Další kontrola dat ukázala, že Čechů v exekuci může být výrazně méně než 800 tisíc

V rámci tzv. Exekuční loterie byly analytickou společností InsolCentrum ve spolupráci s místními samosprávami ověřeny údaje o exekucích u obyvatel tří náhodně vylosovaných obcí. Výsledky ukázaly, že počet osob v exekuci je v nich v průměru o 41 procent nižší, než uvádí Mapa exekucí vytvořená na základě údajů Exekutorské komory. K  výraznému rozdílu dospěl již loňský test provedený u tří obcí s údajně největším podílem předlužených lidí v Česku. Podle InsolCentra zjištěné výsledky poukazují na nevěrohodnost dat Exekutorské komory a apeluje proto na jejich prověření ze strany Ministerstva spravedlnosti.

Kontrola počtu obyvatel v exekuci byla provedena v obcích Mirotice (Jihočeský kraj), Brniště (Liberecký kraj) a Brňany (Ústecký kraj). Výsledky ukázaly, že počet obyvatel v exekuci je v nich v průměru o 41 procent nižší než podle Mapy exekucí zpracované na základě údajů Exekutorské komory. Při předchozí analýze společnost InsolCentrum dospěla k závěru, že dosavadní údaje mohou být v některých případech nadsazené až šestkrát. V Česku je přitom podle posledních údajů prezentovaných Exekutorskou komorou v exekuci více než 800 tisíc lidí.

Podle Mapy exekucí měla mít naše obec 70 procent obyvatel v exekuci, ve skutečnosti je jich pouze 12 procent. Natáčela o nás televize jako o nejzadluženější obci v republice, a podobně o nás psaly i noviny. A potom se nám nikdo neomluvil. Myslím si, že není správné, aby citlivá data o exekucích spravovala bez jakékoliv kontroly soukromá profesní komora, která se pak nechce přihlásit k rozdílům v datech. Údaje by měl mít pod svojí kontrolou stát,“ uvedl k problému starosta obce Vrbno nad Lesy, u které kontrola již vloni dospěla k diametrálně odlišným výsledkům.

Na prověření dat ze strany státu apeluje i sama společnost InsolCentrum. Na svých webových stránkách konstatuje, že z provedených testů nelze stoprocentně statisticky prokázat, jaké jsou skutečné počty exekučních dlužníků v Česku. K tomu by bylo zapotřebí větší množství zkoumaných údajů, které má k dispozici pouze Exekutorská komora. Ta je veřejnosti poskytuje pouze za poplatek.

Tuto skutečnost kritizují i autoři Mapy exekucí, která byla na základě údajů Exekutorské komory vytvořena v roce 2017. V posledním roce vedou s Exekutorskou komorou spory o podmínky poskytnutí nových dat, podle posledních informací na komoru z daného důvodu podali žalobu. Podobně jako InsolCentrum žádají přesun dat pod Ministerstvo spravedlnosti.

Exekutorská komora s výhradami ohledně spolehlivosti údajů nesouhlasí. „Odmítáme zpochybňování údajů Exekutorské komory na základě dat, která se liší odstupem dvou let a jsou malým vzorkem. Za údaje v Mapě exekucí nemůžeme odpovídat, protože autoři Mapy data desinterpretují,“ uvedl v reakci na nová zjištění InsolCentra člen prezídia Exekutorské komory Martin Tunkl.

Na potřebu prověření dat o počtu osob v exekuci apelují i zástupci neziskových organizací. „Exekuce jsou vážný problém pro jednotlivce i společnost a bez správných dat nelze dělat správná rozhodnutí – jak na úrovni individuálního poradenství, tak státní správy a samosprávy,“ komentoval zjištění ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Podle ředitele spolku Lighthouse Petra Schneedörflera by Mapa exekucí měla být odstraněna a nahrazena prověřenými daty. „Nesprávná data Mapy exekucí, vycházející z dat Exekutorské komory, byla v posledních letech stěžejní pro přijetí nových zákonů,“ odůvodnil.

Význam tohoto problému zdůraznila i jednatelka InsolCentra Jarmila Veselá. Údaj o milionu hluboce zadlužených lidí se podle ní objevoval v médiích, ve vládních dokumentech, v připravovaných sociálních, regionálních i investičních programech a dalších klíčových materiálech. Podle výzkumu veřejného mínění Sociologického ústavu ČAV začala většina českých občanů vnímat exekuci jako vážný společenský problém. Přesné údaje o exekucích jsou podle ní aktuálně klíčové pro připravované legislativní úpravy Exekučního řádu a implementaci Evropské směrnice o restrukturalizaci a tzv. druhé šanci.

Podle vyjádření Martina Tunkla je Exekutorská komora připravena poskytnout Ministerstvu spravedlnosti ke kontrole údaje tří okresů s nejvyšším počtem dlužníků v exekuci – Mostu, Sokolova a Chomutova. InsolCentrum by kontrolu na takové úrovni považovalo za dostatečnou.


Autor: REDAKCE, tisková zpráva společnosti InsolCentrum, tisková zpráva Institutu prevence a řešení předlužení
Obrázek: InsolCentrum 

Přečtěte si také

Tříleté oddlužení? Signál, že dluhy se nemusí platit, namítají odborníci

Novela insolvenčního zákona by měla zkrátit dobu oddlužení z pěti let na tři roky. Řada odborníků je však proti. Vadí jim, že je řešení příliš paušální, znevýhodňuje...

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...