Vláda schválila odklad splátek úvěrů až na 6 měsíců

Na středečním jednání vlády byl schválen návrh ministerstva financí, který umožňuje odklad splátek úvěrů klientům bank i nebankovních společnosti, a to na dobu tří nebo šesti měsíců. Zájemci podle něj o odklad budou muset sami zažádat, ovšem bez nutnosti prokazovat, že byli postiženi ekonomickými dopady koronavirové pandemie. Návrhem se nyní bude zabývat parlament.

Možnost odložit si splátky úvěrů na tři měsíce začala v posledních 14 dnech postupně nabízet řada českých bank. Žádostem klientů však banky nevyhovovaly automaticky, klienti museli dokládat, že byli zasaženi důsledky současné pandemie.

V případě přijetí návrhu ministerstva financí by odklad splátek nově musely svým klientům umožnit všechny banky i nebankovní společnosti. Dlužníci z řad občanů i firem by si mohli podle své potřeby přerušit splácení na dobu tří nebo i šesti měsíců.

Splátky mají být dlužníkům odloženy poté, co tento záměr oznámí svému věřiteli a prohlásí, že k tomuto kroku přistupují z důvodů negativního ekonomického dopadu pandemie koronaviru. Tyto důvody však nebudou muset nijak prokazovat.

Chceme pomoci občanům, živnostníkům i firmám, kteří se kvůli nouzovému stavu dostali do tíživé finanční situace. Po intenzivních jednáních se zástupci České národní banky a čtyř hlavních tuzemských bank jsme proto připravili řešení pro ty, které aktuální situace zasáhla nejcitelněji. Odložení splátek bude pro klienty dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky,“ sdělila médiím ministryně financí Alena Schillerová.

Splátky bude podle návrhu možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem 2020. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných před 26. březnem, které byly čerpány po tomto datu. Moratorium se naopak nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry, operativní leasing nebo úvěry v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu. Splátky také nemá být možné odložit u úvěrů, u kterých byl dlužník k 26. březnu 2020 v prodlení delším než 30 dnů.

Pokud klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se mu má adekvátně prodloužit o dobu, po kterou bude přerušeno. „Přerušení splácení úvěru nepovede k negativnímu zápisu v registrech. Lidé se tedy nemusejí obávat, že by jim do budoucna komplikovalo případné další žádosti o úvěry,“ ujišťuje Alena Schillerová.

V případě přerušení splácení zaplatí spotřebitelé i živnostníci splátky s úroky později. Úroky budou při využití odkladu splátek zachovány ve smluvní výši, v případě spotřebitelů však mohou dosáhnout maximálně zákonné výše úroku z prodlení na úrovni repo sazby navýšené o 8 procentních bodů. „Díky tomuto stropu na úroky se zabrání situaci, že by po skončení odkladu musel spotřebitel zaplatit úroky v takové výši, která by pro něj byla likvidační,“ vysvětluje ministryně financí.

Podle vyjádření České bankovní asociace návrh navazuje na vstřícný postoj bank vůči klientům, který demonstrovaly již v minulých dnech a v rámci něhož momentálně se svými klienty řeší již přes 100 tisíc žádostí o odklad. Výsledné znění návrhu tak v řadě ohledů reflektuje návrhy a podněty, které banky do diskuze přinášely. „Důležité je zdůraznit, že možnost odkladu splátek až o 6 měsíců zákon otevírá pouze pro ty klienty, kteří zaznamenali negativní ekonomický dopad pandemie COVID-19 a kteří tuto skutečnost vůči své bance deklarují spolu s žádostí o poskytnutí odkladu. V tomto smyslu návrh zákona odpovídá představě, se kterou banky do expertních jednání s ministerstvem vstupovaly,“ uvedl výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.

Vedle moratoria vláda ve středu schválila také novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která rozšiřuje okruh úvěrů, u nichž jsou stanoveny maximální sankce za opožděné splátky. Doposud byla výše sankcí omezena pouze u úvěrů pro spotřebitele, nově se tato ochrana bude vztahovat i na úvěry pro osoby samostatně výdělečně činné.

Při prodlení delším než 90 dnů nebude výše smluvní pokuty moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky. Součet všech smluvních pokut přitom nesmí přesáhnout polovinu z celkové výše jistiny. Úrok z prodlení zase po 90 dnech nesmí přesáhnout zákonnou výši.

Oba návrhy nyní míří do sněmovny, která je projedná ve zrychleném režimu legislativní nouze.


Autor: REDAKCE, tisková zpráva Ministerstva financí, tiskové prohlášení České bankovní asociace

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...