Rizikově se zadlužuje jedenáct procent Čechů, častěji muži

S půjčkami má zkušenost 83 % Čechů, 11 % z nich se přitom chová rizikově. Buď si na své nákupy půjčuje i přesto, že nemá možnost šetřit, nebo má tři a více půjček. Najdou se i tací, kteří si půjčují na splátky jiné půjčky. Data vyplynula z průzkumu, který si u Agentury Ipsos nechala udělat Česká bankovní asociace (ČBA).

Vzít si půjčku na splacení předchozí půjčky je typicky rizikové chování a počet lidí, kteří se takto chovají, je alarmující. Pokud nám banka odmítne půjčit, měl by to být pro nás varovný signál, že půjčka bude pravděpodobně nad naše možnosti. Jít žádat o úvěr k nelicencovanému poskytovateli půjček pak může představovat ,cestu do pekelʻ. Nad každou půjčkou bychom se sami měli zamyslet a zhodnotit, zda ji budeme v budoucnu schopni splácet i se všemi úroky. Nerozvážné půjčování může za určitých okolností končit dluhovou spirálou, potažmo exekucí,“ říká Filip Hanzlík, náměstek výkonné ředitelky ČBA a gestor pro spotřebitelské a právní otázky. Rizikově se chovají především muži ve věku mezi 27 a 53 lety se základním vzděláním žijící mimo Prahu.

Půjčku aktuálně splácí 43 % Čechů

Půjčky domácností dosáhly ke konci července téměř 2 bilionů korun, z toho 1 519 miliard tvořily úvěry na bydlení, 272 miliard pak úvěry na spotřebu. A podle průzkumu má zkušenost s nějakým typem půjčky 8 z 10 Čechů, 43 % respondentů navíc aktuálně nějakou půjčku splácí.

Nejčastěji si lidé v tuzemsku půjčují prostřednictvím nákupu na splátky (38 %), kontokorentu (38 %) či jiného spotřebitelského úvěru (35 %). Dále jde o kreditní karty (31 %), jimiž jejich držitelé nejčastěji hradí běžné nákupy (43 %).

Pouze 17 % Čechů deklaruje, že si nikdy na nic peníze nepůjčila. Jen za loňský rok si půjčku vzala více než čtvrtina populace.

Loňský covidový rok byl ve všech ohledech specifický, lidé si nebyli jisti ekonomickým vývojem, což se odrazilo v jejich myšlení i chování a to nejen ve vztahu k financím. Přestože z našeho průzkumu vyplynulo, že si během loňského roku půjčil každý čtvrtý Čech, celkově objem nově čerpaných spotřebitelských úvěrů za rok 2020 klesl v důsledku odložené spotřeby domácností,“ sdělil Filip Hanzlík s tím, že i když spousta lidí kvůli pandemii přehodnotila své rozpočty, na počtu nesplacených půjček se to nijak výrazně neodrazilo. „Podíl nevýkonných úvěrů je dle statistik České národní banky v ČR stále jeden z nejnižších v Evropě,“ doplnil.

Na auto ano, na dovolenou ne

Průzkum si vzal za cíl zmapovat také oblasti, na které si Češi půjčují nejčastěji. Vedou automobily a motorky (36 %) či spotřební elektronika (28 %). 20 % lidí si vzalo hypotéku na bydlení. Naopak tři čtvrtiny Čechů uvedly, že by si nikdy nepůjčily na dovolenou, a téměř polovina ani na sportovní vybavení.

Když dojdou peníze, lidé nejčastěji zamíří do banky (56 %), necelá třetina (29 %) využila možnost půjčky od splátkové společnosti a 31 % si půjčilo v rodině. Zajímavé je i to, že 76 % respondentů si nezjišťovalo, jestli má poskytovatel půjčky licenci k poskytování úvěrů.

Z průzkumu také vyplynulo, že téměř polovina dotazovaných si v následujících dvou letech plánuje vzít půjčku. Nejčastěji na rekonstrukci bytu nebo na auto. Během pandemie se řada lidí pustila do úprav stávajícího bydlení a dá se předpokládat, že v nich budou pokračovat. A na to si budou chtít v řadě případů půjčit. Stejně tak se na trhu začal definitivně projevovat nedostatek komponent pro výrobu automobilů, jenž vyústil v opožděné dodávky hotových aut. Proto řada Čechů musela nákup odložit a nový vůz plánují koupit v následujících dvou letech,“ uzavřel Michal Straka z výzkumné agentury Ipsos.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: pixabay.com

Přečtěte si také

Domácností dlužících za energie už čtvrtým rokem ubývá

Domácností, které neplatí dodavatelům energií, čtvrtým rokem po sobě mírně ubývá. Vyplývá to z analýzy pohledávek významných dodavatelů energií spravovaných společností M.B.A....

Chudí Češi si na školní potřeby půjčují nejčastěji v rodině

Na školní potřeby si české domácnosti nepůjčují, a pokud ano, tak v rámci rodiny. Zjištění vyplynulo z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek...

Černí pasažéři dluží v Ústí na pokutách přes čtvrt miliardy

Pokud by se Dopravnímu podniku v Ústí nad Labem podařilo vymoci všechno, co mu černí pasažéři dluží na pokutách, mohl by si koupit 35 dvanáctimetrových autobusů. Anebo 15 trolejbusů....