Půjčka na vánoční dárky je podle většiny Čechů špatný nápad. Zkušenost s ní mají nejčastěji ženy do 26 let

Nákup vánočních dárků na dluh nepovažuje podle průzkumu České bankovní asociace za dobrý nápad celých 92 % Čechů. Půjčku si naopak letos plánuje vzít zhruba 7 % obyvatel ČR, kteří ji využijí zejména na spotřební elektroniku nebo hračky. Důvod zadlužování se nemění, stále jde hlavně o aktuální nedostatek financí a neochotu lidí čekat, až si na zboží našetří. Ze splácení půjčky většina z nich nemá ob avy. U lidí, kteří si na dárky půjčili v minulosti, probíhá splácení ve třech čtvrtinách případů bezproblémově, ostatní se přiznali k potížím.

Češi zastávají téměř jednotný názor, že půjčka na vánoční dárky není dobrý nápad. Podle listopadového průzkumu České bankovní asociace zaujímá tento postoj celkem 92 % respondentů. Její využití naopak letos plánuje necelých 7 % občanů. K tomu si na Vánoce půjčit se přiklánějí spíše mladší muži (do 26 let) než ženy, které v této otázce bývají opatrnější.

Češi se nebojí, že by vánoční půjčky nezvládli splácet

Češi obecně s půjčováním nemají problém a na svou budoucí schopnost splácet se dívají velmi pozitivně. Dokazuje to i aktuální průzkum, v němž téměř tři čtvrtiny respondentů uvedly, že ze splácení vánoční půjčky nemají obavy a neočekávají žádné problémy, respektive je to ani nenapadlo.

Půjčka nemusí být ale vždy tím nejlepším řešením. Je třeba myslet do budoucna a dávat si pozor, aby se z jedné půjčky nestal rovnou kolotoč, který nebudeme schopni ukočírovat. V těch nejhorších případech může taková lehkomyslná půjčka skončit i návštěvou exekutora,“ upozorňuje Helena Brychová, gestorka finančního vzdělávání České bankovní asociace.

Historickou zkušenost s vánoční půjčkou v průzkumu přiznalo 6 % Čechů. Nejčastěji za dárky dluží mladé ženy do 26 let, které s půjčkou mají také nejvíce problémů. Potíže během splácení v průzkumu přiznala více než pětina respondentů. Tři čtvrtiny z těch, kteří mají s vánoční půjčkou zkušenost, již veškeré své dluhy splatily. Zhruba 20 % těch, kteří dluh stálé splácí, ho bude splácet i v příštím roce.

Půjčky na dárky bývají impulsivní

Vánoční půjčky Češi nejčastěji využívají na spotřební elektroniku (54 %), hračky (29 %) a bílé elektro (23 %). Jako hlavní důvod, proč si na nákup zboží půjčit, uvedla necelá třetina respondentů aktuální nedostatek finančních prostředků spojený s netrpělivostí a neochotou si na danou věc našetřit. Dalšími nejčastějšími důvody jsou pak výhodná akce na splátky (26 %) nebo zboží ve slevě (24 %), ve 13 % případů chtějí lidé své rodině jen udělat pěkné Vánoce.

Drtivá většina Čechů by si na Vánoce nepůjčila více než 20 000 Kč (91 %), přičemž ženy jsou co do výše půjček opatrnější než muži. Nejoblíbenější jsou ve více než třetině půjčky do 10 000 Kč (35 %). Na 6 % respondentů by bylo ochotno si půjčit maximálně 50 000 Kč.

Skutečnost, že si lidé půjčují nižší částky, navíc na předměty jako je spotřební elektronika nebo hračky, souvisí především s jejich impulzivním charakterem půjčování. V dnešní době jsou Češi více netrpěliví a nejsou příliš zvyklí si šetřit na konkrétní věc, jak tomu bývalo,“ komentuje trend Helena Brychová a dodává: „Hlavním důvodem je fakt, že mnozí neumí rozlišit, zda danou věc skutečně potřebují nebo ji jen chtějí. S tím samozřejmě souvisí také okolní vlivy vytvářející na jedince tlak, který často vyvolává přesvědčení, že se bez dané věci zkrátka neobejdou a proto, když ji má soused nebo je jen v akci, ji musí zkrátka mít, a to co nejdříve.“


Autor: REDAKCE, tisková zpráva České bankovní asociace

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...