Chlubivý otčím slíbil Patrikovi peníze na auto. Může syn obnos vymáhat?

Můžu vymáhat, pokud mi otčím něco veřejně slíbil? S tímto pro někoho možná zvláštním dotazem se na server Češi v právu obrátil pětadvacetiletý Patrik z malé obce poblíž Prahy. Partner jeho matky údajně rád dává na odiv, že neví, co s penězi. Snobské chování mu nevlastní syn nevyčítá, vadí mu ale, že otčím se chlubí i věcmi, které se nezakládají na pravdě.

Chce mít image úspěšného podnikatele. Když jsem byl ještě na základce a na střední, kapesné mi zásadně předával před školou ideálně před co největším hloučkem spolužáků. Doslova se vyžíval v tom, že vyndává z kapsy ruličku tisícikorun, těmi pak listoval až jednu z nich vytáhnul a podal mi jí s tím, ať si koupím odpoledne něco k jídlu. Kluci mi sice záviděli, ale já jsem věděl, že to bude moje kapesné na celý měsíc,“ popisuje Patrik, kterého otec s oblibou vozil na vyučování luxusními vozy z půjčoven.

Když jsem končil vysokou, před návštěvou se dušoval, že mi přispěje šestiticifernou částkou na nové auto. To samé potom zopakoval při po promočním obědě, kam sezval asi dvacet známých,“ popisuje Patrik. Bylo mu jasné, že otčímova slova musí brát s rezervou. Což se později také ukázalo, ani po devíti měsících se nevlastní otec k plnění slibu nemá.  Impuls, který Patrika přiměl, aby požádal o radu advokáta, přišel nedávno.

Když otčím začal za mými zády tvrdit, že financuje moji dovolenou, rozhodl jsem se, že to už stačilo.
Patrik | nevlastní syn

Lež přinutila Patrika jednat

Prodavačka se mě zeptala, jak jsem se měl na dovolené v Zanzibaru. Dali jsme si do řeči a přiznala, že závidí, že mi otec tak drahou dovolenou zaplatil. Na mou otázku, proč si myslí, že to platil otčím, mi odpověděla, že jí to prý sám řekl. Na zájezd jsem si přitom našetřil sám z brigád, na které jsem celý rok chodil,“ popisuje rozhořčeně Patrik. Ten by rád dal otčímovi jednou pro vždy za vyučenou a zajímá ho, zda by mohl slib o penězích na nové auto učiněný před zraky a slechy mnoha svědků čistě teoreticky vymáhat.

Odpověď advokáta Jiřího Koubka z kanceláře Arrows Patrika ale zřejmě nepotěší. „V daném případě se jedná spíš než o veřejný slib o takzvaný slib daru. Pro slib daru přitom platí, že není vymahatelný. Kdo druhému dar jen přislíbí, není zavázán darování opravdu provést. Otčím má právo si darování rozmyslet. Pokud však již Patrik v dobré víře vynaložil určité náklady v očekávání daru, například by si postavil na zmiňované auto garáž, je otčím povinen mu tyto účelně vynaložené náklady nahradit,“ říká advokát Koubek.

Veřejný příslib vymahatelný je, v tomto případě se však jedná spíše o takzvaný slib daru.
Jiří Koubek | advokát

Veřejný příslib vymahatelný je

Pojem veřejný příslib ovšem české právo zná a jeho podmínky výslovně upravuje v občanském zákoníku.  „Je třeba odlišovat veřejné přísliby a zmiňovaný slib daru. Veřejný příslib představuje situaci, kdy se určitá osoba veřejně zaváže, že za provedení určité činnosti poskytne dotyčnému nějaké plnění či odměnu. Veřejný příslib tedy směřuje vůči předem neurčitému okruhu osob a typické je pro něj veřejné vyhlášení. Naproti tomu slib daru směřuje vůči konkrétní osobě a nemusí být veřejně vyhlášen,“ vysvětluje Koubek.

Veřejným příslibem může být například plakát s výzvou nabízející finanční odměnu tomu, kdo najde ztraceného domácího mazlíčka nebo pomůže okradenému vystopovat zloděje.  Z veřejného příslibu vzniká závazkový vztah. Pokud by osoba, která veřejný příslib učinila, nehodlala plnit, je možno vymáhat nárok z takto upraveného občanskoprávního vztahu u soudu.

Pozor na sázky

Co je naopak nevymahatelné a na co by lidé měli myslet, jsou výhry ze sázek. Pokud se někdo vsadil o hodnotnou věc, sázku vyhrál, a druhá strana se k plnění nemá, spláče. „K plnění nelze druhou stranu nijak přinutit. Výjimku však tvoří sázky, hry či losy, které jsou provozovány státem nebo na základě úředního povolení,“ uzavřel Koubek.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: www.canva.com

Přečtěte si také

Třetina žadatelů o úvěr nevěnuje podmínkám ani pět minut času

Třetina Čechů přiznává, že nevěnuje úvěrovým podmínkám ani pět minut svého času. Naopak dalších třicet procent žadatelů o úvěr tvrdí, že studovalo smlouvy více než hodinu....

Omezení množíren či zákaz prodeje předmětů s Hitlerem. Co je nové v trestním právu?

Většina z nás se s trestním právem naštěstí příliš nesetkává, nicméně je dobré udržovat si alespoň základní přehled. Věděli jste, že se v posledních dvou letech změnila...

Oddlužovací akce i na daňové a správní exekuce? Věřím, že bude příští rok, říká Výborný

„Nechci spekulovat, jestli bude úspěchem, když se díky Milostivému létu zbaví exekuce deset tisíc lidí nebo padesát tisíc. Každý příběh, kdy se podařilo pomoct člověku, pro...