Výhody pro očkované jsou možné. Diskriminovat odmítače ale nelze

Smí stát lidem, kteří se nechtějí nechat očkovat proti koronaviru, zakázat vstup na veřejné akce? A je možné kvůli odmítnutí vakcíny dostat výpověď v práci? Na právní otázky kolem očkování odpovídal advokát a místopředseda Legislativní rady vlády Aleš Gerloch.

Očkování proti koronaviru není povinné. Umožňují české zákony, aby povinné bylo?

Obecně očkování proti různým infekčním nemocem může být povinné. Uvedl bych příklad dětí navštěvujících mateřské školy. U dětí je obecně určitý režim povinného očkování. Nebo může být očkování povinné v některých profesích, třeba proti tetanu a podobně. Ale pokud jde o koronavirus, správně uvádíte, že není povinné a ani být v současné době nemůže. A to z toho důvodu, že není možné technicky zajistit proočkovanost všech zájemců.

Prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.

Je místopředsedou Legislativní rady vlády. Působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde se zabývá především teorií práva, ústavním právem a právní filozofií. Od roku 2014 zastává na UK také funkci prorektora pro akademické kvalifikace, do roku 2014 vykonával funkci děkana.

Provozuje též advokátní praxi. V roce 2006 byl zvolen Právníkem roku v oblasti veřejného práva. O dva roky později obdržel stříbrnou medaili Antonína Randy, kterou získal jako významný představitel politického, veřejného a společenského života, za své zásluhy o fungování demokratického právního státu a významnou pomoc a spolupráci s Jednotou českých právníků.

Může v současné době třeba ředitel školy nařídit učitelům, aby se nechali naočkovat?

To určitě nemůže, protože očkování je dobrovolné. To, co asi je možné si představit, je testování, které by nahradilo režim očkování alespoň do doby, než bude dostatek vakcín.

Co když ve vybraných odvětvích, která jsou riziková, například právě učitelé, zdravotníci či pečovatelé v senior domech, pracovníci očkování odmítnou. Je možné jim kvůli tomu dát výpověď?

Mám za to, že nikoliv. Jednak jde o dobrovolnost očkování, ale i v těch profesích, kde je to žádoucí, je vždy třeba vidět, že musí být určité alternativy. Ať už je to třeba častější testování, nebo je zde samozřejmě i otázka bezinfekčnosti určitých osob, které již prodělaly koronavir. 

O tom se diskutuje, v jak dlouhém rozsahu taková bezinfekčnost je. Ale obecně platí, že je zde určitá skupina osob, která očkována být nemusí nebo dokonce nemůže. Výpověď by nebyla namístě v každém případě ani u těch, kteří se vůbec nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů.

Zajímá vás, jestli může zaměstnavatel podmínit přijetí nového zaměstnance očkováním? Zda je možné, aby očkovaní lidé na rozdíl od ostatních nemuseli nosit roušky? Či jaká je šance na odškodnění v případě nežádoucích účinků očkování?

Dozvíte se v následujícím videu.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: Češi v právu

Přečtěte si také

Reklamace ve stavu nouze: s pedantským přístupem neuspějete

Ze zimních bot se odlepila podrážka, jenže obchod, kde jste obuv koupili, je kvůli koronaviru dočasně zavřený. Jak v takovém případě situaci řešit? A platí v nouzovém stavu pro...

Exekuční novela poškodí věřitele, vyhodnotili analytici

Novela exekučního řádu, kterou budou projednávat poslanci na mimořádné schůzi tento týden, zvýhodňuje dlužníky. Na věřitele se naopak zapomíná. Analýzu dopadu na obě strany...

Zkrácení doby oddlužení? Sociální pracovníci by ho naopak prodloužili

Zkrátit plošně délku oddlužení z pěti na tři roky? Poslanci zatím o vládním návrhu nerozhodli, pokud by ale verdikt ležel na sociálních pracovnících, ti mají jasno: tři čtvrtiny z...