Až 18 tisíc domácností brzy spadne do černého odběru. Nejste mezi nimi?

Přibližně 18 tisícům českých domácností hrozí odpojení od elektřiny a plynu. V dubnu totiž končí lhůta pro spotřebitele, kteří se po krachu původního dodavatele ocitli v takzvaném režimu dodavatele poslední instance (DPI). Pokud lidé včas neuzavřou standardní smlouvu o dodávkách, začnou po uplynutí lhůty neoprávněně odebírat energie a následně mohou být odpojeni.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu zhruba dvacítka dodavatelů. Asi milion odběrných míst se rázem ocitl v záchytném režimu takzvaného dodavatele poslední instance. Tento režim trvá půl roku a v dubnu vyprší lhůta pro spotřebitele hned 6 dodavatelů elektřiny a 8 dodavatelů plynu, kteří v minulosti ukončili svou činnost.

Nečinnost se může prodražit

Pokud si neseženete nového dodavatele a necháte marně uběhnout celou lhůtu šesti měsíců, stane se z vás takzvaný černý odběratel. Kromě toho, že neoprávněný odběr je důvod k odpojení, vystavujete se také dalším rizikům. Než k odpojení dojde, nejspíš nějaké množství energie neoprávněně odeberete a toto množství budete muset zpětně uhradit. Přitom zaplatíte nejen neoprávněně odebranou energii, ale i náklady na její zjišťování. Pakliže se množství na černo odebrané energie nepovede zpětně zjistit, bude se náhrada stanovovat paušálně a vy můžete nakonec zaplatit násobně víc, než jste fakticky během neoprávněného odběru spotřebovali,“ varuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. 

Například pro klienty Bohemia Energy skončí režim DPI 14. dubna, pro klienty Kolibřík Energie o pět dní později.

Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vůbec nereagovalo na výzvy ke změně poskytovale až 18 tisíc klientů v režimu DPI. „Kdo jsou nekontaktními zákazníky je těžké určit. Část z nich jsou podnikatelé, kteří ukončili provoz a neodhlásili odběrná místa. Jedná se ale také o seniory a znevýhodněné lidi. Ti mnohdy vůbec netuší, kdo jim energie dodává,“ řekl serveru Češi v právu mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Jak zjistit dodavatele energie?

Důvodů nečinnosti spotřebitelů může být několik. Často pramení ze složitých právních situací, kdy například nájemce platí za energie, ale dlouhodobě pronajatou nemovitost nevyužívá a nepřebírá poštu.

Mohou to ale být i zákazníci, kteří mají více odběrných míst a více dodavatelů energií. V takových případech jsou to typicky garáže. A nemusí to být jen dům či byt, asi 1,3 milionu Čechů totiž vlastní chatu nebo chalupu. Všichni spotřebitelé, kteří vlastní chatu či chalupu, by se měli ujistit, že i jejich tamní odběrové místo se neocitlo v režimu DPI,“ doplňuje Hekšová.

Zjištění dodavatele energií vyžaduje znalost kódu EAN u elektřiny a EIC u plynu. Jsou to jedinečné evropské identifikátory odběrného místa pro elektřinu a pro plyn. Nejjednodušší cestou, jak je zjistit, je podívat se do smlouvy nebo faktury. Tam by měl být kód pro odběrné místo vždy uveden. Se znalostí kódu EAN nebo EIC se pak zákazník může obrátit přes kontaktní formulář na Energetický regulační úřad, kde údaje o současném dodavateli zjistí.

Nemusí se ani jednat o aktuální smlouvu nebo fakturu. Důležité je, že se týká daného místa,  kódy pro dané odběrné místo se totiž nemění.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: Canva.com