Češi chtějí letos na Vánocích šetřit. Bojí se, co bude

Češi letos plánují na vánočních dárcích šetřit. Více než polovina dotazovaných tvrdí, že kvůli dopadu pandemie koronaviru a nejasné budoucnosti utratí za nákupy méně než v předchozích letech.

Z průzkumu úvěrové společnosti Fair Credit mezi 899 respondenty vyplývá, že nejčastěji chtějí lidé utratit za letošní Vánoce do 5 000 Kč. Překročit tuto hranici neplánuje víc jak 50 procent dotázaných. Další třetina se hodlá vejít do 10 000 Kč. Jen 11 procent si vyčlenilo mezi 10 000 a 15 000 Kč a u 7 procent lidí bude ježíšek bohatý a přinese dárky za víc jak 15 000 Kč. Naopak 3 procenta Čechů dárky vůbec neřeší, buď na ně nemají peníze, nebo je neslaví.

Půjčky na dárky? Touha po vánočním štěstí vše přebije

Šetření kvůli obavě z poklesu příjmů či ztráty zaměstnání letos očekávají i analytici. Podle nich se ale najde i určité procento těch, kteří půjdou opačnou cestou a na dárky si půjčí.

„Z našeho letošního průzkumu vyplývá, že celých 92 procent respondentů si nikdy nevzalo půjčku za účelem nákupu vánočních dárků. 5 procent respondentů si někdy vzalo půjčku do 5 000 a 4 procenta nad 5 000 Kč,“ říká Jaroslava Palendalová, ředitelka společnosti KRUK specializující se na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Byť nejde o vysoké číslo, část z těchto lidí pak končí v péči dluhových poraden. „Z rozhovorů s našimi klienty po vánočních svátcích víme, že půjčování na dárky rozhodně není tak ojedinělé, jak se může zdát. A můžeme ho očekávat i letos. Samozřejmě nedokážu zhodnotit, jak se do situace promítne epidemie koronaviru, ale jsou lidé, u nichž bude strach z budoucnosti odložen a přebije ho touha po vánočním štěstí,“ říká ze zkušenosti David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Experti: K půjčkám přistupujte obezřetně

Odborníci proti neuváženému zadlužování kvůli Vánocům varují. 

„V loňském roce si půjčku na vánoční dárky podle našeho průzkumu plánovalo vzít 7 % Čechů, a to nejčastěji na spotřební elektroniku a hračky. V případě jakékoli půjčky, nejen té vánoční, je důležité umět rozlišit, jestli danou věc skutečně potřebujeme, anebo jen chceme. Stejně podstatné je si uvědomit, jestli půjčkou nepřeplatíme skutečný užitek věci nebo zážitku, jednoduše toho, co jsme si na úvěr pořídili. Nikdo z nás asi nechce splácet vánoční dárek, ze kterého měl obdarovaný radost jen chvíli, ještě příští Vánoce,“ upozorňuje Helena Brychová, odborná gestorka finančního vzdělávání České bankovní asociace.

Ke všem půjčkám je podle ní důležité přistupovat obezřetně. „Pokud se pro půjčku rozhodneme, měli bychom mít jistotu, že ji budeme schopni nad rámec svých nutných výdajů hradit řádně a včas, a to včetně úroků. Každý úvěr si s sebou totiž poneseme po nějakou dobu, a proto by nám měl posloužit k získání takových věcí, které mají trvalejší hodnotu do budoucna nebo pro nás mají tak zásadní význam, že jejich pořízení nám za tu tíhu stojí,“ dodává Brychová.

I zboží na splátky je půjčka

Spotřebitelský úvěr nemusí mít vždy podobu bezhotovostních peněz zaslaných na účet. Příkladem úvěru, kdy půjčené peníze dotyčný „fyzicky“ neuvidí, je koupě zboží na splátky sjednaná rovnou v obchodě. V takovém případě si úhradu pořizovací ceny zboží zájemce rozloží do delšího časového období. Kupuje-li si nějaké zboží na splátky, finanční prostředky na něj si ve skutečnosti půjčuje, a v tomto případě se jedná o takzvaný spotřebitelský úvěr vázaný.

Od klasické formy úvěru je spotřebitelský úvěr vázaný určený výhradně k financování určitého zboží či služby a obvykle se uzavírá přímo u obchodníka v místě prodeje. „Nenechte se však zmást – prodejce vám službu jen zprostředkuje, úvěrovou smlouvu uzavíráte vždy s poskytovatelem, tedy bankou či jinou nebankovní společností. Příkladem může být nákup mobilního telefonu na splátky. Pokud jej koupíte v e-shopu a svou volbu chcete změnit, můžete telefon do 14 dnů obchodníkovi vrátit, tím automaticky zanikne i úvěr. Musíte to dát ovšem věřiteli vědět. Pokud jste mobil koupili v kamenné prodejně, odstoupení od kupní smlouvy není možné. Úvěr však vždy můžete předčasně splatit,“ uvedla mluvčí spotřebitelské organizace dTest Lucie Korbeliusová.

Spotřebitelské úvěry se skrývají i v jiných produktech. Jde například o mikropůjčku, kreditní kartu či kontokorent. Za určitou formu úvěru, byť se tomu poskytovatelé brání, lze považovat i odloženou platbu. Některé společnosti ji označují jako alternativu dobírky, v jejímž rámci zájemce získá možnost koupit zboží a zaplatit později, například do 14 dnů. 

„Pokud však o odloženou platbu požádáte, společnost, která odloženou platbu poskytuje, si prověří vaši bonitu. Pozor si dejte na dodatečné poplatky, pokud byste včas nezaplatili,“ radí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Podle Equa banky patří odložená platba mezi oblíbené metody. „Platit za vánoční dárky v e-shopech chce až po obdržení zboží a dost možná až z další výplaty téměř pětina Čechů, kteří tuto formu úhrady znají. Přičemž ji zná 6 z 10 Čechů,“ uvedla banka v tiskové zprávě.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Rizikových e-shopů přibývá. Jak se nenechat nachytat?

Zavřené prodejny a blížící se Vánoce nutí nakupovat přes internet i lidi, kteří se dříve této formě shánění zboží vyhýbali. Do online prostředí se však nepřesunuli jen...

Jak postupovat při vracení zboží zakoupeného přes internet

V předvánočním období pravidelně narůstá vlna nákupů zboží přes internet. Pro mnohé Čechy představují pohodlnější alternativu k nakupování dárků v tradičních kamenných...

Půjčka na vánoční dárky je podle většiny Čechů špatný nápad. Zkušenost s ní mají nejčastěji ženy do 26 let

Nákup vánočních dárků na dluh nepovažuje podle průzkumu České bankovní asociace za dobrý nápad celých 92 % Čechů. Půjčku si naopak letos plánuje vzít zhruba 7 % obyvatel ČR,...