislosti na vývoji mezd a počtu nezaměstnaných.

Pavel Fabián je spíš opačného názoru: „Jak lidé získávají reálnější informace o průběhu insolvence, zvažují, zda se raději nedomluvit na splátkovém kalendáři s věřiteli, pokud již nejsou ve stavu exekuce. Do budoucna neočekávám, že by trend návrhů na oddlužení nějak výrazně vzrostl, dle mého názoru se dá spíše očekávat stagnace či případně mírný pokles.


Autor: REDAKCE, CRIF

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Tříleté oddlužení? Signál, že dluhy se nemusí platit, namítají odborníci

Novela insolvenčního zákona by měla zkrátit dobu oddlužení z pěti let na tři roky. Řada odborníků je však proti. Vadí jim, že je řešení příliš paušální, znevýhodňuje...

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...