Třetina žadatelů o úvěr nevěnuje podmínkám ani pět minut času

Třetina Čechů přiznává, že nevěnuje úvěrovým podmínkám ani pět minut svého času. Naopak dalších třicet procent žadatelů o úvěr tvrdí, že studovalo smlouvy více než hodinu. Vyplynulo to z průzkumu, který si nechala udělat společnost Cofidis mezi 525 respondenty.

Podle Milana Boudy, marketingového ředitele Cofidis, jsou Češi stále obezřetnější a platí to i v koronakrizi. „Od roku 2014, kdy jsme se prostřednictvím průzkumů začali o čtenost smluv zajímat, se podíl lidí, kteří věnují čtení smluv maximálně pět minut, snížil o 10 procentních bodů,“ vysvětluje Bouda.

Nejmladší generace se lepší

Oproti loňsku si lehce pohoršila generace lidí ve věku kolem 60 let. Zatímco před rokem studovalo podmínky déle než hodinu 44 procent z nich, letos se jedná o 38 procent. Naopak z loňských 20 procent stoupl v této věkové kategorii na 27 procent počet lidí, kteří jsou s podmínkami hotovi do 5 minut. Přesto jsou tito lidé ve srovnání s mladšími ročníky nejzodpovědnější.

Oproti loňsku si polepšila nejmladší generace lidí do 26 let. Zatímco minulý rok věnovalo podmínkám úvěru maximálně 5 minut času 43 procent z nich, letos je to 30 procent.

„Žadatelé o úvěr, kteří se podmínkami úvěru nechtějí příliš zabývat, by se tím spíš měli zaměřit na výběr důvěryhodné finanční společnosti. Pomoci v tom může například Index odpovědného úvěrování organizace Člověk v tísni a samozřejmostí je licence ČNB. I přesto, že se úvěrový trh díky legislativě výrazně pročistil, existují mezi společnostmi velké rozdíly,” vysvětluje Bouda.

Pomohly by zvýrazněné klíčové pasáže

Na otázku, co by žadatele o úvěr přimělo věnovat smlouvám více času, respondenti uváděli, že přehlednost. Téměř polovina lidí by uvítala, pokud by byly zvýrazněné klíčové pasáže. Třetina Čechů by ocenila méně odborných termínů a 23 procent je pro větší velikost písma.

Překvapivé rovněž je, že 85 procent lidí tvrdí, že úvěrovým podmínkám rozumí. Podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala se sice vědomosti Čechů o záludnostech půjček díky školám a rostoucím zkušenostem dospělých drobně lepší, jen málo lidí se ale koncentruje na to nejdůležitější.

A to je vlastní rozpočet a vize jeho vývoje po dobu splácení. Prostá představa o tom, jestli je rozpočet dostatečně robustní, a tedy obsahuje rezervu, aby bylo po celou dobu splácení na úhradu splátky, je mnohdy zanedbána,“ říká Šmejkal.

Základní obezřetností při půjčování je podle něj koncentrace na to, kolik člověk přeplatí, jaká je RPSN. „Obecně než na smlouvu se stačí soustředit na zkrácený „Formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru“. Ten však někteří poskytovatelé, stejně jako další důležité informace, například poplatky v případě prodlení a prodloužení splatnosti, mnohdy umně schovávají a předloží až úplně těsně před uzavřením smlouvy, kdy už je jen málo času na úvahu,“ popsal ze zkušenosti Šmejkal.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: www.canva.com