Insolvencí opět ubylo. Jde o klid před bouří, varuje expertka

Soudy loni povolily oddlužení 23 448 osob. Počet žadatelů o osobní bankrot navzdory pandemii koronaviru a dopadům na ekonomiku nadále klesá. Meziročně ubylo nových insolvencí o 12 procent a soudy v roce 2021 registrovaly druhé nejnižší množství insolvenčních návrhů za posledních 10 let. Data nezávisle na sobě zveřejnila analytická společnost InsolCentrum a společnost Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce a zabývá se i jejich odborným vzděláváním.

Obavy se nepotvrdily částečně proto, že insolvence kopírují vývoj ekonomiky s určitým zpožděním, ale také díky fungující vládní podpoře v podobě pokračujících antivirových programů a jednoduše i proto, že fyzické osoby nejsou příliš motivované své dluhy z dlouhodobého hlediska aktivně řešit. Nižší počet žádostí o insolvenci tak rozhodně neznamená, že by domácnosti a firmy přestaly mít ekonomické problémy,” říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008.

Výrazným faktorem poklesu zájmu dlužníků je podle něj i fakt, že lidí, kteří se oddlužit chtějí a splňují podmínky, postupně ubývá. V režimu oddlužení bylo koncem roku 111 500 lidí. V období 2008 až 2021 soudy povolily oddlužení už 263 000 osob. „Ti, kteří se oddlužit chtěli, už tak většinou učinili. Pro ostatní je zpravidla ekonomicky přijatelnější setrvat v exekuci. Obvykle jde o lidi, kteří žijí ze dne na den. Vidina oddlužení za 5 let za cenu toho, že se budou muset ještě více uskromnit, je pro ně příliš vzdálená,“ vysvětluje Valášek s tím, že režimy exekuce a insolvence mají zákonem dané odlišné podmínky a rozdíl v částce, která dlužníkům reálně měsíčně zůstane, může činit až 6 000 korun.

Ti, kteří se oddlužit chtěli, už tak většinou učinili. Pro ostatní je zpravidla ekonomicky přijatelnější setrvat v exekuci.
Tomáš Valášek | Insolvence 2008

Osobní bankroty v rukou zákonodárců

Rok 2021 byl zamrznutým rokem s nízkým počtem insolvencí. Jde o klid před bouří dopadu ekonomické krize,“ komentuje čísla jednatelka InsolCentra Jarmila Veselá.   Upozorňuje, že vývoj počtů osobních bankrotů bude záviset spíše na postupu zákonodárců při přijímání novely insolvenčního zákona než na dopadu ekonomické krize.

Politici mají řešit, jak do českého právního řádu implementovat směrnici Evropské unie, která požaduje zavedení oddlužení všech podnikatelů během tříleté lhůty. Debatovalo se o tom, zda nejít nad rámec a zkrátit dobu oddlužení na tři roky i pro spotřebitele. Nyní trvá insolvence pro fyzické osoby až na výjimky pět let.

Vývoj počtu insolvencí si netroufá predikovat ani Valášek. Aktuální vývoj ekonomiky nicméně dává tušit, že lidí a firem ve finanční tísni bude přibývat. A to především kvůli zrychlující inflaci, prudkému růstu cen energií a skokovému zvyšování úrokových sazeb ze strany centrální banky.

Svižný růst úrokových sazeb lidem ztíží získání úvěrů a zároveň jim prodraží ty stávající. Pokud někomu končí fixace hypotéky, mohou ho splátky najednou vyjít i o několik tisíc měsíčně dráž. Když k tomu přidáme vyšší náklady na provoz domácnosti a nákup zboží a služeb, bude to znamenat přímé ekonomické ohrožení i pro řadu lidí, kteří dosud žádné větší finanční problémy neřešili. Další těžkosti to přinese i některým firmám, které se vedle vyšších nákladů na provoz budou potýkat s poklesem tržeb, protože domácnosti budou méně utrácet. V krajních případech to pak může vést i k exekucím či insolvencím,“ varuje Valášek.

Rok 2021 byl zamrznutým rokem s nízkým počtem insolvencí. Jde o klid před bouří dopadu ekonomické krize.
Jarmila Veselá | Insolcentrum

Čísla konkurzů porostou se zpožděním

Co se týká probíhajících konkurzů firem, i tady jsou zatím čísla v porovnání s posledními deseti lety na historickém minimu. Ke konci prosince loňského roku probíhalo 2,8 tisíc konkurzních řízení firem, což činí 0,6 procenta z celkového počtu aktivních firem v Česku.

Dosavadní data insolvencí firem připomínají vývoj po minulé finanční krizi z let 2008 a 2009. Vrchol počtu prohlášených konkurzů firem jsme zaznamenali v ČR až v roce 2013. Bude-li se historie opakovat, pak můžeme očekávat postupné nárůsty konkurzů firem s vrcholy v roce 2023 či 2024,“ uzavřela Veselá.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: www.canva.com