Bývalý vězeň využil insolvence. Díky práci ve školce splatí všechny dluhy

Majetková trestná činnost spojená s užíváním drog přivedla třicetiletého Milana z Prahy až do vězení. Navíc si nasekal dluhy ve výši 130 tisíc korun. Mimo jiné i tím, že jezdil načerno. Za mřížemi, kde strávil dva roky, si vše uvědomil a rozhodl se, že se závislostí skoncuje. K nastartování nového života mu nyní pomáhá spolek Lighthouse. Ten s ním sepsal i žádost o oddlužení.

Insolvenční řízení je pro mě krok dál. Vyhovuje mi, že přesně vím, kdy budu bez dluhů. A jsem rád, že budu mít všechny závazky uhrazené,“ říká Milan. Podařilo se mu najít práci ve školce. Všichni věřitelé navíc nepřihlásili své pohledávky, a tak dluh splatí celý a rychle.

V současnosti existují tři varianty oddlužení. Z té základní pětileté vloni vypadla dosavadní povinnost splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhů. Pokud se to dlužníkovi podaří, bere se jeho oddlužení automaticky jako úspěšné. Pakliže věřitelům za 5 let splatí méně, na konci procesu rozhoduje o oddlužení soud. Stačí přitom, když dlužník věřitelům uhradí alespoň tolik, kolik činí náklady a odměna insolvenčního správce, a zároveň vynaloží veškeré úsilí, aby splatil co nejvíce. Druhá varianta trvá tři roky a lidé v ní musí uhradit minimálně 60 procent svých dluhů. Senioři, zdravotně postižení lidé a lidé s dluhy z dětství mají zvýhodněný tříletý režim. Ten není podmíněný žádnou minimální procentuální úhradou.

Ministerstvo spravedlnosti ale po necelých dvou letech přichází s návrhem na změnu. Pokud ji zákonodárci schválí, proces oddlužení by u všech mohl trvat jen tři roky s tím, že insolvence by nebyla podmíněna uhrazením určitého procenta pohledávek.

Proč s tím sociální pracovníci nesouhlasí? A co dál ukázal průzkum, který si loni nechal udělat spolek Lighthouse ve spolupráci s pražským magistrátem?

Dozvíte se v reportáži.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto/video: Češi v právu

Přečtěte si také

Bankomat dává peníze na požádání, myslí si děti. Kdy začít s osvětou?

„Zkušenosti z mateřských a základních škol po celém Česku ukazují, že děti peníze vnímají spíš jako samozřejmost. Mnoho dospělých nedokáže říkat dětem ‚ne‘, jsou...

Finanční gramotnost Čechů se zvýšila. Dvě třetiny populace si pravidelně spoří

Schopnost porozumět svým financím a správně s nimi zacházet se u Čechů rok od roku zlepšuje. Dokládá to i průzkum, který si zadalo Ministerstvo financí, a jehož první část,...

Schneedörfler: Předlužené lidi je potřeba motivovat a vést k odpovědnosti, ne jim dluhy jenom odpouštět

Petr Schneedörfler je ředitelem spolku Lighthouse, který se zaměřuje na pomoc osobám ve výkonu trestu a při jejich návratu do běžného života. Jedním z hlavních pilířů jeho činnosti...